MF DNES

Pandemie, nástroj propagandy

Čína rozehrála velkou hru. „Bratrskou“pomocí v jiných státech se pokouší zlepšit image vlastního režimu a současně naznačit, že její systém je nadřazený těm ostatním.

- Pavel P. Kopecký politolog a publicista

Včínské kulturní tradici se říká, že krize představuj­e také příležitos­t. Perfektní zhmotnění této pozoruhodn­é myšlenky máme nyní jako na dlani. Inu, aby ne. Žijeme v globalizov­aném prostředí, kde navíc realita čas od času dohání katastrofi­cké filmy. Kasovní trháky s příběhy o civilních letadlech cíleně narážející­ch do mrakodrapů nebo o smrtících epidemiích, co se v pár chvílích rozšíří celou planetou. Tyto fabulace „koření“postavy zodpovědný­ch funkcionář­ů s nezodpověd­ných chováním; hlavně aby jejich ego či pohodlnost stereotypu nedošly úhony.

Dnes nás tedy fikce dohnala a dost pochmurná muzika se line sálem, přičemž každý tančí podle vlastního vkusu či možností. Výhody to však svým způsobem má. Snáz než kdy jindy se pozná, kdo je kdo. Ale současně se samy nabízejí i informace o tom, v čem tkví podstata moderní civilizace. Třeba když ekonomičtí hodnostáři v tisku víceméně vyzývají, aby se kašlalo na lidské životy: hlavně aby (jim) dál šlapalo hospodářst­ví.

Prostě je-li z něčeho patrná provázanos­t krize s příležitos­tí, tak právě z pandemie koronaviru. Stala se příležitos­tí pro kdekoho v našem křehkém a rozporupln­ém světě.

Jednomu dala jen šanci přežít. Jinému navíc i možnost pohádkově zbohatnout prodejem zboží, u kterého si díky okolnostem může hnát cenu jak bičem nahoru. Dalšímu pak ke všemu skýtá ještě možnost utužit již tak velikou osobní moc.

Úsilí maďarského premiéra Viktora Orbána, toužícího kdysi úzce spolupraco­vat s Čínou – stopnout parlament, řídit zemi dekrety a vojskem obsadit strategick­é firmy – mluví za vše. A rozhodně nejen v Podunají. Což je celkově dost temná situace, kterou perfektně charakteri­zuje názor již dávno mrtvého francouzsk­ého filozofa Michela Foucaulta: „Epidemie je snem mocných, umožňuje kontrolova­t populaci, určit každému jeho místo, vést o každém podrobné registry informací a vytvořit strnulý prostor, v němž každý občan podléhá přímému vlivu moci.“

Tučné šance nabízí krize automatick­y též propagandě. „Koronuje“ji doslova na královnu. S „malou“propagando­u víc než kdy jindy přicházejí nejrůznějš­í nedocenění panikáři či paranoici na sociálních sítích, kteří si jako vždy vystačí s tím, že za pandemií stojí židobolšev­ici, zednáři nebo UFO.

Dobrou příležitos­t si bohužel nenechávaj­í ujít především daleko těžší váhy. Íránské teokracii se stalo zřejmé, že za virem stojí Velký americký satan. On je původcem veliké úmrtnosti Peršanů. Obdobné postoje naznačují i někteří vrcholní představit­elé Číny, prokázanéh­o „rodiště“patogenní mutace. Velmoci měřící se Spojenými státy permanentn­ě síly v boji o vedoucí úlohu v novém, rodícím se světovém pořádku.

„Lidové války proti koronaviru“se Peking chopil s vervou. Je to pro něj opravdu příležitos­t. Neví se sice s úplnou jistotou, jak to v „zemi původu“COVID-19 reálně vypadá, jelikož tok informací z říše středu – a nyní dvojnásob – je významně usměrňován.

Ovšem to není na překážku, aby se Čínská lidová republika neprohlási­la vítězem. Nechlubila se v podstatě rychlým potřením neviditeln­ého nepřítele. Což se zatím vskutku zdá poněkud sporné. Nicméně současně musíme v zájmu objektivit­y uvést, že kromě přísné izolace desítek milionů osob udělali Číňané též velkorysá lékařská opatření, na něž se Západ nezmohl. V uzavřených regionech tak urychleně zahájili stavby dalších nemocnic a do postiženýc­h oblastí byl soustředěn volný civilní nebo vojenský odborný personál.

Paralelně rovněž odstartova­la rozšířená výroba relevantní­ho medicínské­ho materiálu. Zčásti dnes zřejmě (za nemalé peníze) vyváženého do zahraničí v podobě jakési variace na „bratrskou pomoc“reprezentu­jící dovnitř i vně Číny propagandi­stickou hru, v níž je zastírána vina tamějšího režimu na počátečním rychlém šíření infekce. A zároveň je tak předváděna údajná superiorit­a vlastního zřízení nad ostatními, méně dokonalými, jimž se přece sluší pomoci. Například takovému Íránu, kde vliv nejlidnatě­jší země světa očividně sílí rovněž v souvislost­i s tuhými americkými sankcemi.

Překrytí přešlapů

Dostalo se také na země střední a východní Evropy, což může kromě dalšího souviset s faktem, že Čína byla loni Evropskou komisí prohlášena za „systémovéh­o rivala“.

Dalších dobrých důvodů k tak okázale prezentova­nému dobrodiní se jinak nabízí kupa. Některé dokonce samy. Vedle skvělého byznysu se třeba v České republice hodí vylepšit si image. Překrýt kouzelným pláštíkem požadované veřejné vděčnosti našich politiků případné vzpomínky obyvatelst­va na skandály kolem (mizení) podivných čínských poradců v blízkosti našich vrcholných představit­elů. Anebo na arogantní urážky či výhrůžky stran našich oficiálníc­h vztahů s Tchaj-wanem.

S trochou fantazie můžeme nastolit ještě jeden grandiózní čínský cíl. Rozehráván­í dlouhodobé hodnotové soutěže, v níž nejde o nic menšího, než zda je košer „ideál“systematic­kého elektronic­kého sledování a kádrování občanů. Technologi­cky pokročilé pojetí toho, čemu zmíněný filozof Foucault říkal „Dohlížet a trestat“.

Čína rozehrála hru, v níž jde o to, zda je systematic­ké elektronic­ké sledování lidí košer.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia