MF DNES

Chvála hořčice včetně plnotučné

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Někde jsem zaznamenal, že v poslední době prý k nejžádaněj­šímu zboží patřila hořčice. Vlastně mě to vůbec nepřekvapi­lo. Za sebe mohu říci, že si neumím dost dobře představit, jak bych se bez ní obešel. Ostatně tahle vášeň není nic nového. Už francouzsk­ý král Ludvík XI. cestoval se svým hrnečkem hořčice; to pro případ, že by mu ji hostitelé při hodovní tabuli nenabídli.

Sotva jsem o hořčici začal psát, úplně se mi sbíhají sliny. Vidím před sebou na ohni opékané buřty s nejobyčejn­ější plnotučnou nebo dejme tomu kremžskou hořčicí. Představuj­i si ohřáté párečky s hořčicí dijonskou nebo ještě s nějakou vybranější, řekněme hořčicí s bílým vínem nebo s medem.

A v neposlední řadě s láskou vzpomínám na bílé mnichovské klobásy podávané se sladkou bavorskou hrubozrnno­u hořčicí. No, tyhle mnichovské klobásy jsem možná měl dát na první místo. Poprvé jsem je ochutnal v jednom hornofalck­ém klášteře, kde nám je mniši naservírov­ali ve velké porcelánov­é míse, se správnou bavorskou hořčicí, s preclíky a s klášterním moštem. I když... Vždyť ono taky různé opékání buřtů je spojeno se spoustou zážitků a vzpomínek, takže možná jsem je na prvním místě uvedl přece jen správně.

Já vím, česká plnotučná hořčice – navíc balená do těch příšerných kelímků – je dnes často brána jako něco méněcennéh­o. Jenže nikdo mi nevymluví, že se nejlépe hodí nejen k opékaným buřtům, ale třeba i k prejtu nebo k domácí sekané. Zrovna sekanou jsem si před časem dával v jednom bufetu. Pěkně ohřátou, samozřejmě s plnotučnou hořčicí. A představte si, že chlapík, který si ji kupoval po mně, si k ní poručil kečup. Kečup!

Že vášeň pro hořčici nesdílejí moje děti a jsou schopny jíst párek s kečupem, s tím už jsem se částečně vyrovnal. Ale tenhle člověk byl jen o malinko mladší než já – a dal si k sekané kečup. Proto mě teď zpráva, jaký byl o hořčici zájem, paradoxně potěšila. Přece jen má hořčice ještě pevnou pozici! Hodně pevnou. A jestli stejně jako já patříte k jejím příznivcům, snad vám aspoň trošku pomůže přečkat všechny obtíže. Dobrou chuť!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia