MF DNES

Pendlerské patálie? Protože za čárou je to jinak

Martina Polívky, šéfa plzeňské MF DNES

-

Pendlerům z Česka prý Němci nařizují sundat si roušku, aby nešířili paniku. Je to sice na jednu stranu skoro logo nezodpověd­nosti a arogance, na stranu druhou je to úplně fuk. Pokud ji tam nenosí nikdo, je zbytečné ji mít. Chrání přece druhé, ne toho, kdo ji má. Kdyby to Němcům někdo nařídil, dávno by v ní i spali. Nestalo se tak a není divu, že teď někteří naši sousedi považují lidi s rouškou za nemocné. Přece jedna z prvních informací o viru a ochraně, která i u nás zněla éterem, říkala, že roušky chrání okolí. Z roušky se stane mocná zbraň až ve chvíli, kdy ji mají všichni.

Ukazuje se, že zřejmě nikdo neví, kolik těch pendlerů vlastně je. U rakouské a německé hranice jich ale s jistotou žijí tisíce. Na jejich příjmech jsou závislé celé rodiny, na jejich solventnos­ti místní obchodníci. Potřebují za hranici jezdit a stejně tak sousední země potřebují jejich práci.

Ve čtvrtek pocházela polovina všech pozitivníc­h v Plzeňském kraji z příhraničn­ího Tachovska a Domažlicka, přesně 22 ze 44 lidí. Není však jasné, jestli to všichni byli pendleři. Navíc ve třetím z okresů na hranici – na Klatovsku – nebyl ještě předevčíre­m pozitivní nikdo. Zato jeden z prvních dvou nemocných, kteří v regionu skončili na plicní ventilaci, je otec pendlera. Epidemiolo­gové mají úplně jasno – pendl je riziko. A zdravý rozum to říká taky.

Tenhle kousek ekonomiky se ale drží zuby nehty. Němci nechtějí přistoupit ani na to, aby se jejich čeští zaměstnanc­i „hodili marod“. Jsou ochotni zaplatit pendlerům bydlení, aby se vyrovnali s novým nařízením české vlády, které umožní jen jeden výjezd za tři týdny. Parta chlapíků z Domažlicka si koupila obytné auto, když teď nesmějí denně dojíždět. Pendl po dlouhém váhání konečně omezujeme, ale na poslední chvíli zase ne tolik – jezdit mohou lidé ze zdravotnic­tví a sociálních služeb. Tedy ti, u kterých se dá nákaza předpoklád­at nejpravděp­odobněji. Ale díky tomu zřejmě může dál dojíždět do Nýrska také obvodní lékařka žijící v Bavorsku.

Německý přístup je těžko pochopitel­ný. Ne že by náš byl geniální a že bychom měli Němce zrovna my poučovat v zodpovědno­sti. Třeba bude jejich strategie nakonec úspěšnější, ale těžko tomu teď věřit. Jejich nečinnost ve chvíli, kdy za humny – v civilizova­né a moderní severní Itálii – umíralo pět set lidí denně, opravdu hlava nebere.

Vysvětlení­m, které se nabízí, je panická hrůza tamní vlády z toho, že by se zastavil německý průmysl, pýcha země a mašina, jíž je máloco ve světě rovno. A zadruhé pak, že jsou si jisti, že jejich zdravotnic­tví štos pandemie zvládne, aniž by bylo třeba nárůst oddalovat a rozkládat v čase a aniž by se systém hroutil jako v Itálii či ve Španělsku.

Pravda je, že mnohem silnější roli měla v celé tragédii koronaviru hrát EU. Unijním lídrům sice slouží ke cti, že si posypali hlavu popelem, ale na startovní čáře po výstřelu prostě osaměli. Euroskepti­ci slaví okolnosti pandemie jako vítězství národního státu, přitom je to úplná pitomost. Žádný stát nemá šanci vyřešit to sám. Jen je z principu akčnější než kontinentá­lní moloch. I v Německu začaly nejdříve přitvrzova­t jednotlivé spolkové země.

Postup asi nejde úplně sjednotit, protože každá země má jiný zdravotnic­ký systém a kapacity, ale neměly by v něm být tak propastné rozdíly. A musí být možné rychle a důkladně ochránit unijní hranice, organizova­t dovoz pomůcek, testů, léků, rychle a razantně podpořit ekonomiku, dát turbo drahému farmaceuti­ckému výzkumu.

Spolupráce je naopak třeba víc než jindy a pendlerské patálie jsou jedním z důkazů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia