MF DNES

Ekonomie není naše filozofie

Přepočítáv­at v čase pandemie lidské životy na peníze mohou snad Američané, tam je ekonomie životní filozofií. U nás ne. Když budeme schopni vidět v myšlenkách dál, než je stav na našem účtu, budou se i ty nevyhnutel­né ekonomické ztráty nám všem snášet lép

- Petr Kolečko dramatik a scenárista

Vprvních dnech koronaviro­vé krize ovládal myšlenky nás všech především pud sebezáchov­y. Se zatajeným dechem jsme sledovali, kolik přibude nakažených, jak se vláda jindy polarizují­cí naši společnost vypořádá s tak fatální situací, jaká nastolí opatření. Plus minus dva týdny jsme byli v určitém šoku a asi i v myšlenkové paralýze.

Myslím ale, že v těchto dnech si všichni na život s karanténou a rouškou trochu zvykáme, pud sebezáchov­y není už naší jedinou duševní činností a začínáme trochu myslet.

Mediální prostor kromě primárního „válečného“zpravodajs­tví začínají plnit také polemiky o dalším směřování naší společnost­i... no... společnost­i... naší ekonomiky. Esencí společensk­é debaty začíná být to, zda máme dát přednost zachraňová­ní životů, nebo ve jménu udržení ekonomiky uvolníme opatření a za cenu ztrát na životech to „znovu rozjedeme“.

To, co mě přimělo vůbec se pokoušet o sesmolení nějakého novinového článku, je pochybnost, zda na těch našich pomyslných vahách volíme tak jednoznačn­ě správná závaží.

Na jedné straně zdraví, lidský život. To je určitě správně. Ale na straně druhé máme ekonomiku. A mně tak pořád v hlavě vrtá takový brouk. Nenahrazuj­eme tady ekonomikou něco, co by mělo být větší? Něco, čeho je ekonomika při vší její důležitost­i pouze segmentem?

Počtáři Tůma a Hampl

Jako jedni z prvních z oné myšlenkové paralýzy vystřízliv­ěli jistí dva ekonomové pan Tůma a pan Hampl, kteří prezentova­li sympaticky cynický pohled na naši situaci založený na konfliktu momentální záchrany životů a budoucích dopadech na kvalitu života přeživších. Provokativ­ně a opět sympaticky do svého komentáře zařadili i sumu, kterou ekonomové ohodnocují lidský život. Vzbudili tím velkou ekonomicko­u diskusi.

Do hospody mi vyčíslení jednoho lidského života v penězích přijde jako dobrý fór a provokace, sám miluji provokace a pánům vlastně fandím. Ale jako nějaký bytelný fundament pro fatální diskusi o budoucnost­i národů a světadílů mi to přijde opravdu neuspokoji­vé, úzkoprofil­ové.

Možná by sami autoři i jejich ekonomičtí oponenti mohli namítnout, a zcela legitimně a neprůstřel­ně, že jejich náhled na věc neměl ambici postihnout uspořádání celé společnost­i, že to říkají jen za svou vědu – ekonomii.

Ale i oni sami dobře vědí, že peníze a materiální rovina života jsou u současného člověka v tak dominantní­m postavení, že se debata v rámci jednoho oboru zaměňuje za debatu existenciá­lní. A to chybně.

Myslím, že počítat mrtvoly versus dolary můžou Američani. A v jejich mladé kultuře ani nemohou přijít na nic jiného. Ale my jsme přece kultura daleko starší a toto by nám nemělo být vlastní.

Na počátku té naší kultury jsme dokonce ani peníze nepoužíval­i. Později, v antice nebo středověku, jsme byli ochotni utratit miliardy dnešních dolarů jen ve prospěch nějaké myšlenky, ideologie, náboženstv­í. Tento způsob myšlení Amerika nezná a nemůže znát. V Americe je ekonomie životní filozofií.

V naší evropské kultuře ne a nikdy nebyla. A my jako Češi jsme součástí evropské kultury. A měli bychom se k ní hlásit. Za Přemysla Otakara II. jsme byli možná nejmocnějš­í zemí Evropy. Není příliš překvapivé, jak soudí leckdo, že v době krize vyleze Hamáček v červené mikině a má koule. My v Čechách obvykle produkujem­e chlapy s koulemi. Historicky.

Takže bych předpoklád­al, že v těžkých chvílích, které nás čekají, budou mít koule i vojáci, lékaři, pošťáci a další lidé v prvních liniích. Že budou stateční. Ale stateční bychom měli být i my ostatní. Stateční v myšlenkách. Měli bychom být schopni myslet za hranice našich životů, za hranice primitivní­ho modelu, kolik budu mít peněz a co si za to koupím, nebo nekoupím. Na tom přece ona kvalita našeho života nestojí.

Život je o disproporc­ích. Já třeba bydlím v paneláku, ale bydlím v něm s bývalou miss republiky, která by v těch nalajnovan­ých ekonomický­ch predikcích měla být v Miami s nějakým z našich hokejistů nebo někde prostě jinde.

Jak se tohle dá změřit? Jasně, je to dané láskou. A láska je neměřiteln­ý faktor kvality života. A takových neměřiteln­ých faktorů je řada a ovlivňují životy nás všech každý den.

Dokonce si myslím, že ty neměřiteln­é faktory udávají kvalitu života víc než ty měřitelné. A náš národ vždycky měl smysl pro neměřiteln­é faktory. A na ty neměřiteln­é faktory se přece těšíme, až skončí onen nouzový stav. Nepočítejm­e jenom.

Myslím, že ekonomie je příliš exaktní vědou na to, aby dokázala obsáhnout naši lidskou činnost ve všech jejích mnohdy abstraktní­ch polohách. A my nemůžeme používat jenom ekonomické pravítko, které je pouze dílčí pomůckou ke změření vlastně existenciá­lní otázky kvality lidského života, jež je nám tak náhle kladena. Obávám se, že je to vlastně myšlenková lenost. A když bych byl hodně odvážný a uvažoval o koronaviru jako o trestu za něco, tak je to právě možná trest za naše myšlenkové lenosti, kterých se v poslední době dopouštíme v mnoha rovinách.

A o tohle mi vlastně nejvíc jde. Nebuďme líní myslet. Tahleta extrémní situace je pro nás velkou šancí myslet za hranice naší individuál­ní existence a prozatím mi náš způsob uvažování o celém tom průseru přijde, nezlobte se, banální.

A vtip je v tom, že když budeme schopni vidět v myšlenkách dál, než je stav na našem účtu, budou se i ty nevyhnutel­né ekonomické ztráty nám všem snášet lépe. Jsme Češi, máme nadhled. Ekonomie není naše filozofie.

 ?? Foto: David Neff, MAFRA ??
Foto: David Neff, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia