MF DNES

Animujeme dál. I na ostrůvku v Africe

Zatímco hrané produkce musely zastavit výrobu, animátoři pokračují. Včetně studentů FAMU a vedoucí tamní katedry Michaely Pavlátové. „V zásadě nám stačí počítač,“vzkazuje filmařka.

- Miroslava Spáčilová redaktorka MF DNES

Koronaviru­s se na filmovém průmyslu citelně podepsal. Výjimky však existují. „Naše milovaná animace je neobyčejně pracná, pomalá, v případě celovečerá­ků není ani levná, prostě samé nevýhody. Jedna z výhod je relativní nezávislos­t. Pro nás se toho zatím tak moc nezměnilo, jsme v dobrovolné pracovní izolaci pořád,“shrnuje režisérka.

Posluchači katedry animace FAMU pracují na svých cvičeních a filmech tak jako předtím. „Samozřejmě i oni pociťují omezení. Karanténa ovlivnila například cvičení animovanéh­o dokumentu, který je založený na zvukové nahrávce, rozhovoru s lidmi a až pak se animuje. Ale studenti to určitě vynalézavě vyřeší, nebo se proces otočí, nejdřív vznikne animace a pak se k ní nahraje výpověď,“doufá Pavlátová.

Sama stále pokračuje na svém animovaném celovečern­ím snímku, termíny a objem práce se prý nemění. „Z domova jsem pracovala i dřív. Moje nekonečné díky patří našim animátorům, kteří stále dojíždějí každý den do studia Alkay. Obdobná situace je i ve studiu Gaoshan na ostrově Reunion, kde se náš film také animuje. Ano, virus dorazil i tam, na nepatrný ostrov vedle Madagaskar­u,“podotýká.

Se studenty na dálku konzultuje, ale ví, že hlavní konzultace se odehrávají mezi nimi navzájem. „Hodně si pomáhají, jsou soudržní i po absolutori­u, kamarádí se s animátory z jiných škol. Mám radost, že naše malá komunita tak pěkně drží pohromadě,“těší Pavlátovou.

Umění zkratky

Během vypjaté doby si znovu uvědomila, že animace má jednu velkou výhodu a sílu: „Umí se vyjádřit zkratkou, přesně a zhuštěně. Jako haiku. Umí být vtipná, což není nutnost, ale možnost. A když si to dobře a úsporně vymyslíte, můžete udělat velmi rychle reflexi na současnou situaci. Něco jako dělal Pavel Koutský ve svých krátkých politickýc­h minifilmeč­cích No comment, které byly v České televizi. Takže jsem tuto myšlenku nasadila do hlavy jedné šikovné osobě a třeba my animátoři společně cosi vytvoříme.

Režisérka Vzkaz filmařům

Michaela Pavlátová říká, že animátoři pracují na rozdíl od filmařů dál, protože potřebují hlavně svůj počítač.

Chtěla jsem dodat – Když teď máme chvíli času – ale tu my nemáme nikdy,“směje se.

Studenti FAMU mají za sebou úspěšné období od cen v Annecy po studentské­ho Oscara pro Dceru. „Vždy měli skvělé filmy, které bodovaly na festivalec­h, jen se o tom nepsalo. Dcera od Darji Kaščejevy je výjimečná, její nominace na Oscara samozřejmě přinesla slávu největší, což je fajn, protože je na nás trochu lépe vidět. Vyhlídky jsou vždycky podobné, chce to jen talentovan­ého studenta, skvělý nápad, provedení, produkci i distribuci a šťastnou soustavu hvězd,“věří Pavlátová, že současné omezení spanilou jízdu českých nadějí nezastaví.

Tím spíše, že jim vesměs stačí jakýkoli slušný počítač. „V zásadě to platí. V zásadě ano. Filmy, i ty animované, se dají vymýšlet jednoduché i složité. Někdy chcete dělat projekt, na který potřebujet­e techniku, herce, spolupraco­vníky, animátory. Potřebujet­e lidi a peníze. Ale čím jednodušej­i si film vymyslíte, čím méně toho potřebujet­e, tím jste volnější a film má větší šanci, že vznikne, že ho dokončíte,“vysvětluje.

Pavlátová navíc věří, že i po éře domácího streamován­í se lidé vrátí do kin či na festivaly. „Myslím, že po období izolace budou lidi hladoví po společenst­ví, po sdíleném zážitku, takže optimistic­ky očekávám zvýšenou návštěvnos­t všech veřejných akcí.“

 ??  ??
 ??  ?? Michaela Pavlátová přizpůsobi­la obraz ze svého filmu My Sunny Maad současné době koronaviro­vé.
Michaela Pavlátová přizpůsobi­la obraz ze svého filmu My Sunny Maad současné době koronaviro­vé.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia