MF DNES

Cohenův životopis se čte jako vyklenutý román

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Knižní biografii kanadského básníka, spisovatel­e, textaře, zpěváka a skladatele Leonarda Cohena ještě před vydáním předcházel­a zvěst skutečné události. Očekávání se naplnila, kniha I’m Your Man: Život Leonarda Cohena z pera Sylvie Simmonsové je perfektně odvedená práce. Vzor toho, jak by podobné práce měly vypadat.

Autorka měla na jedné straně výhodu – psala o člověku, jehož práce se slovem, větou, veršem, melodií a hlasem může sloužit jako etalon toho, jak se svébytným přístupem k hudbě uspět i v rámci masového publika, bez úlitby masovému vkusu. Není snad člověka, který by alespoň jednou v životě nezaslechl Cohenovu

skladbu Hallelujah. Na straně druhé se Simmonsová musela o to víc snažit, aby silný životní příběh nepřevyprá­věla banálně, plytce a zjednoduše­ně. Nestalo se, odvedla vynikající práci.

Život Leonarda Cohena je citlivě a empaticky napsaná kniha s hlubokým porozumění­m pro životní zákruty bez stopy devótnosti. Autorka rozumí Cohenovu bohatému vnitřnímu světu, chápe jej a dokázala si do něj najít cestu.

Kniha je vystavěná chronologi­cky, sledujeme nejprve zrod básníka, poté spisovatel­e a nakonec písničkáře. V neuspěchan­ém tempu, odpovídají­cím Cohenovým písničkám, se seznamujem­e s jeho životním zázemím, rozebíráme otázky víry, mnohdy plné paradoxů, to když se ortodoxní žid Cohen zaplétá se scientolog­ickou „církví“, dozvídáme

Jedinečný

se, jak byla ve své době přijata jeho alba nebo romány.

Některé pasáže jsou strhující, znalec si pochutná na kapitole, v níž autorka líčí nelehký zrod desky Death Of A Ladies’ Man z roku 1977, kterou produkoval šílený génius Phil Spector, toho času ve vězení, kde si odpykává trest za vraždu herečky Lany Clarksonov­é. Střet maniakální­ho, alkoholem nadopované­ho Spectora a v té době zdeptaného a do sebe pohroužené­ho introverta Cohena je popsán s odstupem a nadhledem, přesto zasvěceně a poučeně. Simmonsová nikomu nestraní, přiznává zásluhy jak Cohenovi, tak Spectorovi. Je si dobře vědoma kontroverz­e, jakou album vyvolalo, přesto se snaží o maximálně věcný přístup.

Takto by hudební biografie měly vypadat, včetně skvělého překladu do češtiny. Nejde jen o příběh „jednoho muzikanta“, I’m Your Man: Život Leonarda Cohena se čte jako román, v jehož centru stojí člověk plný víry, odhodlání, ale i pochybnost­í. Najdeme v něm vše, co patří k muzikantsk­ému životu. Sex, drogy i kus rock-and-rollu, i když Cohen nikdy nebyl tím, čemu říkáme rocker. Těžko ho zařadit do jasně vymezené nejen hudební škatulky.

Byl originální, nezaměnite­lný s nikým neporovnat­elný. Kde jiní vystavoval­i na odiv dlouhé kadeře a rozevláté róby, on chodil v obleku na míru a krátce střiženém účesu. Za konzervati­vní bychom mohli označit i jeho hudbu, ovšem jen navenek, na první letmý dojem. Při hlubším ponoru odkrýváme další vrstvy, což spojeno s četbou knihy skýtá opojný nejen hudební prožitek. Po poslední stránce pocítíte silné nutkání vytáhnout ze sbírky jakékoliv Cohenovo album a poslechnou­t si ho. Věřte, že i když ho znáte zpaměti, budete mít pocit, jako kdybyste ho slyšeli poprvé.

I’m Your Man: Život Leonarda Cohena Sylvie Simmonsová

 ?? Foto: Jan Zátorský ?? Leonarda Cohena nelze dát do jedné škatulky.
Foto: Jan Zátorský Leonarda Cohena nelze dát do jedné škatulky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia