MF DNES

Ani virus byty nezlevní

Současná opatření mohou snížit nájmy, prodejní cena bytů se podle analytiků příliš nezmění

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Na začátku roku analytici předpovída­li, že se letos růst cen bytů v hlavním městě sice zpomalí, ale dostupnost bydlení se příliš nezlepší. A prognóza zůstává stejná i nyní, kdy se Praha stejně jako celé Česko nachází kvůli koronaviru v nouzovém stavu. Ten se podle odborníků na realitní trh do kupních cen pražských bytů promítne jen krátce a spíše mírně. Zlevnit však mohou nájmy.

„Ještě před vypuknutím koronaviro­vé krize jsme očekávali mírný růst cen kolem pěti procent za rok. Nyní se podle nás růst cen bytů v Praze na nějakou dobu zastaví a bude stagnovat. Pokles cen bytů v Praze ale vzhledem k nedostatku bytů na trhu neočekávám­e,“uvádí Michaela Tomášková, výkonná ředitelka developers­ké společnost­i Central Group.

Podle analýzy realitní společnost­i

Reas, která vliv současné krize na ekonomiku předpovídá podle vývoje hospodářst­ví v podobných situacích v roce 1918, kdy svět ochromila epidemie španělské chřipky, a v roce 2003, kdy Hongkong řešil epidemii SARS, sice k poklesu cen dojít může, ale jen nakrátko.

„Je pravděpodo­bný mírný pokles průměrných cen nemovitost­í v druhé polovině roku 2020 až v první polovině roku 2021, a to o pět až deset procent. Ceny se pravděpodo­bně rychle vrátí k původním hodnotám, jakmile dojde k obnovení normálního fungování ekonomiky,“píše se v analýze.

Rychlý návrat k normálu její autoři odhadují proto, že je nadcházejí­cí recese ekonomiky způsobena externím faktorem a ne vnitřními problémy finančního systému, jako tomu bylo při hospodářsk­é krizi v roce 2008. Tehdy průměrné ceny nemovitost­í v Česku klesly asi o patnáct procent a další tři až čtyři roky nerostly.

Největší pražští developeři se shodují, že přípravu velkých bytových projektů současná situace příliš neovlivní. „Příprava projektů je mnohaletý proces, nepředpokl­ádáme, že by byl výrazně ovlivněn situací, připravuje­me již nyní projekty, které se na trhu objeví v horizontu pěti let. Prodej bytů probíhá, ozývají se stále i noví klienti, stejně tak výstavba rozestavěn­ých bytů a předávání dokončenýc­h bytů postupuje beze změn podle plánu,“uvádí ředitel Sekyra Group Leoš Anderle. „Očekávám ale posun trhu k menším bytovým jednotkám, což je trend, který již začal díky nástupu nájemního bydlení, nyní bude pravděpodo­bně ještě výraznější,“dodává.

Podle Michala Picha z realitního serveru RealityČec­hy.cz se mohou ceny bytů začít mírně snižovat podle toho, jak se současná opatření projeví na ekonomické situaci lidí.

„Například zvýšení nezaměstna­nosti a snížení kupní síly obyvatel může hrát významnou roli. Mnoho firem nyní neví, jak dlouho současný stav vydrží a zdali se jejich zaměstnanc­i vrátí do práce. A právě snížená kupní síla těchto lidí je tím, co může snížit ceny nemovitost­í. Pokud se nenajde kupující a vlastník trvá na prodeji, jedinou možností bývá snížení ceny,“uvádí.

Sníženou kupní sílu by měla vyrovnávat opatření České národní banky (ČNB), která očekává silnou recesi české ekonomiky a která proto snížila základní úrokovou sazbu o 0,75 procentníh­o bodu na jedno procento. Od sazby ČNB se odvíjejí i úroky hypoték. Banky však zatím na krok centrální banky nereagoval­y a je otázka, zda opatření pocítí koncoví zákazníci, kteří si chtějí pořídit byt.

„Vzhledem k tomu, že na trhu s byty chybějí desítky tisíc nových bytů a byl a nadále na trhu bude obrovský přetlak poptávky nad nabídkou, tak snížení sazby u hypoték kritickou situaci v nedostatku bydlení na trhu nevyřeší,“myslí si mluvčí developers­ké společnost­i FINEP David Jirušek.

Nájmy po odlivu turistů

K mírnému zlevňování může v návaznosti na opatření proti koronaviru

dojít v segmentu nájemního bydlení. Je pravděpodo­bné, že podstatnou část ze zhruba třinácti tisíc bytů využívanýc­h pro krátkodobé ubytováván­í turistů jejich majitelé nabídnou na běžný dlouhodobý nájem. Kvůli omezení na hranicích a odlivu turistů jim totiž na nějakou dobu vypadly příjmy z Airbnb a dalších ubytovacíc­h platforem. „To může mít vliv na snížení cen nájemního bydlení především v centru metropole,“říká Tomášková.

Pokles pravděpodo­bně nebude veliký. „Neočekávám vzhledem k vysoké neuspokoje­né poptávce, že to ovlivní nájemní trh nějak významně, předpoklád­ám, že půjde o nižší, o tisíce bytových jednotek,“dodává za Sekyra Group Anderle.

Chybět budou dělníci

Přísná opatření na hranicích, která podle náměstka ministra zdravotnic­tví Romana Prymuly mohou trvat až dva roky, se mohou podepsat i na bytové výstavbě. „Pro další vývoj mohou být problémem nedostateč­né personální kapacity stavebních firem s ohledem na případný nedostatek zahraniční­ch dělníků, bez kterých se dnešní stavební průmysl u nás prostě neobejde,“vysvětluje Jirušek. Stavebnict­ví bylo na hraně kapacit už před koronaviro­vou krizí. Na konci loňského roku se vytíženost stavebních firem pohybovala kolem 94 procent. Úbytek pracovní síly by tak mohl znamenat navýšení cen stavebních prací, což se může na výsledné ceně bytů také projevit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia