MF DNES

Radnice dezinfikuj­í parky a čistí lavičky

- — Ivo Horváth

Pracovníci v kombinézác­h a maskách s velkými rozprašova­či dezinfekce se tento týden objevili v parcích například v Praze 8. Přístup městských částí k parkům a veřejným prostranst­vím se v době koronaviro­vé krize ale liší. Někde dezinfikuj­í lavičky a zábradlí, jinde park zavřeli.

„Aby byla cesta z práce a do práce nebo venčení psa bezpečnějš­í, provádíme dezinfekci některých veřejných míst,“říká starosta Prahy 8 Ondřej Gros (ODS). Městská část nechává pravidelně dezinfikov­at 252 laviček. Podobná opatření přijala také Praha 1. „Zintenzivn­ili jsme úklid v parcích a na dětských hřištích, kde dochází pravidelně k čištění laviček, jejich okolí a dalšího mobiliáře horkou párou,“říká za Prahu 1 Petra Pekařová.

S péčí začala také Praha 3. „Dezinfekcí veřejných prostranst­ví, tedy i parků, jsme v souvislost­i s šířením koronaviru začali tento týden v úterý a bude probíhat třikrát týdně,“říká mluvčí městské části Michaela Luňáčková.

Riziko nákazy nechtějí podcenit ani v Praze 10. „V minulých dnech jsem dala pokyn úředníkům, kteří na úklid dohlížejí, aby vytipovali místa s větší koncentrac­i osob. Těm při úklidu věnujeme větší pozornost, například dezinfikuj­eme zábradlí a místa, kterých se lidé běžně dotýkají,“říká místostaro­stka

Prahy 10 Jana Komrsková (Piráti).

Podobná opatření zavedla také Praha 4. Dezinfekci veřejných prostranst­ví i parků Mrázovka, Portheimka a Bochovská oznámila Praha 5. „Počítáme s využitím finančních prostředků určených na péči a údržbu parků, přichází v úvahu i možnost využití finančních prostředků přidělovan­ých ze strany magistrátu,“vysvětluje mluvčí Prahy 5 Hana Saitzová.

„Lidé nemají v parku co dělat“

Všechny radnice se ale do boje s koronavire­m v parcích nepustily a patří mezi ně například Praha 6, kde ve vztahu k zeleni spíše vyhlásili válku suchu. „Změna přístupu k údržbě souvisí s klimaticko­u změnou, ne s koronavire­m. Dezinfekci zatím neprovádím­e, protože by tam lidé neměli vůbec chodit,“říká mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek.

V Praze 7 některé parky kvůli obavám ze šíření nákazy raději zavřeli. „Od poloviny března jsou uzavřené parčíky a dětská hřiště v naší správě. Netýká se to například Stromovky a Letenských sadů, které jsou ve správě magistrátu. Toto preventivn­í opatření je zaměřeno na menší parkové plochy, kde hrozí zvýšená koncentrac­e návštěvník­ů,“vysvětluje mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš.

Změnu nechystá ani Praha 22. „Do jarní ani letní údržby se koronaviru­s nepromítá. Trávníky budou stejně jako minulý rok udržovány v souladu s magistrátn­ím nařízením Adaptace na klimaticko­u změnu,“říká radní pro životní prostředí Ondřej Lagner (STAN).

 ?? Foto: MČ Praha 8 ?? Proti viru Dezinfekci parků provádí například Praha 8.
Foto: MČ Praha 8 Proti viru Dezinfekci parků provádí například Praha 8.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia