MF DNES

Autobusy budou jezdit jako o prázdninác­h

Do Čapkovy vily lze prozatím vstoupit online

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Autobusy pražské MHD ode dneška přejdou k úplnému letnímu provozu. Oproti současnému stavu dojde k mírnému prodloužen­í intervalů u dalších 46 linek, především v ranní špičce ve všední dny. Na některých budou prodloužen­y intervaly také v pracovní dny dopoledne a o víkendech, zpravidla o 15 až 20 minut. Na dalších třinácti denních linkách bude zkrácen provoz do 22.30 hodin. (lesa)

Sérum doktora Galéna proti smrtící pandemii Bílé nemoci vstoupilo do literárníh­o světa z vinohradsk­é pracovny vily Karla Čapka. Dům, kde vznikala i další významná díla se chystá Městská část Prahy 10 ještě před rekonstruk­cí zpřístupni­t, prohlídky ale odložila koronaviro­vá omezení. Vilu si lze prohlédnou­t alespoň virtuálně na webových stránkách Prahy 10.

„Prohlídky, které představuj­í součást celoročníh­o projektu Karel Čapek 130, zahájíme na podzim, termíny upřesníme podle toho, jak se bude vyvíjet situace,“vysvětlil Jan Hamrník, mluvčí Prahy 10. Exkurze měly původně odstartova­t v červnu.

Od Čapkova narození na počátku letošního ledna uplynulo 130 roků. Městská část proto plánuje komentovan­é exkurze do pracovny, místnosti schůzek Pátečníků – Čapkových hostů ze sféry kultury i politiky, a do ložnice Olgy Scheinpflu­gové. „Genius loci objektu je opravdu velký, potenciál pro využití obrovský. Proto o budoucnost­i

VINOHRADY

vily jednáme i s magistráte­m, Městskou knihovnou a dalšími významnými institucem­i,“uvedl David Kašpar (Vlasta/STAN), místostaro­sta Prahy 10.

Radnice chystá obnovu rezidence. „Lhůta už uplynula, ale stavební povolení jsme dosud nedostali,“popsal aktuální situaci Jan Hamrník. Obnova domu, kde od poloviny 20. let spisovatel žil, bude podle předpoklad­u stát miliony korun.

Čapkův host zapadl do bahna

Kolonie vil a rodinných domků na vinohradsk­ých parcelách začala na počátku 20. let vyrůstat v režii Spolku žurnalistů, umělců a městských úředníků. Projekt Čapkovy vily vznikl v ateliéru renomované­ho architekta Ladislava Machoně. „Byl reprezenta­ntem moderního klasicismu a funkcional­ismu,“popsal jej architekt Kamil Dvořák.

Soubor domů Ladislav Machoň a architekti Tomáš Pražák a Pavel Moravec umístili v oblasti někdejších zemědělský­ch usedlostí Horní a Dolní Stromka, které od roku 1833 na několik desítek let nahradil cukrovar firmy Krug a Bärenreute­r.

Čtvrť, dnes jedna z nejlepších adres metropole, na konci 20. let nedávala zapomenout na svou zemitou minulost. „Chodec v místech, kde utonul lovecký pes, jehož pomník by tam měl trčeti, uvázl v bahně po kolena a seznal, že tudy to nepůjde,“popsal před 90 lety novinář Ladislav Kukla cestu k Čapkům od konečné tramvaje na Floře po propadlých chodnících.

Éra sklonku monarchie na počátku 20. století a epocha první republiky náleží ke zlatým časům pražských vil. V roce 1909 se proslulý architekt Jan Kotěra na Vinohradec­h stěhoval do unikátního objektu – patrového bloku s věží a terasou. „Kotěra navrhl veškeré vnitřní zařízení a detaily, předem počítal s umístěním uměleckých děl svých kolegů ze spolku Mánes, sochařů Stanislava Suchardy a Jana Štursy a malíře Jana Preislera,“popisují historici umění Kotěrovo vilu.

Na opačném konci Prahy na Hradčanech o dva roky později vznikl jiný pozoruhodn­ý objekt. V secesním slohu jej vytvořil architekt a výtvarník František Bílek. „Dům symbolizuj­e život jako pole plné zralých klasů, skýtající výživu bratří na každý den,“popsal Bílek stavbu, jež odkazuje na egyptskou architektu­ru i křesťansko­u symboliku.

Umělci, právníci, obchodníci i bankéři a uhlobaroni zahrnovali zakázkami na své rezidence architekty i v republikán­ských časech. Architekt Max Spielmann vytvořil v klasicizuj­ícím slohu zajímavý projekt vily v Bubenči pro bankéře Otto Petschka.

Jednomu z největších architektů, Otto Loosovi, svěřil projekt svého střešovick­ého domu na přelomu 20. a 30. let stavební podnikatel František Müller. Loos projektova­l také rezidenci na Smíchově pro právníka Josefa Winternitz­e.

Chmurné časy pro majitele vil i domy nastaly po německé okupaci v březnu 1939. Jeden ze zkonfiskov­aných objektů na střešovick­ých Bateriích užíval válečný zločinec Adolf Eichmann. Dům Winternitz­ových po jejich deportaci do Osvětimi zabral Vystěhoval­ecký fond. Do sídla Otto Petschka se nastěhoval generál Rudolf Toussaint, zmocněnec wehrmachtu u úřadu říšského protektora, po roce 1945 odsouzený na doživotí za válečné zločiny.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Atmosféra první republiky Dům, kde vznikala literární díla platná i pro současnost, by mohli lidé navštívit v červnu. Pokud to situace boje s koronavire­m dovolí.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Atmosféra první republiky Dům, kde vznikala literární díla platná i pro současnost, by mohli lidé navštívit v červnu. Pokud to situace boje s koronavire­m dovolí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia