MF DNES

Chytře proti viru

Co všechno obnáší inteligent­ní karanténa, kterou chystá krizový štáb

- Jakub Kvasnička reportér MF DNES

Šéf Ústředního krizového štábu Roman Prymula je myšlením voják. A koronaviru­s bere jako nepřítele ve válce, v níž je klíčové pečlivě dopředu plánovat další tahy. A ten další bude nesmírně důležitý.

Již brzy, nejspíše druhý dubnový týden, se Česko chystá posunout boj proti epidemii do další fáze – do fáze takzvané inteligent­ní karantény. Od pondělí ji vyzkouší stát „pracovně“na jižní Moravě.

Neoficiáln­í testy už probíhaly v uplynulých dnech.

„Na základě krajské úrovně pak systém inteligent­ní karantény budeme používat celoplošně,“říká Roman Prymula.

O co vlastně jde? Skončí tvrdá karanténa. Ekonomice se uvolní ruce. Sledování a testování ale bude pokračovat. A to hlavně na základě dat mobilních operátorů. U každého nakaženého se vytvoří digitální stopa, která ukáže jeho pohyb za posledních pět dní. Následně se budou trasovat rizikové kontakty.

Inteligent­ní karanténa by měla být celoplošně spuštěna okolo 12. dubna. „Bude tu třeba deset nebo dvacet procent osob, které nezachytím­e, ale my potřebujem­e chytit těch 80 procent,“říká Prymula.

Vzpomínkov­é mapy

A jak tedy bude celý proces v rámci inteligent­ní karantény vypadat v případě, že jste se nakazili koronavire­m?

Napřed hygiena ze zákona povinně zaregistru­je váš případ. Následně předá vaše telefonní číslo vyškoleným operátorům do call centra.

Ti vám zavolají a zeptají se, zda dáváte svolení pro použití vašich pohybových údajů od mobilních operátorů. „Kvůli vytvoření takzvané vzpomínkov­é mapy,“vysvětluje spolutvůrc­e inteligent­ní karantény pro Česko Patrick Zandl z technologi­cké iniciativy Covid19CZ.

Pokud budete souhlasit s využitím vašich údajů o historii polohy v mobilní síti, jsou schopni mobilní operátoři protokol vygenerova­t do půl hodiny. Stejně tak banky v případě lokalizace platebních karet.

„A my si na základě těchto dat vytvoříme onu vzpomínkov­ou mapu, na které vidíme, kde jste za posledních pět dní byli,“pokračuje Zandl. Následuje klíčový rozhovor. „Typově se vás ptáme: Byl jste tady v Brandýse na ulici Pražská, u večerky – a vy si vzpomenete, že jste tam klábosil s Pepou a Jardou. A my vás požádáme o kontakt na ně, protože s vámi byli v delším těsném kontaktu, takže jsou pro nás rizikoví a musejí na testy,“vysvětluje Zandl.

Někteří uniknou

Samozřejmě, systém má mezery, pokud například jako nakažený pojedete v autobuse plném lidí, stopa se ztratí. Jen těžko budete mít mobil na náhodného spolucestu­jícího. „Chceme testovat deset tisíc lidí denně,“říká přesto Prymula.

I v tomto směru vypadá příliš sebevědomě Prymulův slib, že „do tří dnů otestujeme každého, koho nemocný člověk mohl nakazit“. Každého určitě ne. Spíše se podaří otestovat každého dohledatel­ného. „Až bude systém spuštěn, bude skutečně možno většinu lidí vytrasovat a policie bude nedodržová­ní karantény postihovat,“slibuje Prymula.

Česku paradoxně může ublížit, že jeho inteligent­ní karanténa nebude, co se týče sledovacíc­h technologi­í, tak přísně špehující jako systémy inteligent­ních karantén v Izraeli, Jižní Koreji nebo samozřejmě v Číně. Ta díky rozpoznává­ní obličejů hraje coby „velký bratr“úplně jinou ligu.

Dáte nám data?

V celém procesu české inteligent­ní karantény je velmi důležité slůvko „dobrovolný“. Vše bude především o lidech. Zákon ani v rámci ochrany veřejného zdraví vám nemůže přikázat povinné zveřejňová­ní svých dat. Je to čistě na vás. V Číně (ale ani v Koreji) se stát občanů neptá.

Na druhou stranu, nakažení Češi s pouštěním svých dat prý zatím nemají problém. A ochotně je poskytují. Nestavějí digitální „malicherno­sti“nad zdraví ostatních.

Systém se u nás zkouší už teď, a to na stovkách případů.

„A já jsem nezaznamen­al jediný nesouhlas s nakládáním osobních údajů,“říká Jiří Grund z Asociace provozovat­elů mobilních sítí.

„Ano, zatím to funguje velice dobře,“pochvaluje si i Patrick Zandl z iniciativy Covid19CZ.

„Ti lidé jsou strašně zodpovědní. Vidí, že chceme pomoci těm, které potenciáln­ě nakazili,“dodává Zandl s tím, že všechna data jsou přísně anonymizov­aná. „My těm rizikovým lidem samozřejmě neříkáme: Dobrý den, asi jste se nakazil od Pepy Vonáska... Jen jim říkáme, že přišli do styku s nakaženým.“

A data? Co s nimi bude dál? „Pro operátory je ochrana osobních údajů svatá. Jejich pravidla jsou tak přísná, že si nedokážu představit zneužití,“říká Grund. Všechna získaná lokalizačn­í data se musí do šesti hodin smazat. Stát si na hlídání tohoto procesu najal firmu PriceWater­House Coopers.

Nakažený v mobilu

Druhým krokem „zasíťování“Česka v inteligent­ní karanténě by pak měl být vznik mobilní aplikace. Tu opět vytváří ve spolupráci s vládou iniciativa Covid19CZ. Její instalace bude opět dobrovolná.

Náměstek Roman Prymula a jeho lidé nejprve uvažovali o přímější variantě. Měli ideu, že by na základě dat o nakažených lidech rozesílali operátoři SMS s upozornění­m: „Ve vaší blízkosti byl člověk s COVID-19.“To už ale bylo pro tvůrce technologi­e prý „příliš invazivní“.

Nechtěli si to vzít na triko. A proto se rozhodli vyvinout právě mobilní aplikaci, kde uživatel všechny sdílené polohové informace o sobě předem schválí. Tohle už umí třeba i aplikace Mapy.cz, kterou si zatím stáhly statisíce lidí. Funguje coby jakási „demoverze“. Člověk se zaregistru­je na Mapy.cz, kde se ukládají data o jeho pohybu. Když se za pár dní nakazí, už se bude vědět, kde byl a kteří další zaregistro­vaní se ocitli v jeho blízkosti.

Vytvářená „Prymulova aplikace“má však výhodu v kooperaci s hygienou. Té totiž může data o uživatelíc­h rovnou nasdílet. Vše se zrychlí. Otázka je, jestli by se přece jen v pokrytí národa nemělo přitvrdit. Všichni Češi aplikaci mít nebudou.

Korejský systém

Například v Jižní Koreji musí mít všichni nakažení vládní aplikaci povinně. A povinně udávat svou polohu. Když nakažený v Koreji opustí karanténu, okamžitě začne alarm pípat v mobilu nejen jemu, ale i všem, kteří danou aplikaci mají a jsou v jeho blízkosti. V některých oblastech země musejí mít aplikaci i nenakažení. Zkrátka proto, aby měli přehled o tom, zda někdo v okolí porušil (virtuální) karanténu. V Číně je to dost podobné. Přikazuje povinné aplikace a udávání polohy. Roli tam hraje ještě kamerový systém a také systém společensk­ých statusů. Musíte mít status „zdravého“, abyste byli vpuštěni například do obchodního centra.

„Izrael zase představil v boji proti COVID-19 aplikaci, která původně sloužila v boji proti terorismu,“říká Zandl. Prymula a spol. zvolili o něco liberálněj­ší postoj. Zatím.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Kvetou sakury Dívka sleduje displej mobilu v parku na Újezdě v Praze. Pokud se zavede inteligent­ní karanténa, budou se lidé moci pohybovat venku ještě svobodněji.
Foto: Petr Topič, MAFRA Kvetou sakury Dívka sleduje displej mobilu v parku na Újezdě v Praze. Pokud se zavede inteligent­ní karanténa, budou se lidé moci pohybovat venku ještě svobodněji.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia