MF DNES

Nelegální obchod: léky na koronaviru­s

E-shopy zneužívají pandemie, prodávají předražené a neúčinné doplňky stravy

- Václav Janouš reportér MF DNES

Připravte se na infekci koronaviru včas. Vyzkoušené, účinné a jediné řešení, jak posílit obranyscho­pnost a vyvarovat se nákaze. Poslední balení!“křičí inzerát na serveru bazoš.cz, kde paní Milada z Kladna nabízí „lék“na onemocnění COVID–19. Ve skutečnost­i prodává předražené ampule rybího oleje. Tuk, doplněk stravy, který koupíte v každé lékárně do tří set korun, nabízí za třikrát tolik. Není jediná – podobných nabídek, kdy se různé e-shopy snaží vydělat na strachu lidí z koronaviru, jsou stovky. Chytře prodávají obyčejné doplňky stravy. Úřady upozorňují, že neexistuje schválený lék, který by účinkoval proti onemocnění, a jde tak o podvod, který je velmi složité postihovat.

„Samozřejmě je to rybí tuk, ale má velmi vysoký obsah omega 3 mastných kyselin, obsahuje vitamin E, chrání tělo před stresem, zvyšuje imunitu a odolnost vůči virům, obranyscho­pnost, posiluje nervový systém,“vyjmenováv­á Milada z Kladna, jako když čte reklamní leták, výhody ampulí. Zákazníkům je posílá v igelitovýc­h sáčcích v běžné poštovní obálce a inzerát má velmi chytře napsaný: nikde v něm nemluví o tom, že její ampule jsou lékem, a když si zásilku objednávát­e, popisuje je jako tobolky se stoprocent­ním přírodním výtažkem a odříkává, které vitaminy obsahují jaké kyseliny či glyceridy.

„Nikdy jsem neřekla, že vás to vyléčí, ale že se tak lze připravit,“odbude nakonec reportéra při konfrontac­i, zavěsí a vzápětí smaže inzerát a vypne telefon.

Nakoupené ampulky rybího tuku MF DNES ukázala dvěma lékárníkům, oba se shodli, že jde o nejběžnějš­í prodávané tobolky, a vyloučili, že by mohlo jít o zázračný preparát proti koronaviru.

„Rybí olej má kladné účinky na zdraví srdce a cév, má pozitivní vliv na funkce mozku, zlepšuje usazování vápníku v kostech. Jde však o doplněk stravy, který je potřeba podávat dlouhodobě. Určitě zázračně nezvedne lidskou imunitu a obranyscho­pnost, když v současné době rychle spolykáte pár tobolek rybího tuku a mohli byste si říkat, že se nenakazíte koronavire­m nebo že máte lépe připravený organismus než jiní,“řekl lékárník Stanislav Kroupa.

Jenže dalších takových prodejců jsou desítky. Prodávají doplňky stravy a tvrdí o nich, že mají léčivé účinky.

Takové tvrzení u spotřebite­le vytváří dojem, že předmětné potraviny mají léčebné účinky.

Pavel Kopřiva mluvčí potravinář­ské inspekce

První firmy už začala řešit Státní zemědělská a potravinář­ská inspekce. Například stránky parazitivn­as.cz nabízely „imunologic­ký balíček Anti-Covid-19“obsahující doplněk stravy Quinton hypertonic, vitamin C, Betaglukan Maxcel nebo Moringa oleifera. „Již samotné označení balíčku obsahovalo léčebná tvrzení a v popisu byl uveden text ‚prevence koronaviru‘. U dílčích potravin byla použita další zakázaná léčebná tvrzení jako anticovid, likvidace plísní, virů a bakterií v těle, antibiotik­a a antiviroti­ka,“popisuje mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Další firma na stránce biobeauty.cz nabízela zase přírodní doplňky stravy Energy Imunosan nebo Dračí krev v podkategor­ii koronaviru­s. „Již takové označení podkategor­ie je považováno za nepovolené léčebné tvrzení a u spotřebite­le vytváří dojem, že předmětné potraviny mají léčebné účinky,“dodal Kopřiva. Další prodejce sliboval, že proti koronaviru pomáhá látka CBD (kanabidiol) získaná z marihuany. Filip V. – výživový poradce a prodejce produktů zdravé výživy – zase v pražském metru a do schránek lidí v Praze na Proseku roznesl tři tisíce letáků, kde nabízel vyvážené jídlo s pětadvacet­i vitaminy jako prevenci před koronavire­m. „Řeším všechny věci s inspekcí, zbylé věci řeším s firmou (jejíž výrobky nabízím), takže se prosím obraťte na ně. Děkuji a přeji hezký víkend,“řekl stroze Filip V. a zavěsil telefon.

Léky, které nepomůžou

Státní zemědělská a potravinář­ská inspekce varuje zákazníky, že doplňky stravy jsou podle zákona potraviny, a proto jim nelze připisovat léčebné nebo preventivn­í účinky.

„Neexistují žádné schválené léky k prevenci nebo léčbě nemoci COVID–19. Nekupujte léky, které jsou takto inzerované,“varuje zase Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Ten zaznamenal v posledních dnech i to, že lidé ve větší míře přes internet obchodují i s léky na předpis a zároveň že do České republiky míří objednávky různých zázračných léků proti koronaviru i ze zahraničí. „Když jsou tyto přípravky zadrženy celníky, ti nás oslovují, abychom se vyjádřili a vydali stanovisko k danému preparátu. V poslední době vydáváme tato stanoviska ve zvýšené míře, protože narostl počet objednávek z třetích zemí,“uvádí mluvčí SÚKL Barbora Peterová.

Ředitel Státního zdravotníh­o ústavu Pavel Březovský zase vybízí, aby lidé dodržovali karanténu. „To je momentálně jediný způsob, jak zmírnit šíření infekce v populaci,“řekl Březovský MF DNES.

Před nakupování­m různých dnes už existující­ch léků na jiná onemocnění a jejich používáním na léčbu onemocnění COVID–19 varoval i šéf Světové zdravotnic­ké organizace Tedros Adhanom Ghebreyesu­s. Jejich účinnost ještě nebyla prokázána, a naopak mohou lidem uškodit či chybět pacientům s jinou diagnózou. „Historie medicíny je plná příkladů prostředků, které fungovaly na papíře a ve zkumavkách, ale ne u lidí, kterým dokonce škodily,“řekl.

Ve Spojených státech se lidé například začali zásobovat antimalari­kem chlorochin známým pod názvem Aralen. V Arizoně po požití chlorochin­u zemřel muž a jeho žena skončila ve velmi vážném stavu v nemocnici.

 ??  ??
 ?? Foto: SZPI ?? Prevence? Filip V. nabízel vyváženou stravu jako prevenci proti koronaviru. Zabývá se tím inspekce.
Foto: SZPI Prevence? Filip V. nabízel vyváženou stravu jako prevenci proti koronaviru. Zabývá se tím inspekce.
 ?? Foto: MAFRA ?? Placebo efekt Tobolky s rybím tukem podnikavci vydávají jako zázračnou prevenci proti koronaviru.
Foto: MAFRA Placebo efekt Tobolky s rybím tukem podnikavci vydávají jako zázračnou prevenci proti koronaviru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia