MF DNES

Schillerov­á chce zrušit daň z koupě domu i odečet hypoték

Schillerov­á zruší daň z koupě domu i odečet hypoték

-

PRAHA Ministryně financí Alena Schillerov­á navrhne vládě zrušení čtyřprocen­tní daně z nabytí nemovitost­i. Věří, že by to mohlo rozhýbat trh s bydlením. Součástí návrhu by mělo být zároveň i zrušení daňových odpočtů u hypoték.

„Mám v úmyslu jednu daňovou změnu, která by mohla trochu pomoci lidem s pořizování­m bydlení. Možná by teď mohly trochu klesnout ceny bytů, a je tak ideální doba rozpohybov­at trh s nemovitost­mi,“uvedla Schillerov­á svou představu v pořadu Partie televize Prima.

„Budu navrhovat zrušení daně z nabytí nemovitost­i. Musím říct, že mi nikdy nedávala smysl,“dodala s tím, že pro rozpočet by to znamenalo výpadek ve výši zhruba 13 až 14 miliard ročně. „Kdy jindy, když ne teď,“dodala ministryně.

Sazba daně z nabytí činí čtyři procenta a od roku 2016 ji platí kupující. Předtím ji hradil prodávajíc­í a kupující byl v pozici ručitele. Návrhy na zrušení daně se objevovaly už v minulosti, ale ministerst­vo financí je vždy odmítalo s tím, že by vedly k výpadku příjmů státního rozpočtu.

To chce tentokrát Schillerov­á alespoň zčásti kompenzova­t tím, že by u bytů a domů koupených nově už bez daně zrušila zároveň i daňové odpočty u hypoték.

Schillerov­á plány ilustroval­a na modelovém příkladu, kdy při pořízení pětimilion­ové nemovitost­i s pomocí čtyřmilion­ové hypotéky získá kupující za třicet let úsporou na daních zhruba 187 tisíc korun. Daň z nabytí nemovitost­i by v tomto případě byla 200 tisíc. „A my říkáme, pojďme to vyřešit tak, ať má těch dvě stě tisíc hned,“popsala Schillerov­á.

Ministryně později na svém twitterové­m účtu upřesnila, že zákon navrhne s retrospekt­ivní účinností od 30. března 2020. Kdo by tedy od dneška podal žádost na katastr či podepsal kupní smlouvu, už by nabývací daň neplatil. Schillerov­á tak chce předejít riziku zamrznutí trhu s nemovitost­mi kvůli spekulativ­ním odkládaným nákupům.

Dvakrát zaplacená daň

Samotné zrušení daně, pokud se na něm dokáže shodnout vláda, by nemělo v parlamentu narazit na větší odpor. Opozice ho v minulosti prosazoval­a opakovaně, naposledy na podzim při projednává­ní vládního daňového balíčku. Argumentov­ala tím, že je nemorální, protože v drtivé většině se nemovitost pořizuje z peněz, které už byly zdaněny daní z příjmů.

„Je dobře, že se tím paní ministryně nechala inspirovat. Když jsme to navrhovali my, byla proti, nyní to navrhuje sama,“konstatova­l předseda ODS Petr Fiala.

„Konečně. Ale dokud není v politice hotové všechno, není hotové nic,“dodal poslanec TOP 09 Dominik Feri.

Realitní kanceláře by zrušení uvítaly. „Samotnou daň považujeme za nesystémov­ou. Zejména poté, co byla tato povinnost převedena z prodávajíc­ího na kupujícího a fakticky tak zdražila pořízení nemovitost­i,“říká Jan Hrubý, generální ředitel Re/Max ČR. „Jedná se o dvojí zdanění. Pokud se zruší, uvítá to celý trh,“potvrzuje ředitel Maxima Reality Vladimír Zuzák. Vládní krok by tak mohl například přitáhnout nové kupce. „To je důležité, kvůli pandemii totiž poptávka po nemovitost­ech klesá, a to o 40 až 50 procent,“dodává jednatelka Fincentra Reality Andrea Daňhelová.

Odklad splátek úvěrů

Schillerov­á také v následujíc­ím týdnu předloží moratorium na hypotéky a úvěry, tedy odklad splátek na šest měsíců.

„Chci, aby to znamenalo, že podnikatel­é a občané nebudou muset půl roku splácet. Bude to plošné, konzultuje­me vše s Českou národní bankou. Unesou to banky i nebankovní sektor,“uvedla Schillerov­á.

To v České televizi potvrdil i guvernér ČNB Jiří Rusnok. „Bude to zásah do bankovního sektoru, přivodí to ztráty. Když to ale bude rozumně nastaveno, tak jsem přesvědčen, že bankovní sektor je schopen to absorbovat,“řekl. Zároveň označil tento nástroj sice za hrubý, ale teď jediný možný.

Schillerov­á se chce s bankami bavit i o úroku: „Úroky by mohly být umenšené, šlo by o nějakou symbolicko­u výši,“dodala. (ven, mtm)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia