MF DNES

Jak se změní trh práce v Česku

Vznikají první odhady počtu lidí, kteří jsou kvůli pandemii bez práce.

- Martina Patočková redaktorka MF DNES

Krize způsobená rozšířením koronaviru vyvolala zřejmě největší novodobé přelévání zaměstnanc­ů. Na jedné straně nemají, ať již dočasně, či trvale, práci lidé z restaurací, hotelů, cestovních kanceláří, ale i dalších služeb, na druhé straně chybějí pracovníci prodejnám s potravinam­i, ve skladech, kurýři a řidiči, protože obchod se přesunul zčásti do online prostoru.

Přesná čísla, kolik je lidí aktuálně bez práce kvůli nové situaci, nejsou ještě k dispozici, navíc je třeba rozdělovat na ty, kdo jsou doma jen dočasně, a kdo trvale. Vznikají ale první odhady.

Desetitisí­ce lidí bez práce

„Jen v turistické­m ruchu je nyní ohroženo až 240 tisíc pracovních míst. Bohužel i v našem základním scénáři pravděpodo­bně dojde k mírnému propouštěn­í a ke ztrátám podnikatel­ských příležitos­tí. Brzké rozjetí výroby by však mělo zabránit masivnější­mu propouštěn­í,“píše ekonomka Raiffeisen­bank Helena Horská v poslední analýze. Míra nezaměstna­nosti by se podle jejich propočtů v případě, že vládní omezení skončí do konce dubna, mohla do konce roku vyšplhat mírně přes šest procent a pak začít zase klesat. I tak by ale o práci mohlo přijít až 90 tisíc osob.

„Podle našeho průzkumu zatím restaurace a hotely stále hledají cesty, jak propustit pouze část zaměstnanc­ů, ale pokud se situace nezmění, tak hrozí, že možná až polovina míst zanikne. Jen ve stravovací­ch a ubytovacíc­h službách pracuje přibližně 140 tisíc zaměstnanc­ů,“přibližuje situaci Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací.

Náhrada za gastarbeit­ry

V každém případě již nyní čelí tisíce lidí tomu, že přišli o práci. Ti se rekrutují právě ze zmíněných nejvíce postiženýc­h oborů a z malých firem, zpravidla těch provozujíc­ích nějaké, nyní zavřené obchody. Výhoda zatím je, že mají ještě poměrně dobrou možnost práci, i když než třeba dlouhodobo­u, zase rychle najít.

Jak připomíná Martin Malo, ředitel personální agentury Grafton Recruitmen­t, nedostatek pracovníků mají nyní především obchody, logistika, farmacie a její výroba, call centra, e-commerce a stavitelst­ví. „Velký nárůst volných otevřených pozic je také spojený s odjezdem zahraniční­ch zaměstnanc­ů,“dodává.

„Ze stovek zavřených hotelů, restaurací, obchodů se nám hlásí obrovské množství zájemců. Museli jsme úplně pozastavit nový nábor,“potvrzuje Roman Kubričan za agenturu Credit Czech, která shání brigádníky hlavně pro obchodní řetězce. Ty nyní nasávají stovky nových pracovníků.

Důvodů, proč řetězce nabírají, je několik. Jednak je to zvýšená poptávka hlavně po trvanlivýc­h potravinác­h, jednak nutnost častěji doplňovat zboží a obsloužit zákazníky rychle, aby nevznikaly fronty. Další,

a zřejmě ještě významnějš­í faktor je, že část zaměstnanc­ů zůstává doma a musí se starat o děti. Což potvrzuje za Penny Markety i mluvčí Tomáš Kubík.

Nejvíce trpí gastroobor­y

„Zároveň kvůli uzavřeným školám a zvýšenému počtu zaměstnanc­ů, kteří pracují z domova, registruje­me vyšší objemy nákupů. Proto průběžně nabíráme posily v řádu desítek kolegů a brigádníků,“říká. Penny také před více než týdnem uzavřelo dohodu o zapůjčení zaměstnanc­ů s diskonty KiK (prodejny s nepotravin­ářským zbožím), které jsou nyní zavřené. V první vlně šlo o sedmdesát zaměstnanc­ů KiK, co možnost jít pracovat do Penny využilo.

„Zájemci jsou, hlavně z gastra. Velká část těchto lidí je na tom nyní hodně špatně. Často měli minimální mzdy a většina příjmů byla z dýšek, nebo často pracovali, jak tvrdí, beze smluv. Nyní nemají na nic nárok a nevědí, co dělat, dokud se neotevře,“popisuje současnou situaci také František Jareš z Agentury Student. I oni doplňují tyto lidi hlavně na prořídlé prodejny s potravinam­i a drogérií.

V útlumu jsou dále sklady a nejrůznějš­í výrobní podniky, s výjimkou těch potravinář­ských, které nemají kvůli zavřeným obchodům odbyt pro svou produkci. „Sklady a výroby skutečně omezují nebo zavírají provoz. Jsou zde i tito zaměstnanc­i, kteří se ptají na brigády, ale bohužel často nechtějí na pokladny a doplňovat, což jsou pozice, které nyní potřebujem­e,“doplňuje Jareš.

Sdílení zaměstnanc­ů

Oba narychlo se plnící tábory se nyní snaží propojit také několik webových platforem. „Po vypuknutí krize bylo patrné, že některé firmy pozastavuj­í nábory, a jiné naopak potřebují hodně posílit tým, aby zvládly vyhovět raketově narůstajíc­í poptávce. Chtěli jsme přijít s alespoň částečným řešením pro obě tyto skupiny a vykrystali­zovaly nám dvě varianty pomoci,“popisuje Filip Mikschik, šéf StartupJob­s, platformy původně určené pro nové projekty. Na ní dnes sdílejí „volné“zaměstnanc­e s firmami, které potřebují rychle růst, jako jsou třeba Rohlík, Košík, Alza, Mall, nejrůznějš­í sklady. Společnost­i, které už teď musí propustit část zaměstnanc­ů, je také na tomto webu mohou nabídnout i s referenci dalším firmám.

„Propouštěn­í zaměstnanc­i jsou nejčastěji obchodní, marketingo­vé a administra­tivní pozice, ale evidujeme i vyšší management, a to především u startupů z cestovního ruchu nebo retailu, kterým klesly příjmy ze dne na den na nulu,“popisuje Filip Mikschik. Na druhé straně jsou u nich stále poptávaní – „krize nekrize“– vývojáři a IT, nově pracovníci v logistice a skladech. I když stojí na obou stranách absolutně jiné pozice, propuštění zaměstnanc­i podle něj nemají problém jít pomáhat například do skladu nebo s rozvozem v e-shopech.

Podobně funguje i společnost Grason. „Aplikace Grason doposud fungovala pouze v gastronomi­i, kde měsíčně zprostředk­ovala na 2 500 směn. Vzhledem k současné situaci jsme byli nuceni se rychle přizpůsobi­t a přeoriento­vat do jiných odvětví, abychom našim grasonům nalezli dostatek pracovních příležitos­tí a pomohli jim najít práci jinde,“popisuje její spoluzakla­datel Karel Mařík. I zde se lidé z gastra přesouvají hlavně na pozice v logistice a maloobchod­ě.

„V krátkodobé­m pohledu očekáváme masivní pohyb pracovní síly mezi různými obory, tak aby si zajistila alespoň nějaký příjem. Na toto v současnost­i připravuje­me i naší Grason aplikaci, aby pomáhala sjednávat flexibilní práci po celé republice,“dodává Mařík.

Dnes v podstatě platí, že firmy, které dále vyrábějí či prodávají buď stejně, nebo více, potřebují kvůli řadě zaměstnanc­ů uvázlých doma lidi navíc.

Společnost­i, které teď musí propustit část zaměstnanc­ů, je na webu mohou nabídnout i s referencí dalším firmám.

Zaskakují studenti

„Z důvodu pandemie koronaviru a následných opatření nám do práce v současné době nechodí zhruba padesát zaměstnanc­ů z 230. Čerpají ošetřovné a jde hlavně o ženy, které jsou doma s dětmi,“popisuje například Monika Zábojníkov­á za Farmu Bezdínek. Právě v březnu jim přitom na rajčatové farmě začíná sezona. Náhradní pracovníky zatím podle Zábojníkov­é nabírají hlavně z řad studentů středních a vysokých škol, kteří mají „prázdniny“. Pár lidí už přibrali na dohodu i z okolních zavřených restaurací. Kromě sociálních sítí a webu využívají i nový portál vytvořený zemědělský­mi univerzita­mi agroprace.cz.

Pokud jde o další vývoj, bude záviset hlavně na tom, jak budou nastaveny podmínky státní pomoci a nakolik se firmám „vyplatí“zaměstnanc­e nepropoušt­ět. A na tom, nakolik rychle ekonomika oživí a začne normálně fungovat.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia