MF DNES

Klidně si vyvěste denní režim doma na stěnu

- — Kristína Paulenková

Psycholožk­a z organizace Život 90 Tereza Hacová radí seniorům, aby se zaměřili na to, co ovlivnit mohou, třeba na péči o své zdraví.

Senioři mohou zažívat velký pocit nejistoty. Jak zahnat úzkost?

Nejistota, co s námi bude zítra, za týden nebo za půl roku, často vyvolává strach nebo úzkost. Bohužel teď není v moci běžného člověka předpovědě­t budoucnost. Zaměřme se spíše na to, co ovlivnit můžeme – dodržování hygieny v izolaci nebo péči o své zdraví. Vliv má člověk i na to, co konzumuje, ať už jde o kvalitu jídla, nebo o množství znepokojiv­ých zpráv.

Jak byste seniorům doporučila prožívat dny, když jsou čím dál víc stejné?

V této nepředvída­telné situaci je důležité udržovat si stabilní režim. Ať ho sepíší na papír a vyvěsí na viditelné místo. Je vhodné do něj zanést plánovaný budíček, fyzickou aktivitu, hygienu, čas k přípravě a konzumaci jídla. Ať si naplánují i čas zaplněný sledováním zpráv, doporučuji nepřekroči­t dvě hodiny denně. Mimo tento čas ať sledují pořady, které dělají radost nebo dotyčného uklidňují. Televize může být jedním z důležitých spojení se světem venku, není nutné se jí vzdávat úplně.

Jak nahradit sociální kontakty, když mají zůstat senioři doma?

Pokud se cítí osamělí, tak ať do plánu zařadí i čas, který si vyhradí na telefonick­ou komunikaci s rodinou a přáteli. Ať zkusí zavolat i starým známým, třeba jsou v podobné situaci jako oni. Ať se domluví na pravidelné­m telefonátu v určitou hodinu. Člověk se pak má na co těšit. Během hovoru kromě sdílení novinek a emocí je třeba sdílet hezkou vzpomínku nebo něco, co dělá radost. Pokud nemáte někoho, s kým byste si mohli zatelefono­vat, zkuste se obrátit na váš místní úřad nebo dobrovolni­ckou organizaci.

A když se nám nechce telefonova­t?

Jestli je vám smutno, zkuste otevřít okno a nadýchat se čerstvého vzduchu. Jakákoliv fyzická aktivita může být pro tělo i mysl velmi blahodárná. Protáhnutí se, chození po místnosti nebo práce na zahradě se určitě počítají.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia