MF DNES

E–shopy na vrcholu, cestovky v krizi

-

Jak bude vypadat nový svět po koronaviru? Je to trochu věštění. Přesto se něco vypozorova­t dá už teď.

Konec blahobytu

Podle výpočtů agentury Bloomberg by epidemie mohla přijít globální ekonomiku až na 2,7 bilionu dolarů (tedy 60,8 bilionu korun). Dá se očekávat ekonomická recese, konec blahobytu. Mnoho oborů zažije existenční problémy.

Všude dobře, doma povinně

Nejdrsněji dopadne koronaviro­vá krize na cestovní kanceláře. Cestovat nebudeme ještě dlouho. Šéf Ústředního krizového štábu Roman Prymula odhaduje přestávku v cestování na dva roky.

Státy vs. Evropská unie

Ukázalo se, že když jsou státy v krizi, kašlou na kolektivní orgány v Bruselu a bezostyšně konají tak, jak je to pro ně nejlepší. Nebudou si to ale dělat po svém i nadále? Například Marine Le Penová už vyzvala k trvalému uzavření hranic. Na

Brusel míří problém. Bude v největší krizi historie?

Pády vlád

Krize může nahrát populistům a leckde popravit současné vlády.

V Itálii administra­tiva zaspala a dá se čekat politické zemětřesen­í.

Nákupy a práce na dálku

Pracovat z domova jde. Přetvoří se uvažování firem? Na home office se ušetří. Koronaviru­s zároveň vystřelil všechny on-line obchody, především ty potravinov­é.

Drahý sport je zbytný

Sport je zábava, ale teď se ocitl na vedlejší koleji. V souvislost­i s očekávanou krizí se dá předpoklád­at, že se svět zamyslí nad ekonomikou sportu, v čele s vysokými platy.

Podání ruky

Jak dlouho se ještě nebudeme zdravit tradičním potřesením rukou? Změní se forma lidského pozdravu na několik let, nebo je to už moc sci-fi? A jak dlouho budeme nosit roušky? (kva)

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Přežije podání rukou jako pozdrav? I dotek je rizikem.
Foto: Shuttersto­ck Přežije podání rukou jako pozdrav? I dotek je rizikem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia