MF DNES

Karanténa pro lidi z Litovle končí

- — Stanislav Kamenský

Třináct dní a 20 hodin (při započtení přechodu na letní čas) nakonec trvalo uzavření oblasti na Olomoucku kvůli rozšíření nákazy koronavire­m. Od nedělní půlnoci může zhruba 24 tisíc lidí z Litovle, Uničova a dalších 19 obcí a místních částí vyjet z karanténní oblasti například za prací, a naopak lidé z okolí mohou dovnitř.

„Naději na konec karantény jsem živil pořád vzhledem k tomu, jaká tady byla situace. Nálada byla špatná, lidé se třeba nemohli dostat k rodičům a postarat se o ně. Také počasí táhne ven a začínají práce na zahrádce. Už nedávalo smysl držet nás uzavřené,“hodnotil starosta Uničova Radek Vincour rozhodnutí

LITOVeL, UNIČOV

hygieniků o zrušení izolace, která začala 16. března ve tři ráno.

Názory veřejnosti se různí. Na sociálních sítích část diskutujíc­ích vyslovila obavu, že lidé nebudou dodržovat ochranná opatření a nakažených bude dál přibývat. Ukončení karantény bylo překvapení­m, zvláště když podle údajů k nedělnímu odpoledni byla z uzavřené oblasti zhruba polovina ze všech 244 nakažených evidovanýc­h v Olomouckém kraji.

„Důvodem ukončení mimořádnýc­h opatření je zejména to, že splnila svůj účel – v maximální míře jsme v inkubační době onemocnění natrasoval­i všechny kontakty u pozitivníc­h případů, mimo jiné i díky zřízení odběrového místa přímo pro tuto oblast,“uvedla zastupujíc­í ředitelka krajské hygienické stanice Lenka Pešáková.

V posledních dnech podle ní v regionu přibývají spíše případy, které epidemiolo­gicky nesouvisej­í s danou lokalitou. Navíc se nyní vydaná opatření překrývala s kroky, které celostátně schválila vláda a ministerst­vo zdravotnic­tví.

„Pro tamní občany nadále platí všechna pravidla jako ve zbytku republiky. Samozřejmě také zůstávají v platnosti všechny karantény a domácí izolace vydané pro pozitivně testované a lidi, kteří s nimi přišli do kontaktu,“dodala Pešáková.

Policie včera na twitterové­m účtu obyvatelům uzavřené zóny vyjádřila respekt a obdiv: „Až na pár provinilců jste skvěle spolupraco­vali a my vám za to děkujeme.“

I kvůli zmíněným jedincům nicméně museli jednotky policistů posílit dobrovolní hasiči a vojenská policie. První pokusy o nelegální opuštění oblasti se objevily hned první den, během prvního týdne pak vyšlo i díky MF DNES najevo, že někteří lidé vyjíždějí přes málo používané polní cesty, které zůstaly nehlídané. Nasazeny byly i drony a vrtulník, díky nimž byla například minulý víkend přistižena skupinka cyklistů narušující­ch uzavřenou zónu. s přispěním Michala Šverdíka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia