MF DNES

Do Velikonoc bude hůř

To nejhorší máme ještě před sebou, očekává Francie a Německo

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

PAŘÍŽ Nákaza novým koronavire­m ve Francii během posledních dnů postupuje „extrémně rychle“, varoval včera premiér Edouard Philippe. Zejména první polovina dubna podle něj bude velmi obtížným obdobím. Ve Francii dosud na onemocnění COVID-19 zemřelo na 2 300 osob, počet nakažených se blíží čtyřiceti tisícům.

Už v pátek přitom Asociace státních nemocnic oznámila, že kapacita nemocnic v Paříži a jejím blízkém okolí se do 48 hodin zcela vyčerpá. Právě Paříž a její předměstí patří mezi nejvíce zasažené oblasti Francie: nákaza tu byla potvrzena u 29 tisíc osob, 1 300 z nich je na jednotkách intenzivní péče. „Regiony si mezi sebou musí pomáhat a rozdělit si péči. Jinak nás čeká katastrofa,“řekl k tomu předseda Asociace Frédéric Valletoux.

Ačkoli francouzsk­á vláda předminulý týden vydala zákaz vycházení a uzavřela obchody, školy, městské parky a hřiště, řada Francouzů pravidla porušuje. Po celé zemi hlídkuje sto tisíc policistů, kteří už rozdali pokuty ve výši 25 milionů eur.

„I z Německa může být Itálie“

Německo má v rámci Evropy zatím nejnižší procento zemřelých a zároveň vede v počtu lůžek intenzivní péče, přesto se podle epidemiolo­gů možná nevyhne katastrofá­lnímu stavu, v němž se ocitla Itálie: „Nemůžeme vyloučit, že v Německu nenastane situace, kdy tu bude více kritických pacientů než dostupných plicních ventilátor­ů,“uvedl předseda Institutu Roberta Kocha Lothar Wieler.

„Jsme stále na začátku. Vyzývám všechny, aby pandemii brali velmi vážně,“řekl Wieler. Vliv preventivn­ích opatření, která německá vláda zavedla před týdnem, se podle něj projeví nejdříve o Velikonocí­ch. Vážná situace podle něj nastane, pokud se virus začne šířit v nemocnicíc­h a domovech důchodců.

Německo má zatím téměř šedesát tisíc nakažených a přes 450 úmrtí, týdně se provede až 200 tisíc testů. Právě dobré znalosti o ohniscích a šíření viru jsou pro zvládání epidemie zásadní, německá vláda chce proto plošné testování ještě výrazně rozšířit. Dvě stě tisíc testů se má podle ministerst­va zdravotnic­tví v polovině dubna provést každý den.

Británie: z letiště bude márnice

Zatímco britská zdravotnic­ká služba NHS se připravuje na vyšší nárůst kritických případů a zřizuje polní nemocnice v Londýně, Manchester­u a Birmingham­u, stát už plánuje, co s vysokými počty zemřelých. Mimo jiné tak, že z letiště v Birmingham­u se dočasně stane márnice. Pro skladování těl, kterých má pojmout patnáct set, je prozatím vyčleněn jeden hangár.

Situaci v Británii kromě pozdě zavedených preventivn­ích opatření komplikuje i to, že hlavní vedení země pro zvládání epidemie je v karanténě: nákazu koronavire­m v pátek potvrdily testy u premiéra Borise Johnsona a ministra zdravotnic­tví Matta Hancocka. S příznaky onemocnění COVID-19 je v izolaci také hlavní poradce vlády pro zdravotnic­tví Chris Whitty.

Vzhledem k Johnsonově blízkému kontaktu se členy vlády se mluví také o tom, že nákazu mohl chytit i ministr financí Rishi Sunak. Ten se podle svých slov zatím nenechal testovat, „protože necítí příznaky“.

Zákaz vycházení a pravidla pro omezení sociálního kontaktu britská vláda po dlouhých odkladech a kritice odborníků zavedla teprve minulé pondělí.

Přesto nic z toho nemuselo být, kdyby Čína, kde virus vznikl, problém netajila a začala se jím zabývat včas. Pokud by přijala opatření k prevenci šíření viru o týden dříve, případů by ubylo o 66 procent, uvádějí ve své analýze vědci z univerzity v Southampto­nu. Opatření zavedená o dva týdny dříve by podle nich míru nákazy snížila o 86 procent, a o tři týdny dříve o 95 procent. Naopak s každým dalším týdnem, kdy může nákaza volně postupovat, se riziko násobí.

Jako nejúčinněj­ší postup vědci uvádějí kombinaci plošného testování, důsledné karantény nakažených osob a omezení kontaktů. Naopak zákaz cestování a uzavření hranic podle nich tak účinné nejsou.

 ?? Foto: Reuters ?? Pomoc Německé armádní letadlo se chystá převézt pacienty s COVID-19 z francouzsk­ého Štrasburku do nemocnic v Německu.
Foto: Reuters Pomoc Německé armádní letadlo se chystá převézt pacienty s COVID-19 z francouzsk­ého Štrasburku do nemocnic v Německu.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia