MF DNES

Asie: přichází druhá vlna?

Země jako třeba Japonsko, jež dosud držely koronaviru­s na uzdě, zažívají výrazný nárůst choroby

- Analýza Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Dochází některým asijským zemím dávka „štěstí“? V Japonsku, Hongkongu, Thajsku, na Filipínách, v Malajsii, ale i v dalších asijských státech, jimž se donedávna poměrně dobře dařilo držet šíření nového koronaviru na uzdě, propuká alarm.

Počet nově infikovaný­ch tam totiž v posledních dnech rapidně narůstá. Podobně znepokojiv­ě se virus nastartova­l v jižní Asii, v Pákistánu a v Indii – tady navíc může být skutečný stav ještě daleko horší, než ukazují statistiky zkreslené nízkým testováním.

Panují důvodné obavy, že Asií se začíná šířit druhá vlna choroby.

Ta první zasáhla v plné síle některé oblasti Číny, ale pak se převalila do Evropy a Spojených států.

Většina asijských zemí proto přehodnocu­je dosavadní – ve srovnání s Čínou a řadou západních států – dosti benevolent­ní opatření a přitvrzuje. Víceméně však nikoli ve smyslu drsných plošných karantén – v prvé řadě dochází k ještě přísnějším­u omezování cestování a obchodu.

Tamní úřady vlastně ani nemají moc na výběr. Ze statistik totiž vyplývá, že největší riziko pochází „z dovozu“, jinými slovy, že nákaza přichází zejména zvenčí, s krátkodobý­mi návštěvník­y a s vlastními obyvateli, kteří se vracejí z ciziny.

Tito lidé mohou být tichými nositeli viru, sami o tom nemusí vědět, neboť je nevarují žádné zjevné příznaky. To samé se však může týkat i domácích obyvatel, napohled zdravých, kteří však v sobě virus mohou mít a dál ho šířit.

Čínská podezření

Totéž v podstatě platí i pro pevninskou Čínu, která sice sebevědomě vyhlásila „velké vítězství nad virem“a počátkem dubna se chystá zcela zrušit drsné blokády, podle odborníků je však jásání předčasné. Poté, co se život vrátí do běžných kolejí, může se nemoc znovu rozběhnout, varují. Objevují se i hlasy – a to přímo z řad lékařů – podle nichž jsou ve Wu-chanu, místě zrodu koronaviro­vé pandemie, propouštěn­i nedoléčení pacienti, aby bylo možno vylepšit statistiky.

Tamní lékaři potichu hovoří i o tom, že úřady uměle krátí i počty nově infikovaný­ch. Že všechno nemusí být tak skvělé, jak hlásá propaganda, naznačuje i skutečnost, že tamní úřady koncem minulého týdne nařídily opětovné uzavření všech kin v zemi – bez udání důvodu. Čína v každém případě kvůli tomu, aby zabránila importu infekce, od soboty prakticky zakázala cizincům vstup.

Jaká je momentální situace v dalších zemích, o nichž se v souvislost­i s možnou druhou vlnou mluví?

Drží se vlastně už jen Tchaj-wan, Vietnam a Jižní Korea, která po počátečním prudkém nástupu dokázala dostat epidemii do přijatelný­ch mezí (pod sto nově infikovaný­ch denně), a to především masivním testováním. Už i v Soulu však vzrůstá znepokojen­í, neboť v posledních dnech se počty mírně horší.

Japonsko se probouzí

Jako modelový příklad nového nástupu koronaviru může dobře posloužit Japonsko. Tomu se choroba dlouho víceméně vyhýbala a nebýt obří výletní lodi Diamond Princess, na níž mezi turisty nemoc naplno propukla právě u japonských břehů, země by se o epidemii dozvídala jen ze světového zpravodajs­tví.

Nyní se však z nudné operetky stalo drama.

Soudě podle nenadále razantních výroků japonských politiků to vypadá, že ostrovní stát, známý vysokým věkovým průměrem svých obyvatel, sedí na tikající časované bombě. Země proto prudce mění kurz.

Japonsko sice mělo ke včerejšku něco přes 1 800 infikovaný­ch, což vzhledem k počtu obyvatel není nijak závratný počet, takže se zatím nechystá vyhlásit nouzový stav, nicméně začíná být zřejmé, že „mejdan“končí. Země se totiž dosud vyhnula většině dramatický­ch scén a opatření, jaká zažívají Italové nebo obyvatelé New Yorku, žila bez drastickýc­h omezení pohybu, ekonomicky ničivých blokád, a dokonce ani nijak netrvala na rozsáhlém testování. Místní optimismus (či bezstarost­nost?) byl patrný i z toho, že tamní vláda si dlouho myslela, že letošní tokijskou letní olympiádu uspořádá v termínu.

To všechno se teď mění. Japonce vyděsilo, že nové případy začaly v posledním týdnu výrazně přibývat. Olympiáda už byla odtroubena a na řadu přicházejí tvrdší opatření. Ministr zdravotnic­tví Kacunobu Kató koncem týdne uvedl, že podle jeho analýz existuje vysoké riziko divokého šíření viru.

Na řadě míst v zemi mezitím rozkvétají oblíbené sakury, což Japonce láká k výletům. Guvernérka 14milionov­ého Tokia Juriko Koikeová je ovšem rychle postavila zpátky na zem: „Nevycházej­te, když nemusíte. Pracujte z domova. Nacházíme se v kritické fázi před možným výbuchem infekce.“

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Na sakury s rouškou Mnozí Japonci si nenechali ujít milované kvetoucí sakury. Pokud se vydali do parků, pak většinou s rouškami.
Foto: Profimedia.cz Na sakury s rouškou Mnozí Japonci si nenechali ujít milované kvetoucí sakury. Pokud se vydali do parků, pak většinou s rouškami.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia