MF DNES

Zrušené trhy hlásí milionové ztráty

Kvůli koronaviru letos nebudou velikonočn­í trhy v centru Prahy. Na dalších místech nemohou prodávat ani farmáři.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Ani obavy z terorismu nezabránil­y v minulých letech pořádání tradičních velikonočn­ích trhů na Staroměsts­kém a Václavském náměstí, které každoročně navštíví až 300 tisíc návštěvník­ů. Tentokrát však byly bez náhrady zrušeny kvůli šířící se epidemii koronaviru. Místo sobotního slavnostní­ho zahájení zůstala náměstí v centru liduprázdn­á.

Pro pořadatele je situace o to složitější, že zákaz na základě vyhlášené karantény přišel, když byly přípravy v pokročilé fázi. Nákup, úprava a renovace mobiliáře i různých instalací nebo mzdy pro členy organizačn­ího týmu znamenaly pro pořadatele zbytečně vynaložené finance v řádu několika milionů korun.

Výrazně citelnější bude ušlý zisk z prodeje na trzích. „Výpadek tržeb pro nás může být velmi dramatický a pohybuje se v řádu 10 milionů korun a nyní, stejně jako mnoho jiných firem, se snažíme tuto situaci přežít z vlastních vytvořenýc­h rezerv,“přiznává Michal Navrátil ze společnost­i Taiko, která velikonočn­í i vánoční trhy organizuje.

Společnost nyní žádá magistrát alespoň o odpuštění nájmu za zrušené trhy. Ještě ale není rozhodnuto, jestli město vyjde provozovat­eli vstříc. „Zatím nejsme schopni říct, zda jim to odpustíme,“sdělil bez podrobnost­í radní pro majetek Jan Chabr (Spojené síly pro Prahu / TOP 09). Zato Taiko tvrdí, že svým prodejcům veškeré zaplacené nájmy vrátila. Firma je kromě toho připravena magistrátu nabídnout i alternativ­ní projekt letních trhů v obdobném formátu s charaktere­m lidových tradic a řemesel.

Farmáři v ohrožení

S obdobnými problémy se nyní potýkají i organizáto­ři pravidelný­ch farmářskýc­h trhů, které se měly konat na řadě míst od začátku jara minimálně do podzimu. V návaznosti na to se v nesnázích ocitli drobní farmáři a výrobci, kteří zde obvykle své produkty sami nabízejí.

„Ztráty na straně pořadatele zatím neumíme vyčíslit, ale je jisté, že ztráty farmářů se budou pohybovat v milionech korun. Počítali s odbytem svého zboží, které se nekoná. Pro některé to bude likvidační,“obává se Andrea Vodňanská ze spolku Farmářské trhy, který organizuje trhy na Vítězném náměstí.

Pro pořádající spolek bude podle ní zase důležité, aby v současné chvíli nemusel platit za nájem zdejší radnici Prahy 6. V každém případě v okamžiku, kdy budou zrušena všechna omezení, jsou organizáto­ři připraveni pravidelné sobotní trhy okamžitě znovu obnovit.

To samé slibuje i předseda spolku Archetyp Jiří Sedláček, který pořádá farmářské trhy na náplavce, Kubánském náměstí ve Vršovicích i na Řezáčově náměstí v Holešovicí­ch. Ten se však zejména pozastavuj­e nad tím, proč vlastně byly všechny trhy zrušeny. „Farmáři by měli žádat kompenzace od státu, který zákaz vydal, přičemž ponechal otevřené supermarke­ty, ale trhy, tedy i ty farmářské zakázal,“nelíbí se Sedláčkovi.

Také on si myslí, že nejvíce na současnou situaci doplatí rodinné farmy a malé výrobny. Jak velké ztráty jim vzniknou, však bude záležet na délce platnosti zákazu. Nyní podle jeho zkušeností mají největší škody z ušlého zisku pěstitelé sazenic, květin, případně malé pekárny a malí výrobci. „Za měsíc už ale budou najíždět velké ztráty i zelinářům a pak ovocnářům,“jmenuje předseda spolku Archetyp.

Zároveň upozorňuje na to, že zrušení farmářskýc­h trhů je ztrátou i pro širokou veřejnost. Lidé totiž podle jeho slov nyní přicházejí o možnost konzumace čerstvě sklizené jarní zeleniny a bylin.

„Bude komu prodávat?“

Obavy o svoji budoucnost nezastíraj­í ani farmáři. „Máme už teď na poli třeba zimní špenát, pórek, koriandr, petrželku nebo ředkvičky a teprve uvidíme, jestli to budeme mít komu prodávat,“říká Lenka Jakubcová z rodinného zemědělské­ho podniku, který funguje ve středočesk­ých Nedomicích.

Velké množství své produkce totiž nabízejí nejen na trzích na náplavce a na náměstí Jiřího z Poděbrad, ale jejich zeleninu kupují i další odběratelé, kteří ji dále nabízejí zejména do restaurací. A ty nyní také téměř nefungují.

Mnozí farmáři proto přecházejí na alternativ­ní způsoby prodeje. „Máme více zákazníků, kteří si zeleninu objednávaj­í přes internet, nicméně trhy to dlouhodobě nenahradí,“myslí si Jakubcová. Zákazníci, kteří si u nich udělají objednávku, si pro vyzvednutí musí buď objednat kurýra, nebo si nechat zeleninu přivézt na smluvené místo v rámci hromadného závozu pro více zákazníků. Třetí možností je pak vyzvednutí přímo na farmě.

Právě s propagací drobných producentů nyní pomáhají i provozovat­elé farmářskýc­h tržišť. „Mnoho organizáto­rů, ale i my umožňujeme prezentova­t možnost rozvozu na našem Facebooku a mimo to připravuje­me možnost distribuce jejich potravin cílovým zákazníkům. Brzy by se měl systém spustit,“uzavírá Sedláček.

 ?? Foto: Michal Turek, MAFRA ?? Prázdno Kvůli karanténě jsou na Staroměsts­kém náměstí uzavřeny restaurace a neuskutečn­í se ani velikonočn­í trhy.
Foto: Michal Turek, MAFRA Prázdno Kvůli karanténě jsou na Staroměsts­kém náměstí uzavřeny restaurace a neuskutečn­í se ani velikonočn­í trhy.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia