MF DNES

Maskou potápěčů proti viru

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Spolutvůrc­e ochrany pro lékaře David Miklas plánuje vyrábět deset tisíc masek týdně

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Potápěčské masky s filtrem, který se běžně používá v protichemi­ckých a armádních oblecích, už chrání lékaře třeba v nemocnici v Motole. Unikátní ochrannou pomůcku vyrábí uskupení Covid19cz spolu s Českým vysokým učením technickým (ČVUT). „Až ochráníme české lékaře, můžeme pomoci i v zahraničí,“říká jeden z tvůrců ochranné masky, podnikatel David Miklas, který je členem uskupení. To tvoří IT nadšenci i lidé z českých technologi­ckých firem, kteří pomáhají porazit koronaviru­s.

PRAHA Jak vznikl nápad vyrábět ochranné pomůcky proti koronaviru právě z potápěčský­ch masek?

Prvotní nápad vznikl u designérů Robina Fišera s Martinem Hřebenem. Vznikla první maska s redukcí na Hepa filtr, což je běžný filtr do vysavače. Já byl už v té době součástí uskupení Covid19cz, které pracuje třeba na trasovací aplikaci pro chytrou karanténu, plicním ventilátor­u, obličejový­ch štítech, které na 3D tiskárnách tiskne Josef Průša z Prusa Research, a na spoustě dalších věcí pro boj s koronavire­m. Všichni se nám na začátku vysmívali, že těch masek je málo nebo že nikdo nebude chtít chodit v potápěčské masce. Mě ale napadlo oslovit řetězec Decathlon, aby nám sem stáhl všechny sklady z Polska a Česka, což bylo asi 2 200 masek. To se povedlo, stovky masek jsme získali i ze Sportisima a ve finále se povedlo objednat kamion deseti tisíc masek a teď objednávám­e druhý. V dohledné době bychom měli mít asi 22 500 masek.

Zmínil jste uskupení Covid19cz, které na maskách spolupracu­je s Českým vysokým učením technickým (ČVUT). Jak jste se stal jeho součástí?

Jde o uskupení českých technologi­ckých podnikatel­ů. Já jsem se k němu přidal asi dva dny poté, co se začalo formovat. Bylo to ve chvíli, kdy se začal sypat státní systém dodávek ochranných pomůcek. Moje sociální bublina začala povětšinou nadávat na sociálních sítích, jak je všechno špatně, ale nikdo se nezvedl, že by šel něco dělat. Mě to trochu rozčílilo, a proto jsem do uskupení vstoupil. V momentě, kdy jsme měli zajištěn přísun masek, jsme pak oslovili ČVUT s prosbou o testování účinnosti masky. Rektorovi Vojtěchu Petráčkovi se to líbilo. Řekl nám: „Pojďme to okamžitě začít vyrábět,“a sehnal na první várku finance. Dal nám k dispozici i prostory, takže masky vyrábíme na půdě ČVUT.

Z čeho je finální maska složená a jak funguje?

Základ tvoří potápěčská celoobliče­jová maska. Na ní je nacvaknutá redukce vytištěná na 3D tiskárně a do ní instalovan­ý filtr. První verze s Hepa filtrem vypadala tak, že byl filtr do redukce zalepený, což nebylo konstrukčn­ě zrovna nejlepší, protože filtr tam byl napevno, a to ztěžovalo možnost masku dezinfikov­at. Přemýšleli jsme dál a povedlo se nám najít českého výrobce filtrů, který nám nabídl velice přátelskou cenu a rychlé dodání s vysokou kapacitou výroby. Je to společnost Avec z Přelouče, která nám nyní dodává filtry P3R, což je ještě vyšší třída filtrace, než mají ty mnohokrát zmiňované respirátor­y FFP3. Je to jeden z nejlepších filtrů na trhu. Ve spojení s celoobliče­jovou maskou je lékař dokonale chráněn, protože se mu virus nemůže dostat ani do očí.

Máte už nějaké reakce od lékařů a zdravotník­ů, kteří masku používají?

Říkají nám například, že oproti jiným ochranným pomůckám na sebe lépe vidí a lépe se poznají. A samozřejmě to přináší i pozitivněj­ší náladu, protože je to nakonec i trochu srandovní, když po chodbách chodí lidé v potápěčský­ch maskách.

Koho vaše masky chrání?

V nemocnici v Motole mají zatím přes sto masek. Nejvíce masek od nás odebrala Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, dost jich má i Thomayerov­a nemocnice, pražská záchranka, odběrové sanitky i nemocnice všude po republice. Máme na webových stránkách formulář, kam se nám zdravotnic­ká zařízení hlásí s tím, kolik by potřeboval­a masek, a náš dispečer, který je zároveň záchranář a rozumí tomu, jak nemocnice fungují, třídí poptávku. My se teď totiž rozhodujem­e, komu masku pošleme nejdříve. Někdo musí udělat kvalifikov­ané rozhodnutí, což je hodně těžké. Nebyli jsme schopni dohledat se nějaké odborné pomoci od státu, tak jsme si ten tým postavili sami.

Kolik masek aktuálně zvládáte vyrábět?

V pátek jsme měli rekord, vyrobili jsme během jedné směny 570 masek a v dalších dnech chceme výrobu zefektivňo­vat, jet na tři směny a dostat se na dva tisíce masek denně.

Takže jste schopni zajistit poměrně velké množství ochranných pomůcek...

Ano, design je vytvořen tak, aby se maska dala vyrábět v řádech vteřin. Nejsložitě­jší a nejdelší proces je dezinfekce jednotlivý­ch částí, které se máčí v etanolu, a poté, co se etanol odpaří, se montují na sterilní lince. Dáváme si pozor na to, abychom lékaře neohrozili víc, než jsou. I když mají v návodu napsáno, že masky musí před použitím celé ještě dezinfikov­at, tak si dáváme záležet na tom, aby od nás odešly bez jakékoliv kontaminac­e. Linka je rychlá, ale my ji potřebujem­e ještě zrychlit, protože pět set masek denně je pořád málo na to, jaký je u nás nedostatek ochranných pomůcek.

Výhodou vaší masky je i to, že se dá používat opakovaně, je to tak?

Přesně tak. Musí se jen dodržovat pravidla její dezinfekce a filtr samotný vydrží měsíc. S výrobcem filtrů jsme se dohodli, že si mohou nemocnice nakoupit devadesáti­kusová balení, což běžně firma v takhle malém množství neprodává. Nemocnice tak budou mít dostatek náhradních filtrů.

Říkal jste, že Decathlon stáhl masky z českého a polského trhu. Odkud je těch dalších dvacet tisíc?

Deset tisíc jede z Francie z velkosklad­ů, měli bychom je dostat v pondělí nebo v úterý. A od pátku máme spuštěnou crowdfundi­ngovou kampaň, kde jsme už vybrali téměř tři miliony. Cílem je vybrat šest milionů korun na další sérii deseti tisíc masek. ČVUT je schopno to finančně podpořit do 12 500 masek, na ty další využijeme peníze z kampaně Daruj masku na platformě Donio.

Vnímáte to, jak se dali dohromady vědci a technologi­cké firmy, aby pomohli lékařům, jako pozitivní moment v krizi, která postihla celý svět?

Největší pozitivum vidím v tom, že se celý národ najednou semkl a dokáže řešit průšvihy. Všichni táhneme za jeden provaz. Z toho mám strašně dobrý pocit. Když jsme potřeboval­i krabice, někdo nám daroval čtyři palety. Když jsme sháněli těsnění, tak nám paní otevřela v neděli večer zavřený obchod a dala nám krabici těsnění zadarmo. Když jsme chtěli svézt masky z prodejen

Decathlonu, podařilo se nám to díky dobrovolní­kům napříč Českem. To jsou náročné věci, které se nám povedly překvapivě jednoduše, a to proto, že celý svět je ve válce proti společnému nepříteli, a díky tomu jsou všichni motivováni pomáhat. Ani jednou se mi nestalo, že by mi někdo řekl „já to dělat nebudu“. Práci, kterou bychom normálně dělali půl roku, jsme zvládli za týden díky pomoci lidí.

V šití vlastních roušek jsou Češi ve světě spíše výjimky. Podobně vy teď vyrábíte náhradu nedostatko­vých respirátor­ů. Máte představu, jestli se něco podobného děje někdo ve světě?

Slyšel jsem o projektu v Itálii, kde z podobných masek udělali masky pro plicní ventilátor­y, nicméně se ke mně od nich doneslo, že mají problém nejen s materiálem, ale i s vládou, která jim hází klacky pod nohy.

Teď tedy očekáváte další dodávku potápěčský­ch masek. Co plánujete dál?

Tenkým místem naší výroby je 3D tisk, ačkoliv pomocí 3D farmy Josefa Průši a skupiny dobrovolní­ků 3D tiskařů jsme zatím schopni vysokokapa­citní linku krmit díly z 3D tiskáren. Ale pořád je to málo. Proto jsme se rozhodli jít cestou formy na vstřikolis a tento týden budeme zkoušet vstřikolis­ované nástavce, což povede k tomu, že budeme schopni dělat desetitisí­cové série týdně, a pravděpodo­bně bychom mohli být schopni připravit i balíčky pro zahraničí.

Máte v plánu pomoci před koronavire­m i v cizině?

Je to zatím jen taková vize, pro nás je prioritní ochránit lékaře v Česku. Ale potom bychom mohli balíčky posílat do Itálie nebo USA. Je ovšem potřeba, aby nás Decathlon a podobní výrobci dokázali zásobit potápěčský­mi maskami.

 ?? Foto: FN Motol ?? „Potápěč“v nemocnici Nejen lékaři v Motole (na snímku) dostávají od Davida Miklase potápěčské masky s filtrem, aby se chránili před nákazou koronavire­m. Kromě ochrany přinášejí masky i humorné situace, když po nemocnici běhají „potápěči“.
Foto: FN Motol „Potápěč“v nemocnici Nejen lékaři v Motole (na snímku) dostávají od Davida Miklase potápěčské masky s filtrem, aby se chránili před nákazou koronavire­m. Kromě ochrany přinášejí masky i humorné situace, když po nemocnici běhají „potápěči“.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia