MF DNES

Negrelliho viadukt unesl 370 tun a vyhlíží vlaky

- — Aleš Kubelka

Tříletá oprava Negrelliho viaduktu v Karlíně je téměř u konce. Oblouky železniční­ho mostu, který spojuje Masarykovo nádraží přes Vltavu a ostrov Štvanice s Bubny a Holešovice­mi, prověřila o víkendu zatěžkávac­í zkouška. Při ní experti z Kloknerova ústavu ČVUT ověřili nosné konstrukce na třech místech.

„Zátěžový test prověřil větev vedoucí od Křižíkovy ulice na Masarykovo nádraží, most přes Křižíkovu ulici a úsek mezi ulicemi Křižíkova a Sokolovská. Při měření použili technici zatížení až šesti vozíky,

PRAHA

z nichž každý vážil šedesát dva tun,“uvedla Nela Friebová, mluvčí Správy železnic. Odborníci při testech sledovali hlavně průhyb ocelových nosníků a rozevření spár.

V současnost­i se na viaduktu pracuje na instalaci kabeláže a zabezpečov­acího zařízení, do konce dubna budou pokračovat práce na trakčním vedení. Negrelliho viadukt se pro dopravu znovu otevře 1. června, přesně 170 let po jeho uvedení do provozu.

Stavba dlouhá 1 100 metrů byla zprovozněn­a v červnu 1850. „Její rekonstruk­ce umožní zvýšit počet vypravovan­ých vlaků. Zároveň půjde o první modernizov­aný úsek připravený na vyšší kapacitu vlaků v projektu spojení na Letiště Václava Havla a do Kladna,“vysvětlila dále Friebová.

Na rekonstruk­ci karlínskéh­o viaduktu naváže v létě oprava dvou železniční­ch mostů mezi stanicemi Praha-Dejvice a Praha-Veleslavín. Oba se nacházejí na zmíněné trati z Prahy do Kladna. Po opravě se maximální rychlost souprav v tomto úseku zvýší ze 40 na 60 km za hodinu. Práce by měly být dokončeny ještě letos.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? „Stařík“zátěž zvládl Technici umístili na Negrelliho viadukt několik šedesátitu­nových vagonů.
Foto: Michal Růžička, MAFRA „Stařík“zátěž zvládl Technici umístili na Negrelliho viadukt několik šedesátitu­nových vagonů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia