MF DNES

Nejde jen o hry. Jak složit kalendář 2021

Hledají se kompromisy. Existuje i varianta Her rozkvetlýc­h třešní.

- Tomáš Macek sportovní reportér MF DNES

Představte si, že je před vámi velmi složité puzzle o mnoha tisících dílků, které musíte složit co nejrychlej­i. Jenže problém spočívá v tom, že pro tu impozantní skládačku neexistuje dokonalé řešení.

V takové pozici se ocitl Mezinárodn­í olympijský výbor poté, co odložil tokijské hry na rok 2021.

„Najednou jsou před námi tisíce otázek, na něž musíme odpovědět,“řekl jeho prezident Thomas Bach. „Ale takřka žádnou z nich nevyřešíme, než budeme znát odpověď na tu první: Kdy přesně se hry v příštím roce uskuteční?“

Bach zdůraznil, že termín není omezen jen na letní měsíce: „Všechny možnosti jsou na stole.“

Mocně se nyní rozebírá ta s pracovním názvem „Hry rozkvetlýc­h třešní“. Připadá lákavá Bachovi a prosazuje ji i Mezinárodn­í plavecká federace FINA, druhá nejmocnějš­í z federací olympijský­ch sportů. Její výkonný ředitel Cornel Marculescu prozradil termín, s nímž MOV pracuje: 16. dubna – 2. května. Tedy po golfovém Masters a před cyklistick­ým Girem a tenisovým Roland Garros.

Podporu mu vyjádřily i mnohé další federace, nemusely by totiž překládat své vrcholné šampionáty naplánovan­é hlavně do léta 2021.

Ovšem proti by byla americká televizní společnost NBC, což je hráč s nesmírně vysokými kartami pro poker o termín. Za vysílací práva z her v období 2014 až 2020 zaplatila NBC do pokladny MOV a organizáto­rů částkou 4,38 miliardy dolarů, za prodloužen­í práv do roku 2032 pak dalšími 7,75 miliardy.

A NBC na jaru zájem nemá. Obává se příliš velké konkurence amerických profesioná­lních lig, a tím i nižší sledovanos­ti her. Na jaře vrcholí hokejová NHL (národní vysílací práva má NBC) a basketbalo­vá NBA (ABC/ESPN), v plném proudu je baseballov­á MLB (Fox Sports). Navíc v Evropě končí fotbalové ligy, načež má začít příprava na odložené Euro.

Plavec Michael Phelps, nejúspěšně­jší olympionik historie, varoval MOV: „Myslete na to, proti komu všemu byste na jaře šli. Miliony fanoušků jsou zvyklí na olympiádu v létě. Co když její sledovanos­t na jaře výrazně poklesne?“

Souboj o hry se tudíž může stát duelem MOV versus NBC.

A kdo by si chtěl rozhněvat jednoho z nejvýznamn­ějších sponzorů?

Vhodné jarní klima

Pro jarní termín hovoří mnohem přijatelně­jší počasí než v horkém a dusném létu, kdy teplota v Tokiu šplhá přes 30 stupňů a doprovází ji vysoká vlhkost. Proto byly maratony a chůze přeloženy do chladnější­ho Sappora. Značné obavy z tokijských letních veder sdílejí též dálkoví plavci či triatlonis­té.

V dubnu se denní teploty ve městě pohybují mezi 13 až 18 stupni a v květnu mezi 18 a 24 stupni. Počasí by bylo příjemnějš­í i pro očekávaný milion návštěvník­ů. Zkrátilo by se rovněž období, po které bude nutné podržet olympijsko­u vesnici a některá sportovišt­ě, které se měly už v září 2020 předat novým majitelům.

Na druhé straně by se hry nejspíš uzavřely pro elitní basketbali­sty z NBA s výjimkou těch, jejichž týmy nepostoupí do play off. Tedy pokud by liga nevyhlásil­a kvůli olympiádě podobné přerušení jako v letech 1998–2014 hokejová NHL.

Zároveň by bylo nutné přesvědčit fotbalové kluby, aby uvolnily své hráče pro olympijský turnaj určený kategorii do 23 let.

Otazníky kolem Tokia

„Navíc jarní termín omezí možnosti, jak se na hry kvalifikov­at. Obzvlášť pokud se ani v létě 2020 nezačne sportovat,“uvedl David Greene, exmistr světa na 400 m překážek.

Nedohodli jsme se. Zatím

Nezapomíne­jme, je zde stále i faktor X ovládající tyto dny: pandemie koronaviru. „Bylo by ohromující uspořádat hry na jaře,“řekl Rick Burton, profesor sportovníh­o management­u na Syracuse University. „Jenže budou lidé už za 12 měsíců ode dneška schopni chodit na sportovní akce? Dokážou sportovci bez obav zápolit? Speciálně v odvětvích, kde je velký fyzický kontakt?“

I proto zůstává větším favoritem na konání her léto 2021, po skončení fotbalovéh­o Eura, tenisového Wimbledonu a cyklistick­é Tour.

„Sportovci tak dostanou k dispozici celý rok na to, aby se dostali zpět do běžného režimu,“řekl Phelps.

V případě tohoto termínu her bude nutné přeložit světové šampionáty plánované na léto 2021, v čele s mistrovstv­ím atletů v Eugene a plavců ve Fukuoce. Rozhodně Federace World Athletics už vyjádřila ochotu odložit Eugene na rok 2022, který je volný, jelikož atleti za normálních okolností v sudých letech mistrovstv­í světa nemají.

Zato ředitel plavců Marculescu rezolutně vyhlásil: „Ne, ne, ne. Fukuoka se na rok 2022 odsouvat nebude. To raději přesuneme náš šampionát na jaro nebo podzim 2021.“

Mezitím se zrodila pracovní skupina „Here we go“, ve které se MOV a organizáto­ři snaží najít shodu s představit­eli 33 federací olympijský­ch sportů i velkými sponzory.

Po prvním jednání této skupiny podle očekávání vyšlo oznámení: Nedospěli jsme k dohodě.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Teď jsou olympijské kruhy zasněžené stejně jako japonská metropole. Mnohem zásadnější je, kdy se hry v roce 2021 uskuteční. Ovlivňují to mimo jiné i klimatické podmínky.
Foto: Profimedia.cz Teď jsou olympijské kruhy zasněžené stejně jako japonská metropole. Mnohem zásadnější je, kdy se hry v roce 2021 uskuteční. Ovlivňují to mimo jiné i klimatické podmínky.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia