MF DNES

SPECIÁL: JAK ŽÍT V ČASE EPIDEMIE

Rady a tipy, jak sladit rodinu, práci a školu

- Jakub Kvasnička reportér MF DNES S přispěním Karoliny Bulisové

Podívala se na poslední téměř prázdnou lahev mléka. „Nech mi tam, aby mi zbylo do kafe,“řekla. Přítel tedy poslechl a mléko ani nepoužil. „Hm, tak z tohohle si kafe neudělám, super, dík,“řekla po chvíli, co vzala lahev zas do ruky. Jenže mléka tam bylo pořád stejně. Po pěti minutách se diskuse o zbytku mléka přelévá do hádky o stinných stránkách tchyní.

Naprosto typický příklad (z vlastní zkušenosti autora) bouchnutí „papiňáku“, který bublá uprostřed čtyř stěn. Dnes Češi zahajují třetí týden vyhlášené karantény.

A ještě nějakou dobu to potrvá. Podle psychologů nás právě teď čeká mentálně nejtěžší období koronaviro­vé izolace.

Držet režim, neotvírat hádky

Podle posledních statistik je více než miliarda lidí na světě doma. Je to zkouška vztahů, výdrže s dětmi, rodiči, prarodiči.

V Číně ihned po uvolnění karanténní­ch opatření rapidně stoupl počet rozvodů. Tamější politici přitom čekali babyboom. Mýlili se. Číňané vzhledem k nejistým ekonomický­m výhledům neměli na početí dětí náladu, navíc se v ložnici spíše hádali. Hrozí podobná eskalace karanténní­ho stavu i u vás doma?

„Až 35 procent zaměstnanc­ů pracuje na home office. Pokud to je možné, vyhýbejte se proto dlouhodobě nakumulova­ným problémům a hledejte to, co vás spojuje, a ne rozděluje,“říká Pavel Harsa, vedoucí klinický psycholog Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Známý psychiatr Radkin Honzák připomíná: „I v karanténě se uplatní pravda mořských vlků: Loď nepoznáš na klidné vodě. Chybou vztahů je, že si partneři přejí přetvořit toho druhého do ideálního stavu, a to nejde, i kdyby oba chtěli.“

A Honzák ještě dodává: „Většinou zjistíme, že se příliš neznáme, Coco Chanel dokonce mluvila o moderních vztazích jako o takzvaném věšáku na iluze.“A Honzák radí: „Je dobré hned u snídaně říct: Víš, že dnes bezvadně vypadáš?“

Což se snadno řekne, ale hůře provede...

Základní předpoklad klidné domácnosti rovná se dodržování rutiny. Čím déle jsme zavření, tím je to důležitějš­í. „Mít režim. Tedy vstávat tak, jak jsme zvyklí, věnovat určitý čas práci nebo škole,“říká Harsa.

Honzák souhlasí: „Je absolutně nezbytné nerozbít režim a vstávat se sluncem a večer neponocova­t. Režim je významný nejen pro náladu,

ale také pro imunitu, která vyžaduje sedm až devět hodin spánku.“

Někteří zaměstnanc­i ostatně budou doma nejspíš až do 11. dubna.

„Právě pocit z nevyplněné budoucnost­i spouští ponorkovou nemoc,“říká pro BBC americký vědec Paul C. Rosenblatt, jenž „ponorku“vědecky zkoumal a zveřejnil o tom několik studií. „Postupně postihne v karanténě všechny. I ty nejpozitiv­nější a nekreativn­ější lidi,“dodává k současné situaci Rosenblatt.

Nožem na tchyni

Už v prvním týdnu české karantény se začaly objevovat policejní záznamy o domácích konfliktec­h. Třeba v Českých Budějovicí­ch vykázali policisté z domu pětapadesá­tiletého muže, který nadával své ženě a vyhrožoval jí i její matce s nožem v ruce. „Na lidi i jejich chování má dopad aktuální situace. O to víc by se každý měl snažit být k ostatním tolerantní a ohleduplný,“okomentova­l to mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner.

Česká Třebová! A bude ticho

Směrem k partnerům (ale i k dětem) je důležité mít realistick­é požadavky. Nehodnotit, nekritizov­at, nenapravov­at. To vše jsou spouštěče konfliktu v ponorkovém dusnu.

„Je dobré si stanovit slovo pro oddechový čas. Tedy když začne být dusno a zdá se, že by debata mohla přerůst do konfliktu, citlivý člen společenst­ví zavolá třeba: Česká Třebová! nebo jiný dohodnutý signál a všichni se na minutu odmlčí a pak se mohou klidně vrátit k tématu,“radí Honzák.

Důležité je umět být sám, zavřít se stranou – a stejně tak klíčové je, aby to partner toleroval a nebral jako urážku. Zároveň je potřeba dodržovat i jiné sociální kontakty. „Je důležité komunikova­t s přáteli po sociálních sítích,“dodává Harsa.

Nejlepším způsobem útěku však podle expertů zůstává zeleň, procházky, fyzická aktivita. Jenže i to má nevýhodu: jak sluneční paprsky hřejí víc a více, vycházejí izolovaní Češi ven častěji, a pak to dopadá jako třeba na cyklostezc­e u Klecan u Prahy, kde to v sobotu připomínal­o peloton Tour de France. Takže už venkovní aktivity byly na hraně povoleného shlukování.

Když ponorkovou nemoc, která samozřejmě není oficiální lékařskou diagnózou, zkoumal zmiňovaný vědec Rosenblatt s kolegy z Minnesoty, popisovali ji jako „vrcholné pocity nespokojen­osti být na jednom místě, neklid, nudu, podrážděno­st a neustálou potřebu přerušit stereotyp, do které se postupně přidává agresivní chování.“

To jsou prý stavy, které zažívají třeba stovky dní osamocení astronauti na Mezinárodn­í vesmírné stanici. V sedmdesátý­ch letech dokonce údajně vytáhl jakýsi sovětský

Citlivý člen společenst­ví zavolá třeba: Česká Třebová! nebo jiný dohodnutý signál a všichni se povinně odmlčí na minutu.

kosmonaut ve vesmíru zbraň na kolegu kvůli malicherné­mu sporu o jídlo.

Ponorkovou tíseň dobře znají vědci na vzdálených a opuštěných antarktick­ých stanicích. Není to tak dávno, co na Antarktidě pobodal pětapadesá­tiletý ruský výzkumník svého kolegu, protože mu prozrazova­l závěry knih, které četl.

Šlo o vůbec první pokus vraždy v historii kontinentu.

 ??  ??
 ?? Foto: Patrik Uhlíř, MAFRA ?? S Brnem za zády Procházky na nudu v karanténě „ordinují“i psychologo­vé. Snímek je ze soboty z Brna–Bystrce od místní přehrady.
Foto: Patrik Uhlíř, MAFRA S Brnem za zády Procházky na nudu v karanténě „ordinují“i psychologo­vé. Snímek je ze soboty z Brna–Bystrce od místní přehrady.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia