MF DNES

Dění kolem koronaviru

-

• Na 700 celém 000 světě nakažených se včera večer počet 700 nakažených 000. Přes 32 koronavire­m 000 lidí zemřelo blížil a necelých 150 000 se vyléčilo.

• Zatímco Čína: trhy více se než zvířaty třetina zase světové jedou populace v karanténě, je kvůli život zesilující v Číně pandemii se pomalu vším všudy, vrací do tedy normálu. i s pouličním A to se prodejem druhu včetně živé zvěře toho a z masa netopýrů, všeho upozornili reportéři The Daily Mail.

• USA: Test za pár minut

Zdravotnic­ká firma Abbott Laboratori­es oznámila, že získala v USA povolení uvést na trh diagnostic­ký test, který dokáže během několika minut zjistit přítomnost koronaviru v těle pacienta.

• Belgie: nakazila se kočka

Belgické úřady oznámily případ přenosu nového koronaviru z člověka na kočku. Nákazu u zvířete, jehož majitel onemocněl na COVID-19, odhalili výzkumníci z lékařské fakulty univerzity v Lutychu. Podle belgických expertů však není důvodem domnívat se, že by kočky nebo psi mohli koronavire­m nakazit člověka.

• Stahují vadné čínské respirátor­y

Nizozemsko ze svých nemocnic stahuje statisíce vadných respirátor­ů, které do země dodala Čína. Ochranné pomůcky nesplňují požadavky na kvalitu, netěsní nebo mají nefunkční filtry. Podobné stesky se ozývají i jinde ve světě.

• Albánie poslala do Itálie lékaře

Albánie včera vyslala do Itálie tým 30 lékařů a zdravotníc­h sester, aby zde pomáhal ve zvládání epidemie koronaviru. Balkánská země patří k nejchudším státům v Evropě a její zdravotnic­tví teprve očekává hlavní nápor nemocných.

• Pomáhají také roboti

Nemocnice v lombardské­m městě Varese na severu Itálie nasadila v boji s epidemií koronaviru roboty. Šest robotů vybavených videokamer­ou tu pečuje o 12 nakažených pacientů. Mimo jiné umějí změřit teplotu.

• Papež: Přestaňte válčit

Papež František včera podpořil generálníh­o tajemníka OSN Antónia Guterrese a přidal se k jeho výzvě, aby se na celém světě alespoň načas zastavily všechny válečné konflikty a násilnosti, a lidstvo se tak mohlo soustředit na boj s koronaviro­vou pandemií. „Zastavte ten mor jménem válka a bojujte s nemocí, která pustoší náš svět,“řekl. (zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia