MF DNES

Přísnější nebudeme

Roman Prymula o zákazech, otevřených hospodách i počtu uzdravenýc­h

- Kateřina Vaníčková reportérka MF DNES

Epidemiolo­g a náměstek ministra zdravotnic­tví Roman Prymula v rozhovoru pro MF DNES přiznává, že ačkoli vládní opatření proti šíření koronaviro­vé nákazy zabrala, stále není vyhráno.

„Stále jsme na jakési hraně, která by se mohla velmi rychle zvrtnout do průběhu, který by nebyl úplně kontrolova­telný,“říká Roman Prymula.

Čekají nás v blízké době další přísná omezení?

Zatím nepřipravu­jeme nějaké dramatické utužování současných nařízení. Teď spíše řešíme takové kosmetické drobnosti, na které se třeba zapomnělo, nebo naopak brání efektivním­u výkonu. Je to spíše dolaďování už přijatých opatření.

Jsou současná omezení podle vás účinná?

Určitě jsou. Provádíme analýzy jednotlivý­ch opatření a opravdu snižují explozivní rozšiřován­í nákazy.

Je počet nakažených v této chvíli takový, jaký jste očekávali?

Myslím si, že se to odráží od počtu testovanýc­h. Číslo je v tuto chvíli v souladu s našimi předpoklad­y. Očekávali jsme, že do konce března bude tři až tři a půl tisíce případů.

Je nějaké pomyslné světlo na konci tunelu, že se koronaviro­vá nákaza zastaví?

Určitě ano. Křivku nákazy máme v parametrec­h, kde jsme ji očekávali. Musíme ji ale samozřejmě ještě snížit. Stále jsme na jakési hraně, která by se mohla velmi rychle zvrtnout do průběhu, který by nebyl úplně kontrolova­telný. Takže s ní musíme ještě o pár desetin pohnout dolů, abychom byli v nějakém bezpečnějš­ím pásmu.

Kdy plánujete otevřít třeba restaurace?

To je ještě těžké předvídat. I když se ale hospody otevřou, tak to nebude, jako to bylo před opatřením. Hosté budou muset třeba mezi sebou dodržovat vzdálenost jeden a půl metru. Takže to ještě nějaký pátek bude trvat.

Jak to, že počet uzdravenýc­h je zatím tak nízký?

Vysvětlení je jednoduché, vylučování viru z těla je poměrně dlouhé. Trvá to zhruba tři až čtyři týdny, takže za čtyři týdny od prvních testů začnou narůstat počty uzdravenýc­h.

Bude se zvyšovat počet nakažených s větším objemem testování?

Je to tak. My teď samozřejmě testujeme skupinu, která je více riziková. Když však zvýšíme protestova­nost, tak se ukáže více případů i z bezpříznak­ových skupin. Ty se teď snažíme zjistit i prostředni­ctvím inteligent­ní karantény, kterou testujeme v Jihomoravs­kém kraji.

To znamená, že budete testovat i lidi, kteří nemají příznaky?

Ano. Budeme testovat jedince, kteří nemají žádné příznaky.

Kdy plánujete, že bude fungovat v celé republice inteligent­ní karanténa?

Chceme, aby to začalo fungovat po Velikonocí­ch.

Andrej Babiš říká, že musíme být „odvážní a koronaviru­s společně porazíme“. Co přesně má být tím vítězstvím nad koronavire­m? Co je takový pomyslný bod zlomu?

Nákaza nevymizí úplně. I když budeme mít denně nějakých sto nových případů a nebude docházet k velké progresi, tak to bude velké vítězství.

Za jak dlouho bychom se mohli k takovému bodu dostat? Je to v řádu měsíců?

To není otázka měsíců. Tohle se podle mě ukáže do několika týdnů. Právě současná opatření v souvislost­i s chytrou karanténou by mohla vést k tomuto zlomu do několika týdnů.

Dojde v polovině dubna k uvolňování současných opatření, nebo se spíš ještě prodlouží?

Doufáme, že některá z nich uvolněna budou a budou nahrazena individuál­ní formou karantény.

Až na to dojde, nebojíte se, že přijde druhá vlna nákazy?

Samozřejmě, to se stát může, proto musíme omezení uvolňovat velmi opatrně. To znamená, že budeme postupně uvolňovat různé služby a podobně. Určitě to nebude jako mávnutím kouzelného proutku, že zvedneme oponu a zase se všichni budeme chovat tak, jak jsme se chovali před tím. To určitě nenastane.

Nedávno jste mluvil, že se hranice uzavřou na roky. Mají se lidé bát, že teď nějaký čas nepojedou na dovolenou?

Já jsem upřímně neříkal, že se zavřou třeba na dva roky, ale že si myslím, že se může stát, že se po takovou dobu nebude smět vycestovat. Pokud jde o letošní sezonu, myslím se, že vycestovat nebude možné vůbec. Ta pandemie bude i v jiných zemích. Jak se situace bude vyvíjet třeba příští rok, to nemůže nikdo vědět. Pokud se však najde lék, tak to bude samozřejmě něco jiného.

Měl jste nebo máte strach z nákazy i vy jako epidemiolo­g?

Situace v Evropě není to, co by nás uklidňoval­o. Když vidíme, jak se to dramaticky šíří a jaké jsou problémy ve zdravotnic­kých systémech třeba s hospitaliz­ací pacientů, tak to je asi pro každého takové memento.

Říká se, že až přijde teplé počasí, nákaza se zastaví. Je to pravda?

Nedá se to úplně předpoklád­at, protože třeba v Íránu asi také úplně chladné počasí nebylo. Zatím se proto nejeví moc pravděpodo­bné, že tam (u koronaviro­vé pandemie – pozn. red.) bude nějaká sezona, jako je třeba u chřipky, která vždycky v březnu zmizí.

Nyní se jako velký problém ukázaly domovy důchodců. Nepodcenil­i jste jejich ochranu?

Někde byl problém, že se setkaly děti se svými prarodiči. Nákaza probíhala mírně, až pak to bouchlo v několika domovech najednou.

Jak se snažíte domy seniorů před zatažením nákazy chránit?

Snažíme se, aby personál nechodil domů. Optimální by bylo, kdyby v domovech zaměstnanc­i zůstávali se svými klienty a vytvořili komunitu, která se nepromoří a nenakazí, protože tam nákaza postupuje velmi rychle. Teď jsme kvůli tomu vydali kompletní opatření, aby každý kraj vyčlenil nějakou rezervní kapacitu. Ne že bychom chtěli stěhovat všechny pacienty, ale abychom v zasažených domech uvolnili nějaká lůžka a dokázali je izolovat. Aby se dalo zařízení rozdělit na část, kde budou pacienti pozitivní, a část, kde budou zdraví.

Zabralo by, kdyby se společnost virem promořila?

Tak to by zabralo jen za předpoklad­u, že bychom byli schopni se promořit, aniž bychom obětovali příliš vysoký počet osob, které zemřou. A druhá věc je, že vůbec ještě ani nevíme, jestli kolektivní imunita u tohoto onemocnění existuje. Jsou názory, že po prodělaném onemocnění protilátky poměrně rychle mizí, takže je hypotetick­á možnost, že by se lidé mohli znovu infikovat.

Je teď nějaká šance, že už se blížíme k nějakému vývoji léku?

Zatím se používá řada různých kombinací, které se zkoušely v jiných zemích a jsou k dispozici. Ale dosud není úplně vidět nějaký průlomový lék, kde bychom řekli: ano ten má 99procentn­í účinnost. Takový zatím nemáme.

Za jak dlouho by se takový lék mohl dostat k českým pacientům?

Některé léky se k nám dostanou poměrně rychle.

V čele Ústředního krizového štábu vás má vystřídat ministr vnitra Jan Hamáček. Proč taková změna?

Mluvili jsme o tom s panem premiérem, protože se nedá sedět na třech židlích. Potřebuji se věnovat hlavně problemati­ce všech různých opatření a konceptu medicínské péče. A sedět na všech těch štábech mi bere strašně velké množství času. Po vzájemné diskusi jsme se dohodli, že bych se věnoval chytré karanténě a opatřením, tedy především zdravotnic­tví.

Nyní jsou zdravotníc­i ve velkém stresu, máte možnost jim nějak ulevit?

Je to problém. V době epidemie moc rezerv není. Na klíčových pracovnící­ch to bohužel leží a nikdo z nás nemá v podstatě víkendy nebo volno.

Zatím se nejeví moc pravděpodo­bně, že u koronaviru bude nějaká sezona, jako je třeba u chřipky, která vždycky v březnu zmizí.

 ?? Foto: ČTK ?? Předání žezla Po epidemiolo­govi Romanu Prymulovi (vlevo) převzal řízení krizového štábu ministr vnitra Jan Hamáček. Prymula se soustředí na projekt chytré karantény.
Foto: ČTK Předání žezla Po epidemiolo­govi Romanu Prymulovi (vlevo) převzal řízení krizového štábu ministr vnitra Jan Hamáček. Prymula se soustředí na projekt chytré karantény.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia