MF DNES

Test bezdrátový­ch sluchátek

Velké rozdíly v ceně, kvalitě poslechu, komfortu ovládání i výdrži baterií. Jak vybrat moderní zcela bezdrátová sluchátka? Vyhněte se těm nejlevnějš­ím, s tisícikoru­nou v peněžence ale už slušný model seženete.

- Václav Nývlt technet.iDNES.cz

Vuších vypadají nenápadně a v některých případech i elegantně. Moderní design neruší žádné dráty, hudba do nich proudí z mobilu pomocí bluetooth a když nejsou v uších, nosíte je v malé krabičce, která slouží zároveň jako nabíječka. Navíc se dají pořídit hodně levně. Není divu, že zcela bezdrátová sluchátka (anglicky true wireless headphones) zažívají v současnost­i přímo explozivní boom.

Jak se ale tyhle miniatury nosí, ovládají, a hlavně – jak hrají? To jsme zjišťovali v aktuálním testu MF DNES a Technet.cz. Prověřili jsme 12 zcela bezdrátový­ch sluchátek v kategorii do 2 000 korun. K nim jsme pro srovnání přidali prověřený model od Sony za 6 000 korun. A výsledek? Vyplatí se dobře vybírat. Rozdíly v komfortu ovládání i kvalitě zvuku jsou mezi nimi obrovské. Zcela jasně z testu vyplývá hlavní rada: Vyhněte se těm úplně nejlevnějš­ím.

Kam s nimi?

Testovaná true wireless (TWS) sluchátka se musí v uších sama udržet, v drtivé většině případů jsou to tedy takzvané „in-ear“modely, které jejich silikonový­mi nástavci zastrčíte přímo do ucha.

Výhodou je mechanická izolace zvukovodu od okolního prostředí, a tedy možnost poslouchat i v hluku autobusu nebo metra bez nutnosti příliš zvyšovat hlasitost. Ve všech baleních najdete trojici různě velkých nástavců, vyberete si ten, který vám bude nejlépe sedět a izolovat okolí. Z testovanýc­h výrobků to nebylo možné jen u nejlevnějš­ích sluchátek TWS i7s, která pouze plastovým koncem zasunete do boltce.

Největší úskalí zcela bezdrátový­ch modelů se dá vyjádřit otázkou – Kam s nimi? Zatímco sluchátka s náhlavním mostem kdykoli odložíte na šíji kolem krku a drátové špuntové modely si v klidu svěsíte za kabel, bezdrátovk­y vám zůstanou v ruce. Položit je na stůl v restauraci je nehygienic­ké, dát do kapsy ke klíčům destruktiv­ní… Musíte mít po ruce jejich pouzdro. Čím je menší a oblejší, tím pohodlněji se vám bude v kapse nosit. A i v této kategorii byl mezi sluchátky velký rozdíl. Nejmenší – pouze 22g pouzdro – měl model od Philipsu.

Baterku nabije baterka

Maličká sluchátka pohánějí baterie, které jsou samozřejmě také maličké, a tak vydrží dodávat energii zpravidla jen čtyři hodiny – v našem testu se výdrž pohybovala od 1,5 do 7 hodin. A to by řadě lidí nemuselo stačit ani na běžný den. Všechna pouzdra proto v sobě ukrývají další akumulátor, jakmile do něj sluchátka schováte, začne je nabíjet. Takto můžete jejich kapacitu obvykle doplnit až třikrát. Pro nerušený poslech tak stačí sluchátka občas uklidit a ve finále musíte myslet jen na dobíjení pouzdra (pomocí obyčejné USB nabíječky).

Výdrž jednotlivý­ch modelů se udává při poslechu hudby. Mnozí ale sluchátka používají i jako handsfree pro vyřizování telefonátů, kde se zapíná velmi úsporný režim a v něm sluchátka vydrží desítky hodin. Při testu se však ukázalo, že je to horší s kvalitou hovorů, resp. s mikrofony, které hlas snímají. Tím, že jsou spolu se sluchátky v uších, nacházejí se poměrně daleko od úst, jejich schopnost zachytit kvalitně hlas je tak velmi omezená. Některé mají problém i v tichém prostředí kanceláře, prakticky všechny pak v pouličním hluku. Nejpoužite­lnější jsou mikrofony vítězných sluchátek MEE Audio X10, slušné nabízí i QCY T5.

Součástí sluchátek jsou tlačítka či dotykové plošky, kterými lze některé funkce ovládat. Nejčastěji je to přijetí hovoru, zastavení a rozjetí reprodukce, někdy i přeskočení na další nebo předchozí skladbu, obvykle i možnost vyvolání hlasové asistentky. Naopak naprosto výjimečná je regulace hlasitosti. Nepříjemná je však nutnost „mačkat něco v uchu“, takže je častto nejsnazší sáhnout do kapsy pro mobil.

Která hrají nejlépe?

Největší a nejdůležit­ější rozdíly jsou v kvalitě reprodukce zvuku, tedy v tom, kvůli čemu si sluchátka v první řadě kupujeme.

Jak budou hrát, bohužel nejde příliš odhadnout ani podle verze přenosové technologi­e bluetooth, ani podle nabídky kodeků (viz box „Co jsou kodeky“

protější straně). I základní SBC totiž umí hrát velmi slušně, a naopak ani pokročilej­ší AAC není zárukou dobré kvality.

Absolutním poslechový­m vítězem je model MEE Audio X10, nejlepší poměr zvuk/cena nabízí QCY T5. Pokud chcete zásadněji ušetřit, docela akceptovat­elný zvuk předvedla i Xiaomi Earbuds Basic a model od Connect IT.

Hledáte-li však něco ještě levnějšího, pak z výběru raději úplně vynechte bezdrátové modely a pořiďte si spíše klasická in-ear sluchátka s kabely. Nabídnou mnohem jednodušší konstrukci, takže za stejné peníze mají šanci lépe hrát.

A těm, kteří naopak poslechem tráví více času a mají alespoň nějaké nároky na kvalitu reprodukce, se určitě vyplatí připlatit si za dobrá sluchátka, která vám budou sloužit i několik let. Náš test to jednoznačn­ě prokázal.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia