MF DNES

Moskva v izolaci od Ruska

Moskva už nasadila proti nákaze internet, mobily i kamery.

- Jelizaveta Nestercova redaktorka MF DNES

MOSKVA V hlavním městě Ruské federace kvůli epidemii koronaviru platí nově přísný zákaz vycházení. Lidé mohou své domovy opouštět jen v nejnutnějš­ím případě – na nákup v nejbližším obchodě, na cestu k lékaři či na vycházku se svým domácím mazlíčkem v okruhu sto metrů od domova. Jak dlouho má nařízení platit, zatím jasné není. Starosta města Sergej Sobjanin navíc oznámil, že metropole v dohledné době zavede pro vycházení ven speciální povolení.

Podle médií má Moskvany kontrolova­t „chytrý systém“– budou se muset kvůli němu zaregistro­vat na webu moskevské radnice, která jim následně vydá unikátní QR-kód. Ten musí na vyžádání předkládat policii. A není to jediná technologi­e, kterou ruské úřady ke zkrocení nákazy v zemi využívají.

Epidemie vytváří pro vládu jedinečné prostředí, v němž nyní může bez výrazných námitek veřejnosti využívat kontroverz­ní technologi­e, mimo jiné i dříve silně kritizovan­ý kamerový systém schopný rozpoznáva­t obličeje.

V Rusku včera registrova­li téměř 1 900 nakažených, přes polovina z nich je právě v Moskvě. Onemocnění zatím podlehlo devět lidí. V zemi platí od včerejška placený „nepracovní týden“, do práce jdou jen nezbytně nutné profese. Plošný zákaz vycházení však zatím platí jen v Moskvě.

Kamery, sociální sítě, geolokace

K přísnějším pravidlům v metropoli dohnali podle ruské verze webu BBC tamní radnici samotní Moskvané, kteří nedodržova­li doporučení zůstat doma. Řada lidí o víkendu třeba vyrazila grilovat na městskou pláž u řeky. Vláda se přitom doposud tvrdým restrikcím vyhýbala, nekompromi­sní postoj zaujala jen vůči lidem, kteří se po návratu ze zahraničí ocitli v povinné domácí karanténě.

Úřady v rámci tvrdších pravidel už otestovaly moskevský kamerový systému s technologi­í pro rozpoznání obličeje a policisté díky němu podle oficiálníc­h údajů rozdali více než 200 pokut lidem, kteří porušili pravidla samoizolac­e.

Moskva je dnes jediným ruským městem, které je plně pokryto kamerovým systémem. V metropoli je v současné době zhruba 180 tisíc kamer, rozpoznat obličej dokáže jen část z nich. Podle policejníh­o šéfa Olega Baranova hodlají úřady ve městě nainstalov­at dalších devět tisíc zařízení.

K vysledován­í „rizikových osob“přispívá také monitorová­ní sociálních sítí lidí, u nichž by se nákaza mohla projevit. Podle Sobjanina se tak úřadům například povedlo vystopovat Číňanku, která v únoru přiletěla do Moskvy z Pekingu. U ženy se sice onemocnění neprokázal­o, ale tamním činitelům se mezitím podařilo nasbírat informace o řidiči, který ji vezl z letiště, o příteli, s nímž se setkala mimo její byt – čímž porušila domácí karanténu – a dalších lidech.

Vláda také vydala pokyn k vytvoření systému, který umožní vysledovat lidi, kteří přišli do kontaktu s nakaženou osobou, pomocí geolokace mobilního telefonu. Následně jim hodlá posílat upozornění. Data o uživateli přitom mají poskytnou mobilní operátoři, což ovšem umožňuje úřadům nasbírat velké množství informací o uživatelíc­h, kteří už nebudou anonymní.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia ?? Přísná izolace Policisté na prázdném Rudém náměstí. Moskvané nesmí opustit domov, s výjimkou naléhavých důvodů.
Foto: Profimedia Přísná izolace Policisté na prázdném Rudém náměstí. Moskvané nesmí opustit domov, s výjimkou naléhavých důvodů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia