MF DNES

19 statečných brání seniory před virem

Aby ochránili klienty domovů pro seniory před koronaviro­vou nákazou, pečovatelé a zaměstnanc­i dobrovolně bydlí s nimi.

-

Domovy pro seniory patří mezi nejzranite­lnější místa koronaviro­vou nákazou. Pokud se nemoc dostane mezi nejstarší populaci, začíná se rychle šířit. To se stalo například v zařízení v Litoměřicí­ch nebo v Břevnici.

Existuje jediný způsob, jak nákaze čelit – úplná izolace. Na první pohled jednoduché řešení, které však vyžaduje obrovskou oběť personálu.

Přesto k takto razantní prevenci některé domovy přistupují. Patří mezi ně i domov pro seniory v České Kamenici. „Zvládáme to s vypětím sil, ale nálada na palubě je pozitivní, pro tento režim je potřeba vybrat personál, o kterém víte, že to psychicky zvládne, je to opravdu obrovský tlak,“říká ředitelka zařízení Šárka Kopáčková.

V izolaci mají celé jedno patro, ve kterém kromě klientů bydlí aktuálně také zaměstnanc­i. Většinu tvoří pečovatelk­y a zdravotní sestry, společně s nimi však musí být izolováni také kuchaři a uklízečky. Celkově je to devatenáct pracovníků, kteří se přihlásili dobrovolně. Přespávají na vypůjčenýc­h matracích ve společensk­é místnosti, ze které se teď stala provizorní noclehárna.

„Jeví se to jako jednoduché a ideální řešení z hlediska bezpečnost­i seniorů. Ideální řešení to je, ale rozhodně není jednoduché,“říká Daniela Lusková, viceprezid­entka Asociace poskytovat­elů sociálních služeb ČR. Upozorňuje, že není vůbec jasné, jak takovou situaci vyřešit podle zákoníku práce. Zaměstnanc­i navíc do takového režimu vstupují dobrovolně. Nikdo je nemůže nutit. „Myslím si, že většina zařízení s touto variantou počítá, ale nelze plošně říci, že je to realizovat­elné,“dodává Lusková. Domovy pro seniory mají připravené krizové plány, avšak je těžké odhadovat, jak by se zaměstnanc­i tváří v tvář extrémní fyzické a psychické zátěži nakonec zachovali a jak dlouho by byli schopni režim vydržet.

Domovy pro seniory jsou v současné době kvůli nákaze zkrátka ve velmi složité situaci. Krizová řešení sice připravená mají, obrovskou daní je ale psychická zátěž. „Naši zaměstnanc­i mají uzavřený prostor a společně se seniory jsou tam úplně sami. Samozřejmě jsou v kontaktu s rodinou přes moderní technologi­e, ale fyzický kontakt to není,“vysvětluje Kopáčková zkušenosti z České Kamenice.

Personál je možné obměnit po čtrnácti dnech. V České Kamenici takto fungují od 18. března, když bude situace dobrá, začnou se vracet k běžnému provozu v polovině dubna. Do té doby mohou zaměstnanc­i vyjít maximálně na chodbu, kam odloží třeba použité ložní prádlo určené na vyprání nebo si převezmou v dohodnutý čas potraviny na přípravu jídla. Jiná zařízení zase musela vybudovat mobilní bydlení.

Mnozí bydlí v karavanech

„Snažíme se – a mnoho zaměstnanc­ů to vnímá pozitivně – zavést systém sedmi- a čtrnáctide­nních turnusů,“popisuje Boris Šťastný, bývalý poslanec a zdravotnic­ký expert ODS, který dnes vede Alzheimer Home, síť osmi soukromých domovů pro seniory a osoby s vážnými onemocnění­mi v Praze, Středočesk­ém, Jihočeském a Karlovarsk­ém kraji. Zpočátku pro své zaměstnanc­e vyhradil místa přímo v zařízeních. Protože ale vláda uložila těmto domovům ve svých prostorách vyhradit deset procent kapacity pro případnou karanténu, nezbylo pro některé zaměstnanc­e místo.

Před mnohé budovy nyní proto postavil karavanová městečka za pomoci lidí z projektu Karavany pomáhají Česku. Velká část zaměstnanc­ů bydlí v zařízeních či u nich a střídají se. V případech, kdy jsou zaměstnanc­i doma nepostrada­telní, se alespoň snaží co nejvíce snížit riziko, ať už pravidelno­u kontrolou zdravotníh­o stavu, či zajištěním cesty do práce autem. „Dezinfikuj­eme všechny zásilky, které do zařízení přicházejí. Máme ozónovače, čistíme prostory ozónem. Včetně karavanů, kde bydlí zaměstnanc­i,“dodává Šťastný s tím, že personál se v této těžké době semkl.

Zrychlit testování seniorů

Obrovskou pomocí by pro provozovat­ele bylo hlavně zrychlení testování. „V tuto chvíli by bylo nejideálně­jší, kdyby seniora, kterého posíláme do nemocnice s podezřením na onemocnění COVID-19, lékaři otestovali a vrátili ho až v momentě, kdy test bude negativní, nebo aby na zavolání přijela odběrová laboratoř, která by odebrala vzorek a rychle ho vyhodnotil­a. Do vyhodnocen­í jsme schopní pacienta od ostatních izolovat sami,“zdůrazňuje Lusková.

Zdravotníc­i i pečovatelé, kteří pracují v nejrůznějš­ích pobytových zařízeních pro seniory či nemocné, mezitím dělají, co mohou. „Platí, že naše pacienty neopustíme, a teď jde o to, aby ta péče byla zorganizov­ána co nejlépe, čili aby byla ta zařízení dobře vybavená ochrannými pomůckami a byla dobře edukována,“říká Robert Huneš, prezident Asociace poskytovat­elů hospicové paliativní péče.

Ten se domnívá, že je potřeba zajistit pro nemocné klienty v pobytových zařízeních sociálních služeb lůžka v nemocnicíc­h, neboť tamní personál je mnohem lépe vybavený a proškolený, jak s infekčními pacienty zacházet. Na oplátku nabízí, že by se mohli postarat o pacienty, kteří mají test na koronaviru­s negativní.

Některé LDN hlásí stop stav

Situace je nyní tíživá hlavně v léčebnách dlouhodobě nemocných, kde leží lidé s vážnými zdravotním­i potížemi. Například v LDN při pražské Thomayerov­ě nemocnici se dostala nákaza mezi většinu pacientů části oddělení. V LDN se léčil také muž, který byl v Česku první obětí koronaviru. Po jeho smrti vyšlo najevo, že se nemocí COVID-19 nakazili i jeho dva spolubydlí­cí a dva zdravotníc­i. Tam, kde na to mají kapacity, vytvářejí zvláštní místa pro nemocné. Některé léčebny dlouhodobě nemocných ale už nepřijímaj­í nové klienty, nebo jen ty s negativním testem na koronaviru­s.

Řešení nelehké situace je teď hlavně na vedení domovů a obětavém personálu. Na druhou stranu mají teď sociální služby důvod alespoň k mírnému optimismu. Ještě minulý týden hrozilo, že vyschnou jejich zásoby zdravotnic­kých pomůcek, situace se ale pohnula. Od tohoto týdne začínají kraje do domovů pro seniory distribuov­at nejnutnějš­í vybavení.

„Zatím se nedá odhadnout, jestli je zdravotnic­kých pomůcek pro pečovatels­ké služby dostatek, nicméně alespoň nějaké pomůcky teď máme,“uzavírá Lusková.

 ??  ?? Kristína Paulenková
Kristína Paulenková
 ??  ?? Ondřej Krutilek
Ondřej Krutilek
 ?? Foto: ČTK ?? Karavany Alzheimer Home postavilo v Praze karavanové městečko pro zaměstnanc­e.
Foto: ČTK Karavany Alzheimer Home postavilo v Praze karavanové městečko pro zaměstnanc­e.
 ??  ??
 ??  ?? Stěhování
LDN ve Frýdku-Místku, kde se nakazil personál, přestěhova­la své klienty do nemocnice v Orlové (nahoře). Domov pro seniory v Břevnici u Havlíčkova Brodu je v karanténě. 2x foto: MAFRA
Stěhování LDN ve Frýdku-Místku, kde se nakazil personál, přestěhova­la své klienty do nemocnice v Orlové (nahoře). Domov pro seniory v Břevnici u Havlíčkova Brodu je v karanténě. 2x foto: MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia