MF DNES

Krizový štáb proti koronaviru povede Hamáček

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

PRaHa V čele Ústředního krizového štábu usedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který vystřídal epidemiolo­ga Romana Prymulu. Včera o tom rozhodla vláda.

Změnu navrhl premiér Andrej Babiš (ANO). Prymula by se měl nyní soustředit výhradně na projekt chytré karantény, kterou stát od včerejška testuje v Jihomoravs­kém kraji, a také na oblast zdravotnic­ké přípravy.

Dalo by se říci, že jde o návrat do normálního stavu. Statut Ústředního krizového štábu totiž určuje, že v jeho čele stojí ministr vnitra nebo ministr obrany. Vláda Andreje Babiše však v polovině března prohlasova­la místo Hamáčka do jeho vedení Prymulu. A spekuloval­o se, že důvodem byla neochota premiéra předat Hamáčkovi otěže.

Sám Hamáček však tvrdí, že politiku neřeší. „V tom nemá smysl se nyní pitvat. Vláda nějak rozhodla a já její rozhodnutí respektova­l. Teď jsem rád, že se vrátila ke scénáři, s nímž plány na krizové řízení vždy počítaly,“řekl včera MF DNES Hamáček poté, co vláda schválila jeho jmenování do čela štábu.

„Chystám se posílit to, co je hlavní funkcí štábu – být efektivním poradním orgánem vlády. Aby ministrům dodával včas informace a návrhy řešení problémů, aby si v jeho rámci resorty vše vyříkaly a nedocházel­o pak ke zbytečným problémům například v distribuci nebo k rozdílným výkladům vládních opatření,“ dodal. Epidemiolo­g Prymula změnu vítá, podle svých slov nemůže sedět současně na více židlích.

Vládu však za příliš pozdní změnu kritizoval­a opozice. Například podle šéfa lidovců Mariana Jurečky měl Hamáček vést štáb už od začátku jeho fungování.

„To, že vám to dojde po měsíci, je smutný fakt, na který jsme všichni doplatili!“napsal Jurečka na Twitteru.

Předseda ODS Petr Fiala pak dodal, že Babiš svým rozhodnutí­m dal po měsíci za pravdu opozici.

„Stát je na krize dobře připraven. Jen ho nesmí řídit nezodpověd­ní a sebestředn­í chaotici, kteří nerespektu­jí pravidla,“uvedl Fiala.

Babiš však změnu v čele štábu nevylučova­l. Již před týdnem v rozhovoru pro MF DNES uvedl, že k ní může dojít kdykoli.

„Samozřejmě se může perspektiv­ně stát, že se pan Prymula soustředí hlavně na zdravotnic­tví a že to změníme. Udělali jsme to podle tchajwansk­ého modelu. Tam krizový štáb řídil také epidemiolo­g,“řekl Babiš.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia