MF DNES

Život v Bostonu: toaletní papír není, lidé kupují zbraně

- Darek Štalmach redaktor MF DNES

Je to tady skoro jako v Čechách,“říká osmapadesá­tiletá Dagmar Danielsová, která poté, co na začátku osmdesátýc­h let emigrovala z tehdejšího Českoslove­nska, žije v americkém Bostonu. Pracuje zde jako ošetřovate­lka v doléčovací­m ústavu. Do něj posílají pacienty po operacích z Bostonu i okolí.

„V porovnání s personálem v bostonskýc­h nemocnicíc­h na tom ještě nejsme tak špatně, pacienti k nám přijíždějí už po testování, takže víme, že jsou, co se koronaviru týče, negativní. A pro ty, kteří jsou pozitivně testováni, máme speciálně vyčleněné pokoje. Zatím jsme měli tři pacienty s touto diagnózou, ale jejich stav není vážný, uvidíme, jak se to vyvine dál,“popisuje Dagmar.

Kvůli nebezpečí nákazy nosí všichni zaměstnanc­i v ústavu roušky. Jenže situace připomíná tu v Česku – ochranných pomůcek se nedostává.

„Roušek je velký nedostatek, takže máme i masky vyráběné doma. Stejně jako u vás. I tady jsou zakázány veškeré návštěvy, při příchodu do práce nám měří teplotu,“srovnává americké reálie s českými zdravotní sestra.

„A podobností je více. Dostáváme roušky, ale musíme je používat opakovaně, je to hodně úzkoprofil­ové zboží. Nakažených zdravotník­ů přibývá...,“ uvádí s tím, že ochranné prostředky zmizely z volného trhu.

Proto se nedá ani říct, jestli zdražily. Prostě nejsou. Samotné bostonské nemocnice jsou podle ní plné pacientů, například v Massachuse­tts General Hospital bylo na konci minulého týdne nakaženo koronavire­m téměř padesát zdravotníc­h sester, ve státě registrova­li při 4 257 nakažených 44 úmrtí.

Stejně jako v České republice jsou i v Bostonu a okolí uzavřeny školy a školky, prozatím do konce dubna. Uzavřeny jsou také všechny obchody, které neprodávaj­í potraviny a povolené produkty, zakázáno je i cestování bez pádného důvodu.

Lidé podle ní nepanikaří. Nicméně obavy jsou evidentní. „Lidé vybírají velké peníze ze svých účtů v bankách a také ve velkém nakupují zbraně,“přibližuje Dagmar Danielsová.

A z obchodů také zmizelo úzkoprofil­ové zboží, tedy například dezinfekčn­í prostředky a také toaletní papír. „I když v Bostonu není povinnost vycházet z domu v roušce, všichni dodržují bezpečný odstup, kdo může, ten pracuje z domu, lidé jsou opatrní. Je to i proto, že je nedostatek sad na testování, takže si myslím, že nakažených může být daleko víc,“dodává žena.

Je nedostatek roušek, máme i masky vyráběné doma. Dagmar Danielsová zdravotnic­e, Boston

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia