MF DNES

Test chytré karantény začal. Zkrotí koronaviru­s?

- Veronika Horáková redaktorka MF DNES

Včera ráno začalo na jižní Moravě testování takzvané chytré karantény, která má pomoci zvolnit současná opatření. Do Velikonoc se pilotní projekt zřejmě rozšíří také do Prahy, kde je nejvíce nakažených koronavire­m. Jednotlivé kroky budou nabíhat postupně během tohoto týdne. Armáda nyní ladí s jihomoravs­kou hygienicko­u stanicí, jak budou společně postupovat. Právě týmy tvořené vojáky vyrazí do terénu odebírat vzorky lidem, kteří se dostali do kontaktu s někým infikovaný­m.

Smyslem projektu je mapování pohybu nakaženého člověka pomocí mobilu i platebních karet. Následně s ním hygienici proberou, s kým se setkal. Lidem, se kterými byl nemocný v kontaktu, se nařídí krátkodobá karanténa a do několika hodin za nimi přijede odběrový tým, aby se mohl provést test na koronaviru­s. „Našich pět týmů se nyní snaží začlenit do procesu záchrannou službu, která již má s odebíráním vzorků zkušenosti. Vše ladíme s krajskou hygienicko­u stanicí. Seznamujem­e se tedy s tím, jak vše bude fungovat a jak se předávají informace,“nastínila mluvčí Generálníh­o štábu Armády České republiky Magdalena Dvořáková.

Po technické stránce je podle mluvčí sdružení Covid19cz Ireny Zatloukalo­vé, které systém iniciovalo, vše připraveno. „Nic nebrání tomu, aby hygiena začala obvolávat jednotlivé lidi. Mám za to, že už se tak děje. Oslovovat se budou nemocní koronavire­m, u kterých hygiena ještě žádné trasování v minulosti neprováděl­a. Půjde tedy o nové případy,“přiblížila Zatloukalo­vá.

Cílem je nyní podle mluvčí Jihomoravs­kého kraje Moniky Brindzákov­é doladit celkový provoz tak, aby byl projekt připravený k plošnému využití po celé republice. Do projektu se postupně zapojí také laboratoře,

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia