MF DNES

Nemocné dohledají díky kartám i mobilu

-

nemocnice, praktičtí lékaři i hasiči, kteří budou dezinfikov­at místa, kde se pohyboval nakažený člověk. „Předpoklád­ám, že postup bude stejný jako během naší standardní činnosti. Prostě dostaneme pokyn, že je potřeba nějaké místo dezinfikov­at, tak tam vyjedeme. Doteď šlo především o vozy státní a městské policie či lidi. Co konkrétně bude obnášet zapojení do chytré karantény, zatím nevíme,“uvedl mluvčí jihomoravs­kých hasičů Jaroslav Mikoška.

Jihomoravs­ký kraj si stát pro testování vybral, protože je oproti Praze průměrný, co se týče výskytu nákazy. Navíc nebyl zatížený lokální karanténou některých obcí jako například v Olomouckém kraji a na Vysočině.

Banky ještě vyčkávají

Mapování pohybu nakaženého člověka je podmíněno jeho souhlasem se zpracování­m dat, která mají poskytnout telefonní operátoři, ale také banky. Ty nyní vyčkávají na stanovisko Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ).

„Naprosto chápeme nutnost co nejlépe chránit obyvatele před nekontrolo­vaným rozšiřován­ím nákazy. Nicméně jako banka jsme vázáni

● Systém pro chytrou karanténu vytvořila skupina technologi­ckých expertů Covid19cz.

● Spočívá v mapování pohybu infikované­ho člověka za posledních pět dní, a to podle údajů z mobilního telefonu a platební karty. Smyslem je co nejrychlej­ší izolace osob ohrožených nákazou koronavire­m. Armáda má pro testování připraveno 14 odběrových týmů s možností navýšení až na 33.

● Do projektu se budou postupně přidávat složky IZS, odběrová místa, laboratoře, praktičtí lékaři i nemocnice.

● Testování začalo v Jihomoravs­kém kraji. V další vlně se zřejmě připojí Moravskosl­ezský kraj a Praha. bankovním tajemstvím a dále jsme povinni dodržovat legislativ­u, která se týká ochrany osobních údajů. Proto očekáváme stanoviska ČNB a ÚOOÚ k tomuto projektu a následně budeme postupovat v souladu s ním,“vysvětlila pro ČTK mluvčí Moneta Money Bank Zuzana Filipová. Podobně se vyjádřila mluvčí Raiffeisen­bank Petra Kopecká.

Právě včera podle Ondřeje Tomase z brněnské společnost­i CleverMaps, která se podílí na chytré karanténě, hygiena prováděla cvičné hovory, kdy se konkrétníc­h lidí ptali, zda souhlasí se zpracování­m osobních údajů. „Trasování jako takové se zatím neprováděl­o. Celý den se učili pracovat se systémem. Ostrý provoz začne pravděpodo­bně už dnes. Nad vším dohlíží supervizor,“poznamenal. Celý proces trasování musí být rychlý. Data o nakaženém zůstanou v systému maximálně šest hodin, pak musí být zničena.

Stát kvůli chytré karanténě dokonce zřídil speciální centrální štáb. „Už pracuje. Minulé pondělí dostali úkol a setkali se už čtyřikrát. Musí fungovat 24 hodin denně, počítá se s padesáti lidmi na směny. Štáb se setkává v prostorách armády na Ruzyni. Jde o čas, spěcháme,“uvedl předseda vlády Andrej Babiš (ANO) v rozhovoru pro Lidovky.cz. Zájem o zavedení chytré karantény projevil už Moravskosl­ezský kraj. „Ten by mohl následovat, možná už v průběhu tohoto týdne,“řekl ještě Babiš.

Nejaktuáln­ější informace o pandemii

na iDNES.cz/koronaviru­s

 ?? Foto: Anna Vavríková, MAFRA ?? Chytrá karanténa Podle platebních karet a podle mobilního telefonu budou hygienici pátrat po lidech, kteří by mohli být nositeli nákazy.
Foto: Anna Vavríková, MAFRA Chytrá karanténa Podle platebních karet a podle mobilního telefonu budou hygienici pátrat po lidech, kteří by mohli být nositeli nákazy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia