MF DNES

„A dnes byste nás lynčovali“

Úleva, strach, ale i negativní reakce okolí. To prožívají obyvatelé donedávna uzavřené zóny

- — Michal Poláček

Víc než dvacet tisíc lidí z Litovle, Uničova a dalších devatenáct­i obcí na Olomoucku je od včerejška znovu na svobodě. Dva týdny žili kvůli koronaviro­vé pandemii v uzavřené oblasti. Nesměli ji opustit, pohyb měli omezený i uvnitř jejích hranic. Nyní se znovu vracejí do života a také do práce, mnozí ovšem zažívají hořkosladk­ou směsici pocitů.

„Z hlediska psychiky to má dvě základní roviny. Na jedné straně je to úleva, určité uvolnění z toho de facto vězení, které tady bylo. Takže to je zlepšení, byť samozřejmě i tady, stejně jako ve zbytku republiky, stále platí přísná vládní nařízení,“popsal náladu mezi lidmi starosta desetitisí­cové Litovle Viktor Kohout.

Na druhou stranu ovšem ví i o lidech, kteří mají za to, že uzavřená

LITOVELSKO

zóna mohla třeba ještě jeden týden fungovat. Vznikla v pondělí 16. března kvůli vysokému počtu nakažených, kteří se právě v této oblasti objevili.

„Spousta lidí se teď po zrušení uzavřené oblasti stále bojí dalšího eventuální­ho šíření nákazy. Já ale předpoklád­ám, že epidemiolo­gové věděli, proč už od tohoto opatření upustili. Věřím, že kdyby zde riziko nebylo již srovnateln­é se zbytkem České republiky, tak by takto nerozhodli,“uvedl Kohout.

Obyvatelé Litovelska a Uničovska nemohli v uzavřené zóně do nedělní půlnoci opustit katastráln­í území a striktně měli podle nařízení omezen také pohyb. Hranice celé oblasti střežili policisté.

Nyní se tak místní mohou vrátit zpět do zaměstnání, řada z nich ale pracuje mimo dva týdny uzavřené území. A právě s tím je spojený další z pocitů, který někteří z místních kvůli své ojedinělé zkušenosti prožívají. Ostatní lidé se jich bojí.

„To je teď zásadní. Když má člověk z Litovle nastoupit do práce mimo dosavadní zónu, tak z něj ostatní mají snad až hrůzu a ukazují na něj prstem. Lidé nám volají, co s tím mají dělat. Ale mějme rozum, jsme v tom boji všichni nastejno. Nikdo dnes už neví, kdy a především odkud může virus a nákaza přijít,“vzkazuje Kohout. Doslova studenou sprchu pak lidé z Litovelska a Uničovska podle něj dostali na sociálních sítích. Část diskutujíc­ích se obává, aby se odtud nákaza nerozšířil­a do ostatních částí země.

„Ó, národe český, včera jste nás obdivovali, podporoval­i, drželi palce, ať to zvládneme, a dnes byste nás lynčovali,“posteskla si v reakci na to v komentáříc­h jedna z obyvatelek dosud uzavřené zóny.

 ?? Foto: ČTK ?? Návrat do života Uzavřená zóna na Litovelsku je minulostí.
Foto: ČTK Návrat do života Uzavřená zóna na Litovelsku je minulostí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia