MF DNES

Česko se chystá na suchý rok

Teplá, suchá zima a brzké jaro, na obzoru je další vyprahlé léto.

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Po přechodném ochlazení, provázeném nočními a ranními teplotami pod bodem mrazu, očekávají meteorolog­ové opět oteplení. Jaro letos přišlo do Česka mnohem dříve než obvykle. Podle odborníků s dvoutýdenn­ím předstihem oproti normálu. Už na konci února začaly kvést lísky, pak olše, teď kvetou jarní květiny, na stromech se objevují první listy. Po teplé a na sníh chudé zimě však odborníci vyhlížejí následujíc­í týdny s obavami, rychlý nástup jarního klimatu totiž zhorší nedostatek vody v krajině a opět se začíná mluvit o suchu. „Rychlý start do jara napomáhá vysušování krajiny, mnoho toků se po únorových bohatých srážkách dostalo už opět na podnormáln­í průtoky,“popisuje Martin Novák, vedoucí Regionální­ho předpovědn­ího pracoviště Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu v Ústí nad Labem-Kočkově.

Se stoupající teplotou a předpoklád­aným mírným prouděním vzduchu stoupá riziko vysušování zejména na povrchu a v mělkých vrstvách půdy.

Začalo to třeba na Žatecku

Půdní sucho už minulý týden panovalo v lokalitách v okolí Žatce, Doksan v severních Čechách, Vráže či Jindřichov­a Hradce a na Moravě v okolí Znojma. Podle mluvčí ČHMÚ Martiny Součkové by sucho mohly ovlivnit případné další srážky. Otázkou je, jak moc se na to dá spoléhat. Ve sněhu, v půdě, pod povrchem i ve vodních tocích je totiž nyní mnohem méně vody než třeba v loňském roce, který patřil k suchým. Ve sněhové pokrývce na území Česka byly zásoby vody v polovině března 2019 více než trojnásobn­ě větší než v letošním březnu. Pod normálem jsou i stavy podzemních vod. „Bohužel neumíme předpovída­t všechny potřebné prvky daleko dopředu, nelze tedy teď svědomitě konstatova­t, jak se bude situace s vláhou a vodou v krajině vyvíjet v dalších dvou měsících jara, ale výhledy nejsou nejlepší,“vysvětluje Novák. S velkou pravděpodo­bností se i letos bude Česko potýkat se suchem.

Vážnost situace si uvědomuje i ministerst­vo životního prostředí. „Situace ohledně sucha v letošním roce je z důvodů mírné zimy velmi vážná. Připravuje­me jednání Národní koalice pro boj se suchem, kde bychom vyhodnotil­i potřeby krajů a obcí ohledně zajištění dodávek pitné vody v letošním roce, to bude klíčový úkol pro jarní období,“slibuje ministr Richard Brabec.

Rekordní zima

Ostatně jaro má na co navazovat. Už letošní zima byla mimořádná a plná extrémů. Byla mimořádně teplá, prosinec a leden byly teplotně nadprůměrn­é, a únor dokonce mimořádně nadprůměrn­ý. „Zima se tak zařadila jako druhá nejteplejš­í od začátku měření v roce 1961. Teplejší byla pouze zima 2006–2007,“uvedla klimatolož­ka Lenka Cerhová z ČHMÚ.

Srážkově byla letošní zima průměrná, ale jen díky součtu dvou extrémů. Prosinec a leden byly na srážky chudé, v lednu nasněžilo a napršelo jen 43 procent obvyklého množství vláhy, vše zachránil únor, který se dostal na dvojnásobe­k obvyklého stavu. Většina srážek ale spadla v podobě deště, který rychle odteče. Pokud by v zimě nasněžilo, byla by větší šance, že se během jarního tání voda vsákne do půdy a zůstane v krajině.

 ?? Foto: Petr Lemberk, MAFRA ?? Zápas zimy s jarem Rozkvetlá a ledem uvězněná sněženka v Dušejově na Vysočině.
Foto: Petr Lemberk, MAFRA Zápas zimy s jarem Rozkvetlá a ledem uvězněná sněženka v Dušejově na Vysočině.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia