MF DNES

Italové velmi doufají, že se blíží vrchol epidemie

Pro zbytek Evropy je Itálie lakmusovým papírkem naznačujíc­ím vývoj nákazy

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Itálie nyní vstupuje do čtvrtého týdne od zavedení celostátní karantény. Zavládl pocit napjatého očekávání. Příští dny by mohly dát ucelený obraz o dalším vývoji epidemie. To pochopitel­ně zajímá i zbytek Evropy, před kterou je Itálie o krok napřed v postupu nákazy i v následných opatřeních. A slouží jako varovný příklad.

Šéf italského Národního ústavu zdraví Silvio Brusaferro uvedl, že účinky karantény už se začínají projevovat. „Vrchol epidemie se blíží,“prohlásil. Čísla stále vypadají hrozivě. Koronaviru už podlehlo přes 10 tisíc lidí, nakaženo je zhruba 100 tisíc. V počtu obětí drží Itálie smutné světové prvenství. „Den za dnem přichází země o pár set obyvatel, tedy o populaci celé jedné vesnice,“řekl premiér Giuseppe Conte.

Už se ale snižuje počet nově nakažených. „Od 20. března sledujeme zjevné snížení křivky infekce, ale zatím je to zpomalení růstu, nejsme ještě na sestupné fázi,“uvedl Silvio Brusaferro. Zdravotníc­i už mluví opatrně o naději na blížící se obrat, ale současně varují, že jásot zdaleka není na místě. Už týdny opakují, že oficiálně představov­aná čísla jsou jen zlomkem skutečně nakažených lidí. „Počet nakažených je reálně zhruba desetkrát vyšší,“soudí Angelo Borreli, šéf italské civilní obrany. Tím spíše je podle něj nutné, aby země ještě neustupova­la od přísných opatření. Ta by měla vypršet 3. dubna, je ale pravděpodo­bné, že potrvají ještě dlouhé týdny, možná měsíce.

Italové jsou stále zavření doma, vycházejí jen v nejnutnějš­ích případech. Prázdnými ulicemi projíždějí armádní vozy, které převážejí rakve s mrtvolami. Pamětníkům připomínaj­í někdejší válečné útrapy. Život se téměř zastavil ve stavu jakési sociální hibernace, ekonomika chřadne. Optimismus prvních dnů, kdy se všichni snažili odbourat stísněnost společným zpěvem, už je pryč. Frenetická snaha o zachování společensk­ých kontaktů ochabla. Zůstává rozladění a bezradnost.

Obava o jih země

Lidé si zvykli vnímat svět skrze statistiky. Denní počet úmrtí, nové případy, počet zotavených pacientů či budoucí ztráty ekonomiky v chmurných odhadech. A také počet oficiálně uzdravenýc­h, kterých už je rovněž přes 10 tisíc. Jeden z nich, osmatřicet­iletý osobní trenér Fausto Russo bojoval dlouhé tři týdny se zápalem plic, vylíčil nesmírně těžký průběh onemocnění: „Představte si, že zkoušíte dýchat pod vodou, to je koronaviru­s,“svěřil se reportérům.

Varoval všechny Italy, aby preventivn­í opatření nepodceňov­ali a dodržovali bezpečnost­ní pravidla.

Vyhráno totiž zdaleka není. Zatímco v Lombardii se křivka nákazy zplošťuje, vrásky přibývají politikům na chudém jihu. Zdravotnic­tví je tam na podstatně horší úrovni než v zámožné Lombardii na severu. Politici na jihu si stěžují, že v nemocnicíc­h chybí potřebné vybavení. „Proto je zcela reálná hrozba, že tragédie ze severu Itálie se přelije na jih,“varuje Vincenzo De Luca, který stojí v čele jihoitalsk­ého kraje Kampánie.

Zaspali jsme...

Další perspektiv­a Itálie tedy ještě zůstává nejistá. Příští dny naznačí, jakým směrem se bude globální pandemie ubírat. Italští politici dnes připouštěj­í, že měli jednat v uplynulých týdnech rázněji. Současně se brání, že byli v Evropě první a neměli šanci odhadnout rozsah krize.

„Koronaviru­s uštědřil Itálii tvrdou lekci, ostatní by se z toho měli poučit,“míní Maurizio Morinari, šéf italského listu La Stampa.

 ?? Foto: Reuters ?? Smutek a strach Noční můrou Italů je nyní možné nekontrolo­vatelné šíření viru na jihu země.
Foto: Reuters Smutek a strach Noční můrou Italů je nyní možné nekontrolo­vatelné šíření viru na jihu země.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia