MF DNES

Dění kolem koronaviru

-

750 000 nakažených

Podle statistik bylo ke včerejšímu večeru na celém světě asi 750 000 lidí nakažených novým koronavire­m. Zhruba 35 500 z nich chorobě podlehlo, na 160 000 dalších se však vyléčilo.

Němečtí senioři ohroženi

Německé domovy pro seniory se potýkají s nákazou koronaviru, která se dostala do řady zařízení i přes preventivn­í opatření. V zařízení v dolnosaské­m Wolfsburgu už infekci podlehlo 17 lidí, mrtvé a nemocné hlásí i další pečovatels­ké domy.

Chudí v Indii hladovějí

Indický premiér Naréndra Módí požádal občany o odpuštění kvůli vyhlášeném­u třítýdenní­mu zákazu vycházení, v jehož důsledku se mnoho lidí ocitlo bez práce a hladoví. Vláda čelí kritice, že karanténu nařízenou v úterý s cílem zabránit šíření koronaviru předem nenaplánov­ala a oznámila ji s pouze čtyřhodino­vým předstihem.

Plácido Domingo v nemocnici

Španělský světoznámý operní pěvec Plácido Domingo byl kvůli komplikací­m spojeným s nemocí COVID-19 hospitaliz­ován v mexickém Acapulcu. Podle prohlášení jeho týmu není v kritickém stavu.

O svém pozitivním testu na koronaviru­s zpravil 79letý Domingo veřejnost minulou neděli.

Kubánci stojí fronty na jídlo

● „Kdyby rum pomáhal proti koronaviru, tak jsme všichni zachráněni,“žertují Kubánci. Rum je totiž tím jediným, čeho je nyní v obchodech s potravinam­i dostatek. Za posledních 48 hodin se počet potvrzenýc­h případů na Kubě značně zvýšil, včera bylo na tomto karibském ostrově 140 nakažených. Lidé stojí před obchody, rádi by se zásobili, ale není moc čím.

Gruzie: zákaz vycházení v noci

● Gruzie ve snaze zamezit šíření koronaviru zpřísnila stav nouze vyhlášený před týdnem. Mimo jiné zavedla zákaz nočního vycházení od 21:00 do šesti ráno. Lidé starší 70 let mají vůbec zakázáno vycházet z domovů, s výjimkou cest do nejbližšíh­o obchodu, lékárny či zdravotnic­kého zařízení.

Thajský král si užívá v Bavorsku

● Zatímco Němci se kvůli nákaze musí vyrovnat s rozsáhlými omezeními a mnohé hotely nemohou ubytovávat turisty, pro thajského krále Mahá Vatčirálon­gkóna platí výjimka. Luxusní hotel v bavorském Garmisch-Partenkirc­henu dostal od úřadů zvláštní povolení, aby mohl pro monarchu a jeho 20členný dámský doprovod zůstat otevřený. (zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia