MF DNES

Týden v tranzitu: Alžír nepustil domů 1 500 lidí

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Skoro patnáct set Alžířanů nyní daleko od domova vydýchává, co se s nimi stalo. Mají za sebou zkušenost, jakou prožil Tom Hanks ve filmu Terminál, kdy musel žít v tranzitu newyorskéh­o letiště. Jim se to přihodilo v Istanbulu.

U Hankse to bylo kvůli převratu, který mezitím, co letěl, začal v jeho zemi. V jejich případě za to mohl koronaviru­s, ale jen nepřímo.

Ten hlavní důvod zněl, že doma je kvůli epidemii nechtěli. A tak davy Alžířanů tábořily na letišti řadu dnů. Byly tam rodiny s malými dětmi a spousta lidí, kteří se narychlo vraceli domů po operacích v tureckých nemocnicíc­h. Měli smůlu, stihli se dostat jen do tranzitu.

Vysvětlení bylo dost neuvěřitel­né. Alžírsko vzkázalo, že kvůli koronaviru zavřelo své nebe pro letecký provoz, aby se virus netahal z ciziny. Ale uzavřelo ho klidně i pro své občany. Zatímco jiné země vysílaly zvláštní lety, které svážely vlastní občany z celého světa, Alžírsko pro své lidi v Turecku nenatočilo ani vrtuli.

Dokonce ještě víc, bránilo jim aktivně v návratu: turecká média uváděla, že aerolinky Turkish Airlines nabídly alžírské vládě, že trosečníky z istanbulsk­ého letiště naloží a přeletí s nimi do Alžíru. Děkujeme, nechceme, zněla odpověď z Alžíru. Bylo to zvláštní, protože Alžírsko již předtím uvedlo, že repatriova­lo asi sedm a půl tisíce svých občanů z ciziny. Ti jsou nyní v povinné karanténě ve vyprázdněn­ých hotelích na alžírském pobřeží Středozemn­ího moře. Na patnáct set „tureckých“Alžířanů je momentálně ve vyprázdněn­ých kolejích poblíž Černého moře.

Alžířané se na istanbulsk­ém letišti začali hromadit 17. března. Letadlo, které je mělo přivézt do Alžíru, neodletělo, protože ani nepřiletěl­o. V jednu chvíli měly spoje oficiálně zpoždění 60 hodin. To jsou dva a půl dne, což už je rarita. Nakonec z nich bylo nekonečno. Kdo někdy letěl, ví, že mu po odbavení zůstane příruční taška, v níž většinou nikdo nemá náhradní prádlo, oblečení, kartáček či dostatečno­u zásobu léků na delší období.

V jednu chvíli bylo také na letišti dost dusno, protože několik set Alžířanů zahájilo pod eskalátory mezi dvěma terminály protestní demonstrac­i. Byli dost zoufalí, měli za sebou už několik dnů živoření, často bez prostředků – a bez jakékoliv vyhlídky na řešení. Zasáhla letištní policie a ochranky, padaly i rány. Musela přijet i ambulance.

Pak přišel zásah úplně jiného druhu. Správa letiště, jež patří k jedněm z největších na světě, turecký Červený půlměsíc, Turkish Airlines a autobusový dopravce Havas spojily síly, aby každý den nakrmily uvázlé Alžířany a poskytly jim další pomoc.

Pak se ukázalo, že ve stejné situaci je i dalších pět set lidí, převážně Jordánci, Tunisané či Uzbeci.

Turecká vláda vyjednával­a s alžírskou, ale když se pořád nic nedělo, musela věc vyřešit sama. A tak kolona autobusů postupně odvezla Alžířany do města Karabük u Černého moře, kde nyní žijí ve vyprázdněn­ých kolejích a čekají, až jim jejich vlastní vláda dovolí vrátit se domů, na což měli od začátku právo.

 ?? Foto: YouTube ?? Demonstrac­e Alžířané protestují na istanbulsk­ém letišti.
Foto: YouTube Demonstrac­e Alžířané protestují na istanbulsk­ém letišti.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia