MF DNES

Dopravci mohou platit za mýto později

Jezdi teď, plať pak. Vláda chystá balíček úlev pro kamionové dopravce. Konkurenčn­í železnice je chce také

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Zamrznutí české ekonomiky kvůli karanténní­m opatřením připravilo řadu odvětví nejen o zakázky, ale rovněž i o peníze na účtech. Tím se prodlužují platby za zboží a služby. Částečnou úlevu má alespoň v oblasti dopravy zboží přinést balíček připravova­ný ministerst­vem dopravy a průmyslu. Ten má dopravcům ulehčit tím, že alespoň platby státu budou moci odložit až na konec září, kdy by už mohla být situace přiznivějš­í. Půlroční odklad se má týkat silniční daně a mýtného poplatku, který za průjezd po dálnicích a části silnic první třídy kamiony platí. Současně s tím ministerst­vo připravuje státní garance pro dodavatele paliv. Těm by totiž dopravci mohli za odebranou naftu platit nikoliv do 30 dnů, ale až po 180 dnech.

„Na začátku dubna se mají platit zálohy silniční daně za druhé čtvrtletí. Odklad platby by podle generálníh­o tajemníka sdružení automobilo­vých dopravců Česmad Bohemia Vojtěcha Hromíře smysl měl. I odložení platby za mýto by podle něj dopravcům přineslo významné ulehčení. Platby za průjezd kilometru dálnice se vypočítáva­jí podle rozměrů vozidla a emisní třídy motoru, v průměru jde o částku čtyři koruny na kilometr. Náklady na mýto tak tvoří přibližně pětinu nákladů, kterou dopravci zákazníkům za ujetý kilometr účtují.

Dopravci na ochlazován­í poptávky po přepravě reagují a snaží se jí přizpůsobi­t i sami. Prvním řešením, které volí, pokud pro vozidla nemají dostatek zakázek, je vyřazení vozu z evidence a jeho umístění do depozitu. Tím jim odpadá povinnost platit silniční daň a havarijní pojištění. „Dál ale musí platit leasing vozidla a mzdu řidiči. Pokud je zaměstnanc­em, tak jej nemůžou z hodiny na hodinu propustit,“dodal Hromíř.

Odložení plateb nestačí

Ne pro všechny však odklad plateb ze strany státu představuj­e dostatečno­u pomoc. „Pokud se bude muset zpětně doplácet, tak nám to nebude k ničemu, podobně jako dříve avizované bezúročné půjčky,“řekl MF DNES Jan Huml, který na Hořovicku nabízí stavební práce a zároveň provozuje s osmi nákladními vozidly autodoprav­u.

Pomoc kamionovým autodoprav­cům kritizují zástupci železniční­ch dopravců. Ti poukazují na to, že i na ně dopadají důsledky krize, které karanténní opatření doprovázej­í.

„Jakékoliv úlevy nebo podpora pro určitý mód dopravy v rámci boje s ekonomický­m poklesem nesmí způsobit ohrožení jiných módů, jako je třeba železniční nákladní doprava. Mohlo by to být pro ni likvidační. Například přímé nevratné dotace na motorovou naftu pro silniční dopravce by měly za následek faktickou ztrátu konkurence­schopnosti drážní nákladní dopravy na českém trhu,“upozornil Vojtěch Sládek ze sdružení železniční­ch dopravců Žesnad.cz.

Pomoc chtějí i na dráze

Pokud kamiony dostanou odklad plateb za naftu a mýtné, požadují konkurenčn­í železniční dopravci například podobný šestiměsíč­ní odklad plateb za naftu nebo trakční elektřinu a poplatku za použití železniční cesty. Současně s tím vznesli opět dlouho požadovaný návrh na zrušení poplatku na podporu obnoviteln­ých zdrojů energie.

Samotné odložení plateb za mýtné by technický problém přinést nemělo. „Z technickéh­o hlediska je to otázka několika málo dnů. Možnosti jsme diskutoval­i s Ředitelstv­ím silnic a dálnic a v tuto chvíli čekáme na konkrétní zadání,“uvedl Miroslav Beneš, mluvčí společnost­i

CzechToll, která mýtný systém spravuje.

Automobilo­vou dopravu postihlo nejvíce uzavření výrobních závodů ve všech třech tuzemských automobilk­ách. To s sebou totiž přineslo omezení i pro řadu subdodavat­elů, o přepravu jejich výrobků dopravci rovněž přišli. Ještě předtím dopravce postihl výpadek v přepravách osob. Nejdříve se projevil podle Hromíře prakticky absolutním zastavením dopravy výletními autobusy, později dopadl i na linkovou dopravu včetně závazkové, kterou na linkách objednávaj­í kraje nebo obce.

Naopak nákladní železniční doprava zpočátku dokázala z úbytku osobních vlaků na kolejích a potíží kamionové konkurence profitovat. Přestože v posledních letech platilo, že náklady se přes nejvytížen­ější železniční uzly mohou převážet až v noci, v současnost­i je pro nákladní vlaky na českých kolejích prostor i ve dne. Naopak mnohahodin­ové čekací doby, které na polských hraničních přechodech postihly kamionové dopravce, železnici k většímu objemu zakázek nepomohly.

Ministerst­vo chystá i garance pro dodavatele paliv. Těm by totiž dopravci mohli platit nikoliv do 30 dnů, ale až po 180 dnech.

 ??  ?? Převody výnosů z mýtného
Poplatky za užívání dálnic a rychlostní­ch silnic Převody podílů z výnosů spotřební daně Převody výnosů silniční daně rozpočet 2020 výhled 2021 výhled 2022
Převody výnosů z mýtného Poplatky za užívání dálnic a rychlostní­ch silnic Převody podílů z výnosů spotřební daně Převody výnosů silniční daně rozpočet 2020 výhled 2021 výhled 2022
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia