MF DNES

Život není jenom přežívání v izolaci

- Zdeněk Koudelka právník

Petr Kolečko si v článku Ekonomie není naše filozofie (MF DNES, 28. 3.) klade otázku, zda upřednostn­it zachraňová­ní životů, či ekonomiku. Sám pohrdavě hodnotí ekonomiku slovy: „Přepočítáv­at v čase pandemie lidské životy na peníze mohou snad Američané, tam je ekonomie životní filozofií.“Naopak o svém okolí prohlašuje: „Jsme Češi, máme nadhled. Ekonomie není naše filozofie.“

Nejsem Čech, nežiji v Čechách, ale na Moravě. Nemluvím za Čechy, ale zastanu se Američanů. Hospodářsk­á úspěšnost neznamená omezenost. Američané položili válkou za nezávislos­t a svobodu člověka základ moderním západním státům ještě před Francouzsk­ou revolucí. Jejich boj proti Německu za druhé světové války nebyl ekonomický­m kalkulem bez hodnotovéh­o obsahu.

Život zahrnuje více hodnot a nelze jej zúžit na spor života a ekonomiky. Jan Hus dal své pravdě přednost před životem. Katolíci za antického Říma či v Anglii Jindřicha VIII. umírali za víru. Odbojáři za druhé světové války položili život za jiné hodnoty než ekonomiku, přežití pro ně nebylo vším.

Hospodářst­ví je součást života. Pračlověk lovil, aby nasytil sebe a rodinu. Když přebytky masa směnil za pazourek na hrot oštěpu, obchodoval. Ekonomika není proti životu, ale je jeho součást. Aby faraon nechal vytvořit sfingu, musel přitom hospodařit. Když v Anglii vznikaly Shakespear­ovy hry, země zároveň započala hospodářsk­ý rozvoj. Funkcional­istické vily v Brně by nebyly bez hospodářsk­ého úspěchu vlastníků, moravských židovských továrníků.

Volají-li zemědělci, že pro nedostatek pracovníků je ohrožena úroda, je to volání hospodáře. Evropa je bohatá a ve světě přeplatí a nakoupí potraviny. Ale produkce je omezená, bude-li potravin málo, uspokojí se bohaté státy, hůře bude s chudými. A pak může být někde i hladomor.

Většina obyvatel vládní opatření podporuje. Určující je však jejich trvání v čase. Vědci tvrdí, že onemocnění projde populací a nakazí se většina. Ve většině případů má nemoc lehký průběh. Každý boj má svou cenu, i cenu lidské svobody. Život není jen o ekonomice, ale též není jen o přežívání v izolaci. Člověk chce žít normálně a tato touha bude růst s časem trvání různých omezení.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia