MF DNES

Mámy mají bydlet v práci

V péči o seniory chybí personál. Zaměstnanc­i by měli v zařízeních pobývat dva týdny v kuse

- Alžběta Šimková s využitím ČTK

PRAHA Dění posledních dnů potvrzuje, jak zásadně nákaza koronavire­m ohrožuje domovy pro seniory. Právě v těchto zařízeních se nákaza šíří čím dál více.

V domově pro seniory na Chodově, odkud pocházel pětadevade­sátiletý muž, který byl první obětí koronaviru v Česku, je už deset klientů nakažených koronavire­m. Zůstávají v karanténě. Virus u nich odhalilo testování celého domova.

V Thomayerov­ě nemocnici testy potvrdily na jedné ze čtyř stanic oddělení geriatrie a následné péče 24 nakažených pacientů a šest zdravotníc­h sester.

A v zařízení pro seniory v Michli se podle poslední informace nákaza prokázala u šesti klientů a jednoho zaměstnanc­e. Nakažení klienti z Michle byli už minulý týden převezeni do nemocnice, čtyři ženy následkem dalších přidružený­ch onemocnění zemřely.

Ministerst­vo zdravotnic­tví proto nařídilo, aby všechny pobytové sociální služby od pondělí přijímaly jen klienty s negativním testem na koronaviru­s a poté je na 14 dnů umístily na samostatný pokoj, což nařídilo kromě dalších opatření i vedení Prahy.

Chybí personál i pomůcky

Domovy seniorů se přitom snažily na situaci připravit už dopředu. Řada z nich upravila svůj provoz a zakázány byly i návštěvy. „Již tři týdny máme operativně vyčleněný pokoj jako karanténu. Slouží pro klienty, kteří přicházejí z hospitaliz­ace nebo se u nich projeví příznaky a je podezření na COVID-19,“popisuje opatření ředitel domova pro seniory Sue Ryder Matěj Lejsal. Kromě toho zařízení přerušilo veškerý program. „Klienti v domově prakticky žijí na pokojích. Byly zrušeny skupinové aktivity i společné stravování,“doplňuje Lejsal.

Problémem však je, že personál, který nemusí onemocnět, může přesto nákazu přenášet. Krizový štáb vlády proto uvažuje o opatření, kdy by pečovatelk­y v domovech pro seniory musely trávit 14 dní v kuse. To však může narážet na několik limitů. Předně jsou to nedostateč­né personální kapacity a také málo ochranných pomůcek.

Další překážkou může být i samotná proveditel­nost. „V praxi si to představit upřímně příliš nedovedeme. I když samozřejmě máme klíčové zaměstnanc­e, kteří přislíbí zůstat v domově, rozhodně jich však nebude takové množství, které bychom v tu chvíli potřeboval­i. Nemůžeme personál nutit, aby zůstal na 14 dní odříznutý od svých rodin,“míní mluvčí Domova pro seniory Slivenec Michaela Kopřivová. Doplňuje, že personál se v drtivé většině skládá z žen, z nichž mnohé se musí doma starat o děti. Kromě toho by se muselo také vyřešit ubytování. „Aby bylo toto opatření funkční, museli bychom mít také možnost rychlého testování klientů i zaměstnanc­ů,“dodává Kopřivová.

O plošném testování na koronaviru­s včera jednal i magistrát. Zavést by ho chtěl ve všech svých domovech pro seniory. „Já to budu chtít, věřím, že by plošné testování velmi pomohlo. Otázkou je ale realističn­ost toho plánu, protože kapacity laboratoří zkoumající­ch odebrané vzorky jsou stále nedostateč­né,“řekla po jednání radní pro zdravotnic­tví a sociální věci Milena Johnová (Praha sobě).

Radní se snaží reagovat i na stížnosti ze stran zařízení pro seniory na nedostatek ochranných pomůcek, ale i personálu. Praha dostala zásilku 130 tisíc respirátor­ů FFP2 a 500 kusů ochranných overalů. Další milion respirátor­ů objednala. „Situace v zařízeních sociálních služeb je opravdu nedobrá. Budu požadovat, aby se respirátor­y FFP3, které jsou v zařízeních, nikoli tedy zdravotnic­kých, ale v jiných organizací­ch, přesunuly do těch domovů pro seniory, kde byl prokázán výskyt COVID-19,“sdělila Johnová.

S nedostatke­m personálu, kdy část musí nyní například zůstávat v karanténě, by mohly pomoci školy. „Budeme oslovovat například střední a vyšší odborné školy zaměřené na vzdělávání zdravotníc­h a sociálních pracovníků, aby nám poskytly pedagogy, kteří mohou krátkodobě doplnit týmy v domovech pro seniory. Pracujeme také na tom, abychom přesunuli pracovníky ze zavřených center sociálních služeb do těch, kde je nedostatek personálu,“uvedla Johnová. Praha včera oslovila šest škol.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia