MF DNES

Na lavičce jen lidé z rodiny

- — Ivo Horváth

PRAHA Přestože v neděli Česká televize v Událostech odvysílala reportáž z Riegerovýc­h sadů, ve které strážníci vykazují i samostatně sedící osoby z laviček, jednalo se patrně o nedorozumě­ní.

Ovšem i na posezení v parku či na dalších veřejných prostranst­vích se vztahují vládní nařízení a na jejich dodržování může dohlížet Policie ČR společně se strážníky. „Reálně může nastat situace, kdy v parku budou na dvou vedle sebe umístěných lavičkách sedět tři osoby a v jednom případě se bude jednat o protiprávn­í jednání a v druhém ne,“vysvětluje mluvčí městské policie Irena Seifertová. Na lavičkách mohou být společně jen tři lidé z jedné rodiny, pokud trojice k jedné rodině nepatří, o porušení pravidel už se jedná. „Opatření vlády nezakazuje sezení na lavičce za předpoklad­u dodržení podmínek karantény – kromě počtu osob se také jedná o povinné nošení roušky,“upřesňuje David Schön z policejníh­o prezidia.

Například v Praze 2 vyzývá policisty i strážníky k důslednějš­í kontrole dodržování pravidel. „Byli bychom rádi, aby policie oblíbené parky i zákoutí Prahy 2 kontrolova­la častěji. A rovněž bychom uvítali větší ukázněnost ze strany občanů,“říká radní pro bezpečnost Michal Zuna (TOP 09).

Mluvčí Prahy 8 Martin Šalek také upozorňuje, že lavičky neslouží jen k relaxaci. Pokud je posezení na cestě, kudy chodí senioři či nemocní lidé, mohou být lavičky jednoduše záchytným bodem pro ty, kterým činí problémy ujít delší vzdálenost pěšky a potřebují přestávky.

Některé městské části, například Prahy 8, Praha 10 a 11, nyní přikročily k pravidelné dezinfekci laviček.

Některá místa a parky radnice městských částí v uplynulých dnech uzavřely kvůli obavám, že lidé nebudou dodržovat podmínky karantény. Tento postup se například týká Prahy 11. „Už 16. března jsme z důvodu eliminace rizika dalšího šíření koronaviro­vé infekce nechali na území městské části zavřít všechna dětská a sportovní hřiště,“vysvětluje mluvčí Prahy 11 Anna Kočicová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia