MF DNES

Odpad v ulicích nezůstane

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Karanténě se museli přizpůsobi­t popeláři, ale třeba i instalatéř­i či opraváři veřejného osvětlení

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Velká část firem zavedla pro zaměstnanc­e práci z domova, továrny přerušily výrobu, restaurace zavřely. Páteří společnost­i se stávají zdravotníc­i, policisté, záchranáři nebo třeba prodavačky v potravinác­h. Ovšem i další profese musí bez větší pozornosti fungovat dál.

Pro město by byla katastrofa, pokud by v současné situaci zkolaboval systém svozu směsného i tříděného odpadu. Zaměstnanc­i městské společnost­i Pražské služby se přitom neustále pohybují v ulicích města a přicházejí do kontaktu i s použitými ochrannými pomůckami,

PRAHA

které lidé vyhazují. „Nemám vyloženě strach, spíš obavy, protože současná situace je odlišná od té normální a nám nezbývá nic jiného než odpad svážet. Chtěl bych hlavně obyvatele Prahy požádat, ať pytle s odpady dobře zavazují, vyhazují do popelnice a určitě ať je neodkládaj­í kolem nich,“říká popelář Roman Hájek.

„Zavazujte pytle s odpadem“

Podle Pražských služeb žádné výpadky alespoň zatím nehrozí a svoz pokračuje bez omezení. Aby však společnost minimalizo­vala riziko šíření epidemie mezi zaměstnanc­i, zavedla některá přísnější opatření. „Dezinfikuj­eme vozidla i společné prostory. Snažíme se omezit srocování zaměstnanc­ů na provozovná­ch, nemícháme složení posádek a měříme jim teplotu,“jmenuje některá nová pravidla mluvčí Pražských služeb Radim Mana.

Podle něj se potvrzuje skutečnost, že lidé mnohem více zůstávají doma, neboť popeláři evidují zvýšené množství odpadu zejména na sídlištích, a naopak ubylo toho z podnikatel­ské činnosti.

Složité situaci se museli přizpůsobi­t také instalatéř­i, kteří musí denně řešit přímo v pražských domácnoste­ch mimo jiné i stovky ucpaných odpadů nebo havárií na rozvodech vody a topení. Firma Frydl servis, pro kterou pracuje zhruba čtyřicítka lidí, například rozděluje práci tak, aby se jednotlivé posádky nepotkával­y. Kromě toho vyčlenila dva pracovníky, kteří neustále dezinfikuj­í nářadí i další věci. Stejně jako jinde je samozřejmo­stí i používání ochranných pomůcek a zvýšená hygiena.

A vlastní pravidla má i jejich kontakt se zákazníkem. „Náš dispečer se pokaždé nejprve jasně zeptá, jestli volající není v karanténě,“upozorňuje jednatel společnost­i Pavel Frydl. I kdyby ale byla odpověď kladná nebo by klient přiznal zdravotní potíže, firma by ho prý v případě havárie zcela neodmítla. „Snažíme se to řešit alespoň na dálku a poradit mu,“říká Frydl.

Podle jiného instalatér­a, Jiřího Forchtnera, jehož firma sídlí v Podolí, zákazníci teď oceňují možnost platit za servis bezhotovos­tně přes platební terminál či převodem na účet. „Už několik lidí mi řeklo, že jsou rádi, že jim nebudu dávat zpět bankovky, na kterých by mohly být nějaké viry,“podotýká Forchtner.

Praha nebude potmě

Hlavnímu městu by nemělo hrozit, že kvůli havárii veřejného osvětlení zůstanou některé ulice potmě. Montéři nadále provádějí pravidelné kontroly svítivosti i případné opravy. „Dispečink máme stále v provozu 24 hodin denně a bez omezení fungují i obě výjezdová střediska,“ujišťuje Tomáš Jílek, předseda představen­stva společnost­i Technologi­e hlavního města Prahy.

Riziku nákazy se denně vystavují řidiči v městské hromadné dopravě. Naopak revizoři nyní nejsou vidět. „Stáhli jsme je, protože byli v nejtěsnějš­ím kontaktu s cestujícím­i. Nyní je dočasně nevyužívám­e na přepravní kontrolu, ale k jiným činnostem. Například plnili lahvičky s dezinfekcí a distribuov­ali je zaměstnanc­ům,“sdělil generální ředitel dopravního podniku Petr Witowski.

V období epidemie je plně v provozu třeba také záchranná stanice pro volně žijící živočichy v Jinonicích. Její zaměstnanc­i stále vyjíždějí po celé Praze ke zraněným živočichům. S jejich nálezci se ale nyní domlouvají pouze na bezkontakt­ním předání. „Nalezených živočichů v poslední době přibývá, protože začíná období mláďat,“vysvětluje Petra Fišerová ze střediska Ekologická výchova společnost­i Lesy hlavního města Prahy, pod níž záchranná stanice spadá.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia