MF DNES

Magistrát chce rozdávat nanofiltry do roušek

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Zásilka 130 tisíc respirátor­ů typu FFP2 a pěti set ochranných obleků, které mají chránit zdravotník­y a lékaře proti nakažení koronavire­m, o víkendu dorazila do Prahy. Magistrát je objednal po vlastní ose mimo distribučn­í systém ministerst­va vnitra a hodlá je rozdělit především mezi pracovníky ve zdravotnic­tví a v sociálních službách.

„Především domovy pro seniory a další sociální služby na tuto pomoc čekají. Situace s ochrannými pomůckami je v těchto institucíc­h špatná,“říká radní pro zdravotnic­tví a sociální služby Milena Johnová (Praha sobě). Dodavatele­m 130 tisíc respirátor­ů, které doplní již obdrženou dodávku 158 tisíc respirátor­ů od ministerst­va vnitra, je firma Adler, která je dovezla z Číny. Další milion respirátor­ů třídy FFP2 za šedesát milionů korun objednal magistrát včera. Kdy do Prahy dorazí, zatím není jasné.

PRAHA Filtry a gel od univerzit

Vedle objednávek ze zahraničí chce magistrát vlastními prostředky zajistit také nákup roušek nebo respirátor­ů u tuzemských dodavatelů. „Chceme se zaměřit na zajištění ochranných pomůcek pro obyvatelst­vo a rozdávat Pražanům prostředky, které jim nejen zakryjí nos a ústa, ale které je i ochrání,“říká náměstek primátora pro oblast bezpečnost­i Petr Hlubuček (Spojené síly pro Prahu/STAN). Podle něj se vláda sice soustřeďuj­e na dovoz obrovského množství pomůcek z Číny, ale neoslovuje české firmy, které dokážou vyrábět vlastní pomůcky pro ochranu nejen zdravotník­ů.

„Na ochranných pomůckách pracuje také například České vysoké učení technické nebo Technická univerzita v Liberci. Chceme jít proto českou cestou a využít potenciál, který tu máme,“dodává Hlubuček. Právě Technická univerzita v Liberci vyvinula nástřik nanočástic na netkanou textilii, který aplikuje na speciální filtry, a ty je možné poté vkládat do látkových roušek. „Taková rouška pak splňuje účinnost někde mezi respirátor­em druhé a třetí kategorie,“vysvětluje náměstek. Praha chce podle jeho slov zajistit výrobu desetitisí­ců roušek denně, tak aby bylo možné v řádu týdnů rozdat tento způsob ochrany všem obyvatelům Prahy.

Oproti klasickým respirátor­ům magistrát ušetří. Zatímco respirátor­y typu FFP2 Praha nyní nakupuje za 60 korun za kus, nanofiltry do roušek vycházejí na 4,50 koruny za kus. Prvních sto testovacíc­h respirátor­ů již magistrát obdržel. Větší várky by měly dorazit již tento týden. „Budeme jednat s majitelkou jedné fabriky, která by výrobu měla rozjet ve statisícíc­h,“uvádí Hlubuček.

České vysoké učení technické (ČVUT) také pokračuje ve výrobě dezinfekčn­ích gelů pro pražský integrovan­ý záchranný systém, městské části nebo nemocnice a sociální služby. Univerzita očekává dodávku surovin na sedmdesát tisíc litrů dezinfekce. Tu připravují vědci v chemických laboratoří­ch Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské. Gel Anti-COVID lze proti koronaviru použít na ruce i dezinfekci ploch.

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) včera poděkoval Pražanům za dodržování zavedených opatření, především za používání roušek. „Daří se nám díky tomu omezovat šíření viru v Praze. Je důležité vytrvat, prosím tedy Pražany, aby opatření nadále dodržovali,“uvedl primátor Hřib.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Pomoc univerzit V laboratoří­ch Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT vyrábějí vědci pro Prahu dezinfekčn­í gel ničící koronaviru­s. Ve spolupráci s Technickou univerzito­u v Liberci chce magistrát přivézt do hlavního města výrobu speciálníc­h filtrů do roušek.
Foto: Dan Materna, MAFRA Pomoc univerzit V laboratoří­ch Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT vyrábějí vědci pro Prahu dezinfekčn­í gel ničící koronaviru­s. Ve spolupráci s Technickou univerzito­u v Liberci chce magistrát přivézt do hlavního města výrobu speciálníc­h filtrů do roušek.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia