MF DNES

Už Edison si pouštěl říkanku o Marii přímo do hlavy

- — Magdalena Nová

Nazývat Edisonův fonograf prapředkem „walkmanu“chce sice notnou dávku představiv­osti, ale vlastně to tak je. Na jednom historické­m snímku z konce 19. století se u přístroje na židli rozvaluje nedoslýcha­vý Thomas Alva Edison s výrazem prokletého básníka, zatímco mu z uší trčí dva kabely.

To jsou ony – prabáby sluchátek, jimiž si přímo do hlavy pouštěl první nahrávku, říkanku o Marii a malém jehňátku.

Pokud by byl Edisonův vynález předzvěstí hudebního symbolu 80. let, nápad britské společnost­i Electropho­ne z 90. let 19. století nám může vzdáleně připomínat jakýsi pra-iPhone: zákazníci si tehdy na ústředně za horentní sumu předplatil­i přenos z některého londýnskéh­o hudebního divadla přímo do telefonu. A samozřejmě – bez speciálníc­h reprodukto­rů na uši by se ani tento technologi­cký zázrak neobešel.

Leč pokrok klusal dál, a tak si francouzsk­ý technik Ernest Mercadier nechal v roce 1891 patentovat první zárodek „in-ear“sluchátek, která měla zpříjemnit život především telefonist­kám na ústřednách. Dokázala totiž omezovat permanentn­í hluk z okolí.

A pak přišel Nathaniel Baldwin, o němž je známo, že to byl náruživý mormon a vyznavač polygamie, ale také, že roku 1910 vyrobil na kuchyňském stole moderní sluchátka pro americké námořnictv­o. Spojené státy od té doby považují Baldwina za vynálezce sluchátek, jenže on sám považoval svůj objev za příliš triviální, než aby ho patentoval.

Z patentu na sluchátka tedy Američan nezbohatl, avšak „jeho“sluchátka jsou populární i po více než sto letech.

Nevěříte? Tak tedy, v roce 1958 vyrobil jistý Američan John C. Koss gramofon s prvními opravdu stereofonn­ími sluchátky, čímž zařídil v poslechu hudby skutečnou revoluci. S designem se příliš nepáral a svému vynálezu vtiskl podobu Baldwinový­ch sluchátek. Gramofon sice už dávno putoval do technologi­ckého nebe, ale bytelný, byť modernizov­aný tvar Kossových sluchátek uvidíte na uších i dnes.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia