MF DNES

Dlužníci dostanou splátkové prázdniny

Každý, kdo bude chtít odklad splácení svých půjček, ho bude mít. Stačí prohlásit, že ho postihla opatření proti pandemii koronaviru.

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Epidemie koronaviru přináší úvěrové prázdniny. Lidé i firmy získají více času na splacení svých půjček. Zákon, který včera schválila vláda, počítá s odkladem o tři nebo šest měsíců podle volby klienta. Nárok by měl mít každý, kdo si o to řekne. Musí prohlásit, že ho postihla opatření kolem koronaviru, tyto důvody však nebude muset nijak prokazovat. Přerušení bude možné bez poplatků.

Opatření se má týkat většiny půjček – hypoték, spotřebite­lských úvěrů i půjček, které si berou podnikatel­é. Je to nejrozsáhl­ejší opatření v boji proti koronaviru, které dosud vláda přijala. Jeho cílem je posílit finanční situaci domácností i podnikatel­ů. Banky rozpůjčova­ly lidem a firmám celkem 2,9 bilionu korun.

Bankám se plošné opatření příliš nelíbilo. Většina z nich už sama odklad splátek umožňuje, každá však podle svých pravidel. Jde o odklad nejčastěji o tři měsíce. O odklad splátek si u tuzemských bank už požádalo zhruba sto tisíc klientů, banky skoro všem vyhověly.

Zákon musí ještě projít parlamente­m. Vztahuje se na úvěry uzavřené před 26. březnem. Ale nikoliv například na kreditní karty, kontokoren­t či operativní leasing. Ani na úvěry, kde byl dlužník v prodlení delším než 30 dnů.

Situaci by mohlo usnadnit také další opatření. Česká národní banka včera rozvolnila pravidla pro hypotéky, už není třeba trh brzdit jako v minulých letech. Lidem bude nově stačit pouze deset procent vlastních prostředků, aby jim mohla banka úvěr na bydlení přiklepnou­t.

Kdo bude chtít, bude si moci vzít úvěrové prázdniny. Vláda schválila návrh na odklad splátek všech úvěrů o tři či šest měsíců. Záležet bude na volbě klienta. Úvěrové moratorium se týká hypoték, spotřebite­lských půjček a úvěrů pro podnikatel­e. „Odložení splátek bude pro klienty dobrovolné a nebudou s ním spojeny žádné poplatky,“říká ministryně financí Alena Schillerov­á.

Zákon ještě bude posuzovat parlament ve stavu legislativ­ní nouze. Poslanecká sněmovna by se k němu měla dostat na svém příštím zasedání, které proběhne 7. dubna. Podle všeho by však v Poslanecké sněmovně neměl narazit. Strany, včetně opozice, opatření v zásadě podporují.

Proti plošnému úvěrovému moratoriu však v posledních dnech vystupoval­y banky i další poskytovat­elé úvěrů. Jejich představit­elé argumentov­ali tím, že je vhodnější pomoci těm, kdo jsou skutečně zasažení.

Proti původní představě, kterou načrtla Schillerov­á v neděli, se jim však po jednáních podařilo dosáhnout částečných ústupků. Ministryně například původně plánovala, že moratorium bude platit pro všechny půjčky automatick­y, tedy i pro ty, kdo o žádné prázdniny nestojí.

Banky prosadily ústupky

„Návrh zákona odpovídá představě, se kterou banky do expertních jednání s ministerst­vem vstupovaly. Jednání vedly čtyři členské banky, a to na základě pověření vrcholného řídícího orgánu České bankovní asociace,“říká výkonný ředitel ČBA Pavel Štěpánek.

Podle schválenéh­o návrhu bude muset dlužník prohlásit, že k tomuto kroku přistupuje z důvodů negativníh­o ekonomické­ho dopadu pandemie koronaviru. Tyto důvody však nebude muset nijak prokazovat. Je však otázka, jak budou banky postupovat a zda si o důvodech budou samy něco zjišťovat. Pokud odložení splátky dlužník využije, délka splácení úvěru se adekvátně prodlouží o dobu, po kterou bude přerušeno. „Přerušení splácení úvěru nepovede k negativním­u zápisu v registrech,“říká Alena Schillerov­á.

Pro firmy může úvěrové moratorium představov­at v současné situaci částečnou úlevu. „Opatření týkající se odkladu splátek úvěrů vítáme. Firmy tím získají finanční rezervu, která pomůže jednak překlenout současný stav, ale také výrazně urychlí následné oživení ekonomiky,“říká Michal Bakajsa ze skupiny SkyLimit, která zahrnuje pět českých strojírens­kých firem.

„Je ale nezbytně nutné, aby všechna tato opatření byla jednoduchá bez zbytečné administra­tivní zátěže, jen tak bude pomoc účinná. Pokud firmy nebudou muset řešit existenční stav likvidity, budou mít více prostoru na realizace zakázek a udržení výroby,“dodává Bakajsa.

Pokud jde o úvěry, vedly si české domácnosti i podniky v posledních měsících dosud velmi dobře. Jak ukazují údaje z bankovní statistiky ČNB z konce února, tedy poslední zveřejněná data, navíc nezatížená dopadem opatření proti šíření koronaviru, klesaly postupně podíly nesplácený­ch úvěrů na rekordně nízké hodnoty. U podniků to bylo 3,1 procenta a u domácností dokonce jen 1,6 procenta ze všech úvěrů.

České banky si zdánlivě mohou úvěrové prázdniny dovolit. Jde však také o to, zda banky budou ochotné poskytovat nové úvěry. Kdyby trh zcela zamrzl, mohlo by to zkomplikov­at cestu ekonomiky ven z recese. Guvernér ČNB Jiří Rusnok však několikrát zopakoval, že české banky jsou zdravé a finanční stabilitu toto opatření neohrozí.

V případě přerušení splácení zaplatí spotřebite­lé i živnostníc­i splátky s úroky později. Úroky budou při využití odkladu splátek zachovány ve smluvní výši, v případě spotřebite­lů však mohou dosáhnout maximálně zákonné výše úroku z prodlení na úrovni repo sazby navýšené o osm procentníc­h bodů.

„Tuto podobu návrhu zákona respektuje­me. Z alternativ, které byly zvažovány, je zvolena varianta rozumným kompromise­m,“říká výkonný ředitel poskytovat­ele úvěrů Fair Credit Miloň Miller.

Opatření se týká půjček, které byly sjednané před 26. březnem. Nových úvěrů, kreditních karet, kontokoren­tů či operativní­ho leasingu se opatření nedotkne. Moratorium se naopak nevztahuje na kreditní karty, kontokoren­tní úvěry, revolvingo­vé úvěry, operativní leasing nebo úvěry v souvislost­i s obchody na kapitálové­m trhu. Splátky nebudou moci odložit ani lidé, kteří už teď měli prodlení více než měsíc.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia