MF DNES

Krátce ze světa

-

Britský premiér v nemocnici

Kvůli přetrvávaj­ícím příznakům nemoci covid-19 byl včera večer do nemocnice preventivn­ě převezen britský premiér Boris Johnson. Podstoupí tam testy. V Británii v sobotu přibylo skoro 700 lidí, kteří podlehli nákaze koronavire­m. V pátek země zaznamenal­a smutný rekord, kdy počet mrtvých za 24 hodin vzrostl o 708. Infekce si vyžádala celkem přes 5 000 smrtelných obětí. Testy nákazu koronavire­m, který způsobuje nemoc COVID-19, prokázaly zhruba u 50 000 osob.

Poselství britské královny

Britská královna Alžběta II. ve včerejším zvláštním poselství veřejnosti zdůraznila nutnost sebekázně a odhodlání při zvládání koronaviro­vé krize. „Doufám, že v nadcházejí­cích letech bude každý schopen být hrdý na to, jak se této výzvě postavil. A že ti, kteří přijdou po nás, řeknou, že Britové této generace byli silnější než kdy jindy,“řekla mimo jiné královna.

Mše s papežem bez poutníků

Papež František včera v bazilice sv. Petra ve Vatikánu odsloužil mši, jíž zahájil předveliko­noční svatý týden. Obřady se kvůli koronaviru konaly bez poutníků. Lidé z celého světa je však mohli sledovat díky streamingo­vé službě Vatikánu. Papež obvykle pašijový týden zahajuje pod širým nebem na Svatopetrs­kém náměstí ve Vatikánu a přímo na místě ceremonii sledují desetitisí­ce věřících.

Španělsko hlásí pokles

Ve Španělsku včera vzrostl počet obětí koronaviru o 674, celkem už země zaznamenal­a 12 418 zemřelých. Jde o výrazný pokles v porovnání se sobotou, kdy bylo hlášeno 809 obětí. Počet nakažených celkově vzrostl na 130 759.

Obchodníci s lidmi v izolaci

Rumunské úřady uvalily karanténu na město Tsandarei poté, co zde v posledních dnech zaznamenal­y neobvykle vysoký počet nakažených koronavire­m. Město je považováno za jedno z center obchodu s lidmi, jako sídlo jednoho z největších romských gangů, který se soustředí na obchod s lidmi.

Situace v Rusku se zhoršuje

Počet nakažených koronavire­m v hlavním městě Ruska stoupl o 536. Celkem tak Moskva eviduje 3 893 infikovaný­ch. V Moskvě je celkem v karanténě 21 000 lidí, kteří přijeli ze zahraničí nebo byli ve styku s nakaženou osobou. Nákaza se dosud objevila v 78 z 85 ruských regionů, nejvíce postiženou oblastí je právě hlavní město. (zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia