MF DNES

Dobrodružs­tví nalézaná všude kolem

- Alena Slezáková spolupraco­vnice MF DNES

Tři nové knižní tituly z dílny českých autorů potěší milovníky historie, humoru i přírody.

Vídeňský sen 60%

Druhým dílem pokračuje Křišťálový klíč – sklářská epopej od Vlastimila Vondrušky. Časově je Vídeňský sen situován do první čtvrtiny 18. století a dějově dál rozvíjí spletité osudy podnikatel­ského rodu Heřmanů.

Ze severních Čech se podíváme především do Vídně, kam se odstěhuje majitel Falknovské hutě Leopold. Pod vlivem své ctižádosti­vé a sobecké manželky se snaží dostat do „vyšší“společnost­i, ale štěstí mu to nepřináší. O něco lépe jsou na tom jeho bratři Matyáš a Johann, zatímco sestra Hedvika trpce platí za lásku. Své místo na slunci více či méně úspěšně hledají i jejich děti.

Tradičně silné – ať už v kladném, nebo záporném slova smyslu – jsou zejména ženské postavy románu, především Anna a Vilemína, které se ve světě ovládaném muži dokážou díky svým schopnoste­m obchodně uplatnit. A mladičké vídeňské šlechtičny mají k ctnostnému životu hodně daleko.

Ona a já 60%

Stejným směrem – tedy za vídeňským snem, přesněji řečeno do předválečn­é reality rakouské metropole – vysílá na svatební cestu své hrdiny Miroslav Macek.

Poměrně plytký příběh o tom, jak se stát „manželem snadno a rychle“, je však okořeněn kouzelnými historkami vypravěčov­a otce, žertovnými spory matky a jejího lékaře i kouzlem novomanžel­ky, expertky na dobré pití a milovnice hezkých šatů i šperků.

A nebyl by to bonviván Macek, aby čtenáře nezavalil líčením skvostných pokrmů, v nichž si libuje nejen čerstvý novomanžel­ský pár, ale i tělesně předimenzo­vaní svatební svědci, nebo popisem kvalit jednotlivý­ch druhů vína. Vtipem a náladou připomíná kniha slavného Saturnina, jehož úspěšné pokračován­í právě Miroslav

Macek napsal pod názvem Saturnin se vrací.

Dveře do zahrady 60%

Kdy je myš mokrá jako myš? Co dělají brambory v květinovém záhoně? Jak se chovat, když v lese potkáte koně? A jak se píská na žaludovou píšťalku? Tímhle a spoustou dalších věcí se zabývá v útlé sbírce půvabných fejetonů Lydie Romanská. Své zaujetí přírodou, ať už ji pozoruje v zahradě ze skleněných dveří svého domku, nebo ji objevuje na krátkých cestách po vlasti, vtěluje do slov až básnicky vytříbenéh­o jazyka. Je to milé čtení. A připomíná, že za krásami není nutné cestovat kamsi na druhý konec planety. Stačí se dobře dívat kolem sebe.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia