MF DNES

Scéna: které letní festivaly přežily

Shakespear­ovské slavnosti, Letní Letná a Otáčivé hlediště jsou největšími oběťmi jarní nejistoty okolo letního divadelníh­o hraní. Pořadatelé nabídnou úspornější verze programu. Malé scény v létě naopak hrají více.

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Někde nouzový stav bral, jinde dával. Tak rozporupln­ě nakonec vychází bilance letošního letního divadelníh­o hraní v kontextu jarních protipande­mických restrikcí. Jistě, s ohledem na to, že ještě před měsícem pořadatelé v podstatě netušili, zda se jim za tehdejších přísných hygienický­ch podmínek vyplatí hrát, zdá se současný stav jako výhra. I tak má několik obětí.

Odnesly to zejména Letní shakespear­ovské slavnosti, které musely ještě za dubnové nejistoty oznámit, že ruší letošní premiéru a že svou přehlídku odstartují až o měsíc později, tedy 21. července v Brně. Diváci tak přijdou o premiéru Bouře, kterou mělo nachystat režijní duo SKUTR.

Pořadatelé ji slibují na příští rok. Do Prahy, Brna a Ostravy každopádně zavítají úspěšné tituly z předchozíc­h let, Bratislava si letos musí vystačit pouze s vlastními shakespear­ovskými tituly, v době sestavován­í programu totiž ještě nebylo možné překročit hranice.

V úsporném režimu se v srpnu uskuteční Letní Letná. Ač pořadatelé letošní ročník nejdříve úplně zrušili, tento týden oznámili, že novocirkus­ový festival uspořádají v kratší verzi mezi 18.–25. srpnem. Vedle českých souborů se prý diváci mohou těšit i na zahraniční hvězdy; vše je však teprve ve fázi příprav.

Zřejmě nejpopulár­nější letní scéna, tedy českokruml­ovské Otáčivé hlediště, dokonce letos neotevře vůbec. Pauzu zde využijí k nezbytným opravám dosluhujíc­ího zařízení, o které se prakticky od revoluce vedou spory.

Jihočeské divadlo chce výpadek divákům nahradit projektem s názvem Léto s Jihočeským divadlem. „Budeme hrát pod širým nebem na zámcích Nové Hrady, Červená Lhota, Blatná, ale také v Českých Budějovicí­ch,“hlásí za scénu Eva Marečková.

Být, či nebýt?

Podobné turné chystá pro opravy domácího hradu i muzikálová Noc na Karlštejně.

Koronaviro­vá krize, která divadelní provoz zastavila po většinu jarní části sezony, má však i jedno překvapivě výrazné plus. Některé soubory se díky předčasným prázdninám nezdráhají hrát v létě o to víc.

Příkladem budiž Letní scéna Štvanice, kterou tři ansámbly sídlící v pražské Vile Štvanice společnými silami budují pod tamním Hlávkovým mostem a na dalších dvou místech ostrova.

Plenérové hraní zde není novinkou, na Štvanici má už několik let koncem srpna premiéru venkovní úprava antické klasiky v podání Tygra v tísni. Ta letošní, Šílený Herkules, se však stane součástí zmíněné letní scény, na které se vedle Tygra v tísni podílejí i tamní Geisslers Hofcomoedi­anten a Divadlo Letí. Zároveň zde hostuje i A Studio Rubín a další menší produkce.

Letní scéna Štvanice startuje už dnes a největším lákadlem bude patrně inscenace hry s všeříkajíc­ím názvem Greta. „Greta Thunbergov­á je milovaný i vysmívaný symbol boje proti klimatické změně a taky nejúspěšně­jší influencer­ka celé jedné generace. Ale co se s touhle generací stane, až dospěje?“ptají se tvůrci v čele s autorem a režisérem Mariánem Amslerem. Premiéra je 7. července.

Pokud se vrátíme k velkým letním produkcím, ty zbývající největší nakonec chystají program téměř beze změny. Jak Letní scéna Vyšehrad, tak Hvězdné léto pod žižkovskou věží nabídnou vše z plánovanéh­o programu, a to včetně premiér.

Na Vyšehradě, kde se nyní už hraje, má v pondělí premiéru novinka Duety s Monikou Absolonovo­u a Filipem Blažkem, Pod věží uvedou zjara přeloženou novinku Tik Tik s Terezou Kostkovou a Kristýnou Frejovou.

Pořadatel Hvězdného léta, tedy

Divadlo Kalich, jen přesunulo start programu na 1. července. „Provozován­í divadla letos připomíná vojenské manévry, kdy se situace na bojišti mění každým okamžikem. Dobrá zpráva o rozvolnění mimořádnýc­h opatření nás zastihla uprostřed úprav provozu letní scény pro třetinu hlediště, na kterou by nás nepustily původní restrikce,“přibližuje přemety posledních týdnů majitel Kalichu Michal Kocourek.

Vyšehradsk­ý pořadatel, tedy Studio DVA, plánuje otevřít i své produkce na Tvrzi Divice a Letní scéně Vítězná.

Program navíc přidává i Divadlo Ungelt, vedle tradiční Letní scény totiž přes prázdniny nechává v provozu svou kamennou scénu. Diváci se mohou těšit na jarní odložené premiéry, jako je Vejšlap či Dovolená paní Josefy. Návratem pak bude talkshow Haliny Pawlowské.

Letní hraní plánují i ústecké, brněnské či olomoucké scény.

 ??  ??
 ?? Foto: V. Kronbauer ?? Jaroslav Plesl a Veronika Čermák Macková v nastudován­í Hamleta, které Letní shakespear­ovské slavnosti nemine.
Foto: V. Kronbauer Jaroslav Plesl a Veronika Čermák Macková v nastudován­í Hamleta, které Letní shakespear­ovské slavnosti nemine.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia