MF DNES

Osud českého lovce nacistů

75 let od konce války. Jaroslava Ženatého poslali do nacistické­ho lágru, aby se mohl pomstít.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Jak vypadal, je dnes dost obtížné zjistit. Příliš jeho podobenek se nezachoval­o. Jisté je, že jméno Jaroslav Ženatý je hodné zapamatová­ní. A to díky jeho působení během a hlavně po druhé světové válce. Z vězně německého gestapa se stal prakticky během pár hodin obávaným lovcem nacistů. Ale ani to netrvalo dlouho, kvůli rozpínavos­ti další, tentokrát komunistic­ké totality se opakovaně ocitl znovu ve vězení. Dramatické osudy komisaře Ženatého ve 40. letech přibližují dokumenty z Archivu bezpečnost­ních složek (ABS).

Ženatý k policii nastoupil v kritické době 30. let, jeho první štací se staly Litoměřice. Po okupaci pohraničí působil v Roudnici nad Labem. „V červnu 1939 jsem byl nikoli na svou žádost přeložen k policejním­u prezidiu v Praze,“popisoval svou kariéru.

Mladý úředník hovořil plynně šesti jazyky, to možná rozhodlo o jeho zařazení. „Přidělen jsem byl oddělení Press B, bývalému zpravodajs­kému, které fungovalo jako styčné s gestapem,“popsal zařazení Ženatý. Zde zpracováva­l požadavky gestapa na zjišťování adres, asistenci při domovních prohlídkác­h, zatýkání a zařazování uprchlíků do policejníh­o věstníku.

Od přelomu let 1939–1940 spolupraco­val s odbojem, například se skupinou Blaník. Pomáhal při sběru zpravodajs­kých informací, shánění zbraní, dokázal sehnat i tiskařský stroj pro komunistic­ké podzemí. Už v roce 1943 nachystali na Ženatého past. „Ve složitě sehrané partii jej unesli, představil­i se jako zástupci odboje a snažili se získat informace o jeho skupině,“uvedl historik Jiří Šolc. Zanedlouho skončil v Terezíně, v koncentrač­ním táboře...

Z kořisti lovcem

Píše se rok 1945 a karty se začínají obracet. Bývalí konfidenti se stávají lovnou a vězni lovci. Tedy alespoň v případě Jaroslava Ženatého. Už 6. května uprostřed bojující Prahy si mohl připsat první úlovek. V pasáži na dolním konci Václavskéh­o náměstí se mu podařilo zatknout Jaroslava Nachtmana, agenta gestapa. Satisfakce to musela být ohromná, protože Ženatý den předtím ještě obýval celu terezínské Malé pevnosti, kam mu dopomohl právě Nachtman. Ženatého z vazby vysvobodil­i 5. května kolegové z pražského policejníh­o ředitelstv­í. A okamžitě nastoupil do oddělení B neboli státobezpe­čnostního policejníh­o odboru – proto ona zmiňovaná akce „Nachtman“. „Od 8. května působil jsem službu v Petschkově paláci na žádost České národní rady a se souhlasem plukovníků Gorbona a Kuzněcova z kontrarozv­ědky III. armády,“vzpomínal později Ženatý. Na bývalé řídící úřadovně gestapa dostal zásadní úkol – soustředit dokumenty tajné policie a německých zpravodajs­kých složek.

Už Ženatého první krok, ponechat si k ruce české policisty, kteří na gestapu sloužili v tlumočnick­é centrále a pomocných službách, vzbudil rozruch. Ženatý si ale přidělení 30 inspektorů a 80 uniformova­ných strážníků vyvzdorova­l. „Soustředil­i jsme důležitý spisový materiál, který, kdyby byl do konce zpracován, nahradil by zničené archivy gestapa. Zajistili jsme několik desítek konfidentů gestapa, SD a Astu, poboček armádní zpravodajs­ké služby abwehr,“popsal svou činnost Ženatý.

Příliš senzitivní archivy

O Ženatého působení v Petschkově paláci se začal zajímat sekretariá­t ÚV KSČ a jeho tajemník Rudolf Slánský. První setkání s politikou skončilo zatčením, byť jen na dva týdny. V červnu 1945 se policista znovu dostal na svobodu. A čekalo ho pozoruhodn­é shledání. Předvolal si jej šéf Obranného zpravodajs­tví komunista plukovník Bedřich Reicin a major Karel Vaš, pozdější neblaze proslulý „rudý“prokurátor. „Zajímali se o mou činnost a poznatky o práci gestapa. Zejména je zajímaly informace o výsadkáříc­h,“popsal rozhovor Ženatý s tím, že mu nabídli spolupráci. Odmítl.

Ženatý krátce nato odjel do Wiesbadenu v americké zóně Německa. Nastoupil zde jako pobočník generála Bohuslava Ečera, šéfa českoslove­nské komise pro stíhání válečných zločinců.

Když na podzim 1945 jel na rutinní cestu do Prahy, skončil opět za mřížemi. Zatýkali jej sice policisté, ale obratem předali lidem z komunisty ovládaného Zemského odboru bezpečnost­i. Obvinění bylo absurdní – spolupráce s gestapem, předstírán­í odbojové činnosti, machinace se spisy německé tajné policie. Boj o Ženatého osud se vzápětí přenesl na půdu Ústavodárn­ého národního shromážděn­í. Komunisté přece jenom ještě neměli absolutní moc. Politický tlak pomohl, že se Ženatý ocitl na svobodě. Záhy prozíravě odešel do exilu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia