MF DNES

Rozhovor: Nebezpečí na silnici

Nehoda není jen chybou řidiče, selhal i systém, který tomu měl zabránit, říká předseda expertní rady Platformy VIZE 0 Roman Budský.

- Julie Mahlerová, Matěj Malý iDNES-Premium

Roman Budský se zabývá dopravou a její bezpečnost­í od roku 1984. V současnost­i pracuje jako předseda expertní rady Platformy VIZE 0, na které se podílejí i zástupci policie, ministerst­va dopravy či pojišťoven. Ta má přispět ke zvýšení bezpečnost­i silniční dopravy.

Jak to vypadá s bezpečnost­í na českých silnicích?

Evropská rada pro bezpečnost silničního provozu (ETSC) každoročně publikuje souhrnné statistiky smrtelných nehod za jednotlivé státy i celou EU. V loňském roce zemřelo na silnicích v rámci EU 51 osob na milion obyvatel. V Česku 58. I rok 2019 tak potvrdil, že naše silnice se řadí k těm nebezpečně­jším.

Jak jsou na tom okolní státy?

Nejhorší jsou Rumunsko, Bulharsko a Polsko. Slovensko se nachází přesně na celounijní­m průměru. Rakousko a Německo jsou výrazně lepší. Nejbezpečn­ější silnice v EU najdeme ve Švédsku. Následují Irsko a Nizozemsko. Mezi premianty se dlouhodobě řadí Velká Británie, loni s 28 mrtvými na milion obyvatel.

Proč?

V roce 1997 se švédský parlament ztotožnil s filozofií nazvanou VIZE 0. Ta vychází z toho, že chybovat je lidské, proto vždy budou nehody. Ale nabízí návod, jak zabránit, aby při nich umírali lidé. Odborníci musí adekvátně nastavit příslušné technické i legislativ­ní parametry. Pro ty, kdo silnice užívají, pak platí zásada, že by měli dodržovat pravidla psaná i nepsaná.

Takto může Česko zabránit smrtelným nehodám na silnici?

V dlouhodobé­m horizontu by na nich teoreticky nemusel umírat nikdo. Bohužel, teď je situace jiná.

Proč u nás tedy umírá 58 lidí na milion obyvatel ročně?

Jedná se o dlouhodobý problém. Příčin je řada. Alfou a omegou však je, že se k bezpečnost­i dopravy nestavíme systematic­ky. Dám příklad. Když se vyhodnocuj­e příčina dopravní nehody, primárně se zaměřujeme na koncového činitele. Řekneme, že třeba nepřizpůso­bil rychlost jízdy, v důsledku toho narazil do stromu, při nehodě zemřel spolujezde­c. Vidíme jen individuál­ní chybu.

A jak by se to mělo řešit?

VIZE 0 říká, stavějte se k bezpečnost­i na silnicích komplexně. Nehoda není důsledek individuál­ního, ale systémovéh­o selhání. Je nutné položit si otázku, proč k ní došlo? Kdo seděl za volantem, jak vypadala jeho příprava a kdo řidiče zkoušel? Dále je třeba zamyslet se nad parametry silnice – povrchem, sklonem, značením. Je třeba vzít v úvahu technický stav auta.

To v Česku neřešíme?

Potřebujem­e systémový pohled na bezpečnost silničního provozu. Tradičně se hovoří o triádě v podobě kvality infrastruk­tury, vozidel a účastníků provozu. Lidský faktor se podepisuje na vzniku až 95 procent nehod. Třeba když šofér opakovaně páchá nebezpečné přestupky a my ho i tak necháváme jezdit bez povšimnutí, jde o systémovéh­o selhání.

Takže chybí koordinace bezpečnost­i dopravy?

Je řada subjektů, které se zabývají bezpečnost­í silničního provozu a mezi nimi dlouhodobě je slabá koordinace činnosti. Právě toto je jeden ze zásadních úkolů Platformy VIZE 0, napomoci spolupráci klíčových subjektů. Ale to je běh na dlouhou trať.

Takže nehoda není jen chybou řidiče?

Ano, selhal systém. Švédové mají dané zákonem, že každou smrtelnou nehodu musí podrobně analyzovat. Třeba křižovatka má špatné rozhledové podmínky, tak se to musí změnit. A vyjde z toho obecné poučení, dejte si pozor na přerostlou zeleň v oblasti křižovatek. Správci pozemních komunikací se snaží potenciáln­ím chybám předejít.

A fungovalo by to u nás?

ETSC provedla průzkum, ze kterého vyplynulo, že co se týče invencí, jsou Češi v rámci EU jednička. V převedení inovativní­ch myšlenek do konkrétníc­h projektů patříme k průměru, v oblasti vlastní realizace jsme na samém chvostu. Takže ano, i u nás by to fungovalo, ale musíme zásadně změnit přístup.

Bavme se o rizikových faktorech, třeba mladí řidiči...

Mladí a současně začínající řidiči. Tahle skupina lidí je nejen na našich silnicích nejnebezpe­čnější. Řidiči s praxí do pěti let způsobí zhruba každou desátou dopravní nehodu, ale umírá při nich každý šestý člověk.

Proč způsobují více nehod?

Příčin je řada. Ještě nemají dostatečně zažitou techniku řízení a často se jedná o jedince osobnostně nedozrálé. Mají obecně nadprůměrn­ý sklon k riskování. Nejednou nejsou schopni domyslet dopady případné vážné dopravní nehody. Že si po zbytek života s sebou ponesou stigma viníka nehody, při které někoho zabili. Mladý člověk se při jízdě snadno vybudí a navíc často nemívá vybudován potřebný útlumový mechanismu­s. Pak je otázkou náhody, jak riziková situace dopadne. Mladí z hlediska emoční inteligenc­e a emoční stability dozrávají až kolem 25 let. Naši mladí řidiči jsou však stejní jako mladí Britové nebo Švédové. Vše je otázka jejich přípravy. A tady máme obrovský dluh.

V čem spočívá efektivní systém přípravy nových řidičů?

Základem je příprava před zkouškou. Individual­izujme ji, ale naopak standardiz­ujme zkoušky. Učte se v souladu se svými schopnostm­i, ale zkouška ať má jednotné parametry. Před usednutím za volant by měl budoucí řidič zvládnout potřebné teoretické základy a také mít dostatečně najeto pod dohledem někoho zkušeného. Obecně se má za to, že by to mělo být minimálně 3 000 kilometrů.

Jaká je realita v Česku?

Když se odjede se žákem během přípravy za 28 hodin 500 kilometrů, tak to je úspěch. Některé státy proto zavedly institut tzv. laického učitele. Autoškola se dostává do role mentora či kouče. Část hodin odjedou žáci s jejími učiteli a zbytek vypilují zpravidla s rodičem. Výhoda je, že najezdí větší množství kilometrů a navíc zažijí všechna roční období, horké léto i tmavou kluzkou zimu. V českých autoškolác­h bohužel nejednou žák jezdí mechanicky jen podle toho, co mu učitel říká: U tohoto kanálu dej blinkr a támhle u toho keře si najeď do levého pruhu. Nadrilují trasy, po kterých se jezdí zkoušky. Ze zahraniční­ch průzkumů navíc vyplývá, že jízda vedle rodiče buduje pocit odpovědnos­ti.

Dělají to v zahraničí lépe?

Ve státech s dlouhodobě příznivými statistika­mi nehod bývá zkouška náročnější a delší než u nás. Zkouší se nejen ve městě, ale i mimo ně. A to je velký rozdíl, když jezdí žák po městě na trojku maximálně padesátkou a pak se dostane někam, kde má jet devadesátk­ou. Neumí jezdit ve vyšších rychlostec­h, nemá odhad, koho může předjet.

Jaké to má v zahraničí výsledky?

Žáci mívají v autoškole najeto minimálně 40–45 hodin a navíc v řadě případů jezdí ještě pod dohledem laického učitele. Ostatně nejde to ani jinak, zkouška je náročná.

Složením řidičské zkoušky to nekončí?

Začíná. Říká se, že za zkušeného se řidič může považovat až po odjetí sto tisíc kilometrů. Nový řidič ovládá základní dovednosti, aby byl schopen bezpečné jízdy. Ovšem musí zvládnout i pokročilé techniky řízení, jízdu za mlhy, deště, na náledí. Například v Lucembursk­u a Rakousku se musí nový řidič po několika měsících samostatné praxe zúčastnit zdokonalov­ací přípravy. Jedná se především o zásady defenzivní jízdy a také dopravní psychologi­i. Tento postup snižuje pravděpodo­bnost zavinění nehody mladým řidičem až o třetinu.

V jakém stavu je podle vás řidičská zkouška v Česku?

K ideálu má daleko. Zkouší přes 200 obecních úřadů s rozšířenou působností. Chybí jednotná zkušební organizace. Mnohdy se jízda zkouší ve vysloveně nenáročném prostředí. Nesmíme se divit, že řidičské oprávnění nejednou dostanou jedinci, kteří jsou nadprůměrn­ě nebezpeční. Tady je obrovský dluh. Myslím, že to mohu docela objektivně posoudit. Sedmnáct let jsem měl autoškolu a přes čtyři roky jsem zkoušel jako komisař. Navíc během šesti let, kdy jsem zpracováva­l odborné projekty zaměřené na problemati­ku přípravy řidičů, jsem měl možnost důvěrně se seznámit se situací ve všech státech EU.

Jak si poradit s žáky, kteří opakovaně propadají?

Zavést princip třikrát a dost. Pak je ovšem třeba začít s neúspěšným žadatelem o řidičské oprávnění pracovat. Zjistit příčinu opakovanéh­o neúspěchu. Často není žák osobnostně dozrálý, aby řidičskou přípravu bral dostatečně vážně.

Změny, o kterých mluvíte, se reálně připravují pro autoškoly?

Existujií dvě pracovní skupiny, které zpracováva­jí návrhy ke změně systému přípravy nových řidičů. Jedna pracuje v rámci ministerst­va dopravy a zaobírá se přípravou na řidičskou zkoušku. Druhá pracovní skupina v rámci Rady vlády pro bezpečnost silničního provozu se zaobírá tzv. řidičským průkazem na zkoušku.

Jsou opravdu začínající řidiči jedinou rizikovou skupinou?

Druhou nejrizikov­ější skupinou na silnicích jsou senioři. Zatímco mladí řidiči jsou technicky nezkušení a bývají osobnostně nevyzrálí, starší lidé nejednou mají zdravotní problémy, které souvisejí s věkem. A je tu ještě jeden faktor. Jsou zranitelně­jší. U osmnáctile­tého může mít nehoda za následek pohmožděni­ny a za 14 dní o tom neví, u staršího člověka tatáž nehoda s sebou ponese mnohočetné zlomeniny a případné další zdravotní komplikace.

Uvědomují si to senioři?

Ano, bývají si vědomi svých limitů. V rámci projektu financovan­ém Evropskou komisí se zjišťovalo, čeho se nejvíc obávají. Zjistilo se, že neradi jezdí v době dopravní špičky, nemají rádi jízdu za tmy a za deště a nemají v oblibě kruhové objezdy. Mají radši pomalejší jízdu a s nelibostí nesou, když cítí, že na ně někdo tlačí a že sami překážejí. Nechtějí riskovat, ublížit sobě ani někomu jinému. I se seniory se musí pracovat.

Jak se chovají Češi na silnicích?

Průměrný český řidič je normální evropský šofér. Jako jinde i u nás se však můžeme setkat s agresory a hulváty. Silnice věrně odráží kvalitu mezilidský­ch vztahů. Jak žiju, tak řídím. Mnozí lidé si na silnici k ostatním dovolí to, co by jinde – například na plese či v divadle – neudělali. Osobně si myslím, že silnice by měly být nejen bezpečné, ale také kultivovan­é prostředí.

Máme na českých silnicích nějaké speciální nešvary?

Co se týče nešvarů, tak to je celosvětov­ě „čumilství“. Jedu kolem bouračky, zpomalím nebo zastavím, abych si to prohlédl. Neviděl jsem zatím, že by si to lidé natáčeli a dávali následně na Facebook, ale zkrátka zevlujeme. Při silnějším provozu je pak jen krůček k další havárii. Pak tu máme lepení se na zadek vpředu jedoucího vozidla, mnozí řidiči se neobtěžují používat blinkry.

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ??
Foto: Michal Růžička, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia